Élet-Stílus

Mérgező epret és paprikát találtak

admin
admin

2009. 06. 29. 18:22

Jóval a határérték fölötti rákkeltő, hormonkárosító vegyszermaradékot talált a Levegő Munkacsoport több paprikában és eperben. A vizsgált minták több mint felében mutatták ki a mérgeket.

A Levegő Munkacsoport Magyarország mind a hét régiójában, a Plus, az Auchan és a Tesco üzleteiben végzett próbavásárlást, összesen 17 eper- (szamóca) és 16 paprikamintát vizsgáltattak meg. A vizsgálatokat a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának akkreditált Analitikai Laboratóriumában végeztették, a szermaradék-vizsgálat 300 különböző vegyszerre terjedt ki.

A 16 paprikamintából 10-ben volt kimutatható vegyszermaradék. Egy Marokkóból származó paprikában a dimethoate nevű rovarirtó szer koncentrációja közel hétszerese volt a megengedettnek. A dimethoate EPA C rákkeltő besorolású, továbbá ismert a szaporodási képességeket károsító hatása is. A dimethoate-ot és az egyik bomlástermékét is, mint bizonyítottan hormonhatású anyagot tartja számon az EU, így az új jogszabályoknak megfelelően ezt a rovarirtó szert nagy valószínűséggel be fogják tiltani az Európai Unió területén – közölte a civilszervezet.

A 17 vizsgált hazai epermintából csupán 4 nem tartalmazott vegyszermaradékot. Öt mintában kétféle különböző, további két mintában háromféle vegyszermaradékot is találtak. Egy székesfehérvári termékben a határérték közel kétszeresét érte el a thiophanate-methyl nevű növényvédő szer mennyisége. A thiophanate-methylt is lehetséges emberi rákkeltőnek és több tudományos intézmény is szaporodási képességeket károsító anyagnak minősítette.

A szakvélemény ide kattintva olvasható.
A vizsgált termékek adatai itt láthatók.

2008-ban az Európai Unió döntéshozói elfogadták a peszticidek fenntartható használatáról szóló irányelvet, mely előírja, hogy a tagállamoknak csökkenteni kell a vegyszerek használatát a mezőgazdaságban, és mérsékelni kell az ezzel összefüggő egészségügyi és környezeti károkat – hívja fel a figyelmet a szervezet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.