Élet-Stílus

Semmit nem kell csúcsra járatni

Hátmasszírozótól a lábáztatóig mindenből elektromosat veszünk, majd hamar megunjuk, kidobjuk. Hova kerülnek a veszélyes anyagok? Közvetve a saját szervezetünkbe. Elég, ha sem a vásárlásnál, sem használat közben nem járatjuk csúcsra magunkat – hulladéktippek az FN-en.

Az elektromos kenyérszelőtől kezdve a falra szerelhető elektromos konzervnyitóig és a berregő fogkeféig mindenféle készüléket megvásárolunk. Van hogy egyszerűen csak azért, mert akciós, aztán „miért is ne” alapon megvesszük, hogy aztán otthon porosodjon. Az is egyre nagyobb divat, hogy egymásnak is ilyen kütyüket adunk ajándékba, persze ilyenkor szinte soha nem abból indulunk ki, hogy mi okozna tényleg örömet a másiknak.

Ezek a tárgyak értékesnek látszanak, de azért kellően személytelenek ahhoz, hogy különösebb energia ráfordítása nélkül is megálljuk a helyünket az ajándékozási versenyben. Extrém példája a kütyüőrületnek az esküvő, amikor a kisgépek végeláthatatlan sorából áll össze a nászajándék.

Mi itt a gond?

Olyan készülékekkel rakjuk tele a konyhánkat és a lakásunk többi helyiségét, amire soha korábban nem volt szükségünk. Tényleg kell egy elektromos masszírozó gép ahhoz, hogy megmasszírozzuk egymást? A lábáztatáshoz is elég volt régen egy meleg vízzel teli lavor, most pedig már külön fütőszálas, buborékoló készülék kell.

Régen a melegszendvicset is el tudtuk készíteni az univerzális grillsütőben, ma viszont feltétlenül szükség van szendvicssütőre. Minden feleslegesen legyártott és megvásárolt termék miatt jelentős mennyiségű természeti erőforrást pazarolunk el, kezdve a gyártás majd a használat áramigényével, folytatva a nyersanyagigénnyel, és a vegyi eljárások, a csomagolás, a szállítás és a raktározás okozta környezetszennyezéssel.

A hab a tortán, hogy amikor kidobjuk, akkor – gyakran veszélyes – hulladék formájában tovább károsítja a környezetet, tehát nem szabadulunk meg tőlünk egykönnyen. Nagyon sok ilyen gép kerül illegális lerakókra, mert a kukába a mérete miatt nem fér be, a tulajdonos pedig vagy nem tudja, hová vigye, vagy nem akarja a megfelelő helyen leadni. Kár, hogy a szivárgó veszélyes anyagok a talajba, majd a táplálékunkba, vizünkbe kerülve bennünket betegítenek meg.

Mit tegyünk?

A szóban forgó háztartási készülékek tipikusan azok, amelyekre a marketingesek mesterségesen gerjesztik a fogyasztói igényt. Sokszor meghallgatjuk a reklámokban, hogy ez trendi és high tech, hogy nagyon hasznos, aztán észre sem vesszük, és már alig férünk tőlük a lakásban. Legyünk tehát kritikusak. Vásárlás előtt tegyük fel a kérdést, hogy tényleg szükségünk van-e rá.A háztartási gépeket próbáljunk meg úgy vásárolni, hogy azokat eleve közös használatra szánjuk, így sokkal jobb a készülék kihasználtsága, vagyis később egy főre kevesebb szendvicssütő, kenyérszelő stb. hulladék jut majd.

Vagyis álljunk össze a szomszédokkal, családtagokkal és úgy vásároljunk közös kerti grillsütőt, fűnyírót, barkácsgépeket, fagyasztóládát, konyhai turmixgépeket, esetleg csináljunk közös mosókonyhát a társasházban. A tárgyak megosztása gazdaságosabb mindenki számára. Alaposan nézzünk utána a választéknak, és mindig az energiatakarékos változatok közül válasszunk. Az akciós termékek majdnem mindig a bóvli kategóriájába tartoznak, vagyis silány a minőségük, néha életveszélyesek is lehetnek, és nincs szervízhálózatuk, alkatrész utánpótlásuk.

A valóban gyakran használt készülékeknél tiszteljük meg magunkat és a környezetet azzal, hogy igényes terméket veszünk, amit van hová vinni, ha elromlik. Hosszú távon így olcsóbban jövünk ki. Keressük a minőségi ellenőrzésen átesett használt cikkeket, mert így nem csupán a pénztárcánknak kedvezünk, de hozzájárulunk ahhoz is, hogy egy-egy tárgy minél tovább használatban maradjon, vagyis minél később váljon belőle hulladék, és persze ne cseréljük le a hűtőnket, porszívónkat pusztán azért, mert már nem divatos a dizájnja vagy a színe.

Nem kell csúcsra járatni

Használjuk a készülékeket rendeltetésszerűen, az állítható fokozatok esetében sem kell csúcsra járatni a gépeket, mert így sokkal tovább üzemképesek maradnak. A mosógépet a mosószóda és az ecet kiválóan karbantartja. A hűtőgépnél legtöbbször elég az 1-es vagy 2-es fokozat, ha nem hagyjuk sokáig nyitva az ajtaját. Csak akkor tegyük bele a főtt ételt, ha már kihűlt, rendszeresen olvasszuk le róla a jeget, és a hátán lévő hőleadásra szolgáló fémcsöveket is gyakran poroljuk le a hatékony működés érdekében. A porszívóban rendszeresen tisztítsuk a szűrőket, és ürítsük a porzsákot, mert így nem terheljük túl a motorját.

Nem árt tudni, hogy az elektromos készülékek veszélyes hulladéknak minősülnek, ilyen értelemben tilos ezeket a többi hulladékkal együtt kidobni. Lakossági hulladékudvarokban vagy az önkormányzati gyűjtőakciók során lehet leadni. Szintén a hulladékudvarokban van lehetőség leadni az egyéb háztartási gépeket, amelyeket szétszerelnek és műanyag-, illetve fém részeit újrahasznosítják.

Bővebben

A témáról több információt a Hulladék Munkaszövetség honlapján olvashat.

Cikkünk szerzője Graczka Sylvia, a Hulladék Munkaszövetség munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik