Élet-Stílus

Rendszerváltás a panaszirodán

Szakállas, liberális Orbán Viktor, Medgyessy Péter nadrágigazítása az utolsó kádárista országgyűlésen, Silov altábornagy látványos kimasírozása az országból, piknik az üres Erzsébet hídon – ezúttal a rendszerváltás képeit gyűjtötte kötetbe az MTI.

A távirati iroda Kor-képek címmel indított könyvsorozatot 2004-ben, amelyben a muzeális értékűnek nyilvánított fotóarchívumában fellelhető mintegy 13 millió fényképből válogatott a szerkesztő, Féner Tamás fotóművész. A most megjelent hatodik kötet két, az ország számára szimbolikus dátum közötti időszakot ölel fel. Időben az első képek 1989. október 23-án készültek: az egyiken Szűrös Mátyás az Országgyűlés elnöke, ideiglenes köztársasági elnök, korábban az állampárt egyik vezetője kiáltja ki a Magyar Köztársaságot, a másikon a Kossuth téren összegyűlt tömeg. Noha ez utóbbi egy távoli kép, de aki átélte ezeket a nemzetfordító (legalábbis akkor mindenképp annak hitt) eseményeket, még emlékszik arra az eufóriára, ami ezeket a nagygyűléseket jellemezte. A kötet utolsó képe viszont a második szabad országgyűlési választás előestéjén, 1994. május 7-ét örökíti meg, amikorra ez az eufória már mély csalódottságba fordult át.

Piknikezők az üres, lezárt Erzsébet hídon, a taxisblokád második napján Kleb Attila / MTI (Képgaléria!)

Piknikezők az üres, lezárt Erzsébet hídon, a taxisblokád második napján Kleb Attila / MTI (Képgaléria!)

Összesen 264 fotót lapozhatunk végig a könyvben. A kötet két részből, részenként öt – Politika, Hétköznapok, Gazdaság, Kultúra és Sport – fejezetből áll. Az első záró dátuma szintén egy szimbolikus eseményhez kötődik: 1991. június 19-én hagyta el Magyarországot Záhonynál az utolsó szovjet katona, Viktor Silov altábornagy. A képaláírások e kötetnél is utólag, a publikálás szempontjait figyelembe véve készültek: a cél az volt, hogy tényszerűen, s lehetőleg röviden adjanak minél több információt a képek megértéséhez. A képaláírások, valamint Vince Mátyás MTI-elnök és Rainer M. János történész előszavai angolul és németül is olvashatók a kötet végén.

A könyv megjelenéséhez kapcsolódva nyílt kiállítás az Országgyűlési Biztosok Hivatala épületében. A könyv fotóanyagának mintegy harmadát tekinthetjük át a nagyításokon. A kiállítást Tölgyessy Péter nyitotta meg, aki bár a rendszerváltás egyik motorja volt, a köztársaság kikiáltásán nem volt jelen. Sem őt, sem Antall Józsefet nem hívták meg ugyanis a szervezők. Azok, akik az államforma megváltoztatását az utolsó pillanatig ellenezték.

Így megy ez – mondaná erre Kurt Vonnegut. (S csodálkozunk, hogy négy év alatt a reménykedés helyét a csalódottság vette át…) Biztos csak véletlen, de a tárlat egyébként az ombudsmani épület földszintjén, a panaszirodában kapott helyet.

2004-ben jelent meg a sorozatnyitó Kor-képek 1945-1947 című album, amelyet a következő évben az 1938-1945-ös korszakot átfogó kötet követett. Az 1956-os forradalom 50. évfordulóján, 2006-ban kiadott album az egész 1956-os évet bemutatja. A 2007-ben megjelent negyedik résszel az 1948-1955 közötti, a 2008-ban kiadott kötettel pedig az 1957-1967 közötti Magyarország mindennapjaiba kapnak betekintést az olvasók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik