Élet-Stílus

Sokszínűségért tüntették ki kollégánkat

Balla István az FN.hu rovatvezetője nyerte a „Sokszínűségért. A diszkrimináció ellen.” információs kampány újságírói fődíját a Mit látnak Budapestből a cigány gyerekek? című cikkért.

Balla István

Balla István

Mozgólépcső, metró, mozi és a koldusok – leginkább ezekre csodálkoztak rá azok a mélyszegénységben élő gyerekek, akik most először jártak a fővárosban. Egy különleges egyetemi kurzus keretében az is megesett, hogy bőrfejűeket fotózott le egy cigány lány. Nem is tudta, kik azok – írta kollégánk a díjnyertes cikkben, amely egy olyan találkozásról szólt, amely során az iparművészetis egyetemisták a mélyszegénységben élő – köztük cigány – gyerekekkel, és világukkal ismerkedhettek. Emellett pedig a gyerekek a számukra idegen emberekkel és a számukra idegen Budapesttel barátkozhattak.

Az Európai Bizottság pályázatára Magyarországon összesen harmincnyolc írás érkezett, huszonnégy a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos fődíj kategóriájában, tizennégy pedig a különdíj-kategóriában, amelynek témája idén a diszkrimináció és a szegénység közötti kapcsolat volt.

A pályázatra olyan, a nyomtatott sajtóban vagy online médiumoknál dolgozó újságírók pályázhattak, akik írásaikkal igyekeznek felhívni a társadalom figyelmét a sokszínűség előnyeire, valamint arra, hogy milyen jogok illetik meg azokat az embereket, akiket valamilyen hátrányos megkülönböztetés ért.

Európa-szerte a pályázatra a huszonhét tagállamból több mint ötszáz újságíró nevezett be. Minden tagállamban a civil társadalom képviselőiből, antidiszkriminációs kérdésekben járatos szakemberekből és újságírókból álló szakértői zsűri ült össze és választotta ki a nemzeti díjazottakat, akik tovább versenyeznek az európai szintű döntőben, amelynek nyerteseit novemberben választják ki.

A zsűri a fődíjat Balla Istvánnak, a FN.hu rovatvezetőjének ítélte. A különdíj nyertese Scipiades Erzsébet, a Népszava újságírója lett „Zárjuk be, öljük meg? – Egy fehér ember feljegyzései Kelet-Közép-Európában” című cikkével, amely a sajókazai roma emberek életét, nehézségeit mutatja be.

„Az Európai Bizottság által meghirdetett Újságírói Díj kiváló lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet egy mindenkit érintő problémára, a hátrányos megkülönböztetésre, valamint hogy bemutassuk a témával kapcsolatos európai uniós álláspontot” – mondta György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

Az idei évben az Újságírói Díj zsűrijében egyaránt részt vettek újságíró szakemberek, valamint a hátrányos megkülönböztetéssel foglalkozó szakértők. A zsűri tagjai voltak: Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Szövetségének elnöke; Szöllősiné Földesi Erzsébet, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének elnökségi tagja; Takács Judit szociológus kutató, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa; Márton Izabella, a Magyar Szegénységellenes Hálózat igazgatója; Szerbhorváth György újságíró és Moskovits Ákos, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtófőnöke.

Kollégánknak ez úton is gratulálunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik