Élet-Stílus

Fizetésre köteleznék a hírkeresőket

Két nagy hírügynökség is intézkedéseket tervez az internetes keresők és automatizált hírgyűjtők ingyenes hírátvételi gyakorlata miatt. Anyagi kompenzációt akarnak a nyersanyagért.

Az elmúlt hetekben a News Corp. médiabirodalom feje, Rupert Murdoch (aki többek között a népszerű Cnet portált is birtokolja) fizetőssé kívánja tenni szolgáltatásait, az interneten megjelenő ingyenes tartalom ugyanis szerinte idővel megölheti az ágazat jelentős szereplőit. Véleményéhez most csatlakozott az Associated Press feje is, így a Pekingben megrendezett konferencián közösen fejthették ki gondolataikat a kérdésről.

Elmondták többek között, hogy a jövőben valamilyen módon fizetésre kellene kényszeríteni az internetes keresőket és hírgyűjtőket, hiszen ezek gyakorlatilag ellopják az általuk előállított tartalmakat, a rövidebb-hosszabb beszámolókat és részletes elemzéseket. Ebből ráadásul az említett keresők és hírgyűjtők profitálnak, hiszen sok esetben saját anyagként adják elő a megszerzett tartalmakat, a felhasználók számára pedig mára az olyan ingyenes portálok váltak az elsődleges hírforrásokká, mint a Google News, a Wikipedia, valamint a YouTube.

Mindenképpen érdekes ezzel kapcsolatban a Newsweek munkatársának cikkét olvasni, aki arról ír, hogy a két vezető csak ijesztget kijelentéseivel, hiszen pontosan tudják, miként működnek az említett portálok (a Google például csak rövid részleteket közöl a begyűjtött cikkekből és az eredetire mutató hivatkozással irányítja az érdeklődőket a forráshoz, emellett pedig instrukciókkal látják el azokat, akik nem szeretnék saját oldalukat a keresők találatai között látni), másrészt pedig el szeretnék hárítani magukról a felelősséget, amiért egyre kevésbé eredményesen szerepelnek a piacon, legalábbis ami a pénzügyi mutatókat illeti.

Amennyiben letiltanák oldalaikat a hírkeresők előtt, látogatottságuk hamar nagyot esne, amit szintén nem engedhetnek meg maguknak – nagy kérdés, hogy vajon miként oldaná fel ezt a dilemmát a két vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik