Élet-Stílus

Három magyar aranyérem 1000 méteren

A magyar versenyzők három arany, három ezüstérmet gyűjtöttek a szombati 1000 méteres döntőkben a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Magyar szempontból álomszerűen kezdődtek a leghosszabb táv éremcsatái, a kajakos Kovács Katalin és a kenus Vajda Attila is megnyerte futamát, ráadásul mindketten óriási fölénnyel.

A kétszeres olimpiai, valamint 23-szoros világbajnok Kovács rögtön a rajt után az élre állt, s onnantól kezdve szinte csak saját magával versenyzett, megszorítani sem lehetett.

A kenu egyesek között olimpiai és világbajnoki címvédő Vajda Kovácshoz hasonlóan magabiztosan lapátolt, féltávnál állt az élre, 750 méternél már másfél hajóval vezetett, és az ellenfelek, köztük a címvédő francia Mathieu Goubellel, a hajrában sem tudtak a közelébe férkőzni. A célban újabb fényes győzelme után jogosan csaphatott a levegőbe a szegediek kedvence.

Vajda Attilának nem volt ellenfele (MTI/EPA)

Vajda Attilának nem volt ellenfele (MTI/EPA)

A két olimpiai bajnok diadala nem volt meglepetés, az azonban már annál inkább, hogy a kenupárosok fináléjában is magyar aranynak tapsolhatott a népes publikum. A pekingi játékokat is megjárt Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály (C-2) duó tavaly ötödik lett a milánói kontinensviadalon, s most arra készült, hogy legalább megismételje 2008-as produkcióját. Nos, ezt alaposan túlteljesítette a kenus testvérpár, ugyanis némi meglepetésre hatalmas fölénnyel megnyerte versenyét, remekül evezett, s így a befutó után a fivérek boldogan borulhattak egymás nyakába.

A kajakpárosoknál két ezüstérem volt a magyar mérleg: a Szabó Gabriella, Csipes Tamara és a Kökény Roland, Gönczy Gábor duó is másodikként ért be a célba. A nők végig nagy csatában voltak a svédekkel, de végül nem sikerült lefiniselniük őket, így másodikként értek be. Csipes élete első felnőtt világversenyén szerepel, így nagy siker, hogy máris éremmel térhet haza.

A rutinos Kökény és a fiatal, Eb-újonc Gönczy kettőse egy előfutambeli második, majd egy középfutambeli első hellyel melegített a fináléra, mutatott teljesítményük alapján éremben reménykedhetett a magyar szurkolósereg. Ez így is lett, már féltávnál a harmadik pozícióban laptoltak, majd 750-nél feljöttek a második helyre, s bár a győztes norvégokat már nem tudták befogni, második helyük is nagyszerű teljesítmény.

A harmadik magyar ezüst a zárószámban született: a Tóth Márton, Volein Viktor, Sarudi Pál, Mike Róbert összeállítású kenus csapat – amely csak a döntőben szállt vízre – harcban volt az első helyért, de végül nem tudta befogni a házigazda németek hajóját, így meg kellett elégednie a második hellyel.

A Kammerer Zoltán vezette férfi kajaknégyes – Molnár Péterrel, Boros Attilával és Bozsik Gáborral – nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, és csak az ötödik helyen végzett.

Férfi kajak egyesben a tavaly ezüstérmes Kucsera Gábor kilencedik lett a B döntőben, így összesítésben 18.-ként zárt.

Storcz Botond szövetségi kapitány a magyar csapattól összesen öt első helyet várt az Európa-bajnokság előtt, ezzel szemben a zárónapi 500 méteres döntők előtt már négy aranyérmünk van.
Pénteken a győzelmet a Paksy Tímea, Kovács Katalin, Janics Natasa, Fazekas Krisztina összeállítású női kajaknégyes szállította 200 méteres hagyományos versenyben.

Nyilatkozatok

Storcz Botond szövetségi kapitány: „Szerintem nagyon jól állunk, ha az éremtáblázatra nézek. Sok az ezüstérmünk is, ami azt jelenti, hogy ha nem is sikerül győznünk az adott számban, azért ott vagyunk az elején, erősek vagyunk.
A Sáfrán-testvérek győzelme nagyon kellemes meglepetés, bár én egyébként is a dobogóra vártam őket. Egyedül Kucsera Gábornak nem sikerült bejutnia a döntőbe, úgy gondolom, a csapathajó után még nem sikerült átállnia az egyesre. Fizikálisan mindenképpen több van benne.”

Kovács Katalin: „Azt terveztem, hogy próbálok a mezőnnyel maradni, belülről úgy is éreztem, hogy fél hajón belül vannak a többiek. Talán azért, mert szűkek a pályák. Remélem, hogy holnap is jól fogok menni, bár az 500 méter sokkal gyorsabb. Kicsit tompa vagyok, valószínűleg a szokatlan időbeosztás miatt. Délben ugyanis nem nagyon szoktam versenyezni”.

Vajda Attila: „Arra figyeltem, hogy a rajt legyen olyan, amilyennek lennie kell. Utána az edzőmmel megbeszéltek szerint átváltottam egy pattogós, dinamikus evezésbe. Nagyon lötyögős volt a pálya, oldalszél is van, úgyhogy nem volt ideális. Ennek ellenére sikerült már az elején előre kerülnöm, ez magabiztosságot adott. Az utolsó százon meg kellett indítanom a hajót, mert éreztem, hogy jönnek fel, de szerencsére sikerült megcsinálnom azt, amit elterveztem”

Sáfrán Mihály: „Nagyon jól elkaptuk a rajtot és a szemünk sarkából láttuk, hogy végig a mezőny elején haladunk. Rendben fel tudtuk venni az utazó szakaszt és még a végére is maradt erőnk, úgyhogy végülis nyugodt pálya volt”

Csipes Tamara: „Nagyon örülünk, de azért nem vagyunk felhőtlenül boldogok, mert nagyon kicsin múlt, hogy nem sikerült győznünk. Talán ha a svédek melletti pályán megyünk, de így nem érzékeltük, mennyi is az előnyük”.

Kökény Roland: “Az utóbbi pár hétben sajnos nem nagyon tudtam edzeni és pihenni sem, de azért titokban reménykedtünk a jó szereplésben” – fogalmazott az eredményhirdetés után Kökény, akinek három héttel ezelőtt hunyt el az édesapja. “Elégedettek vagyunk, egyelőre. Jön a vb, arra remélem már jobban fel tudunk készülni.”

1000 méteres döntők
Férfi K-1:
1. Max Hoff (német) 3:29.101 p
2. Anders Gustafsson (svéd) 3:30.419
3. René Holten Poulsen (dán) 3:31.820

18. (a B döntőben 9.) Kucsera Gábor

Férfi K-2:
1. Norvégia 3:12.864
2. Magyarország (Gönczy Gábor, Kökény Roland) 3:13.119
3. Németország 3:14.242

Férfi K-4:
1. Fehéroroszország 2:54.589
2. Szlovákia 2:56.323
3. Csehország 2:56.760

5. Magyarország 2:57.917
(Kammerer, Molnár, Boros, Bozsik)

C-1:
1. Vajda Attila 3:51.934
2. Sebastian Brendel (Németország) 3:52.854
3. José Luis Bouza (Spanyolország) 3:55.007

C-2:
1. Magyarország (Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály) 3:34.942
2. Németország német) 3:36.470
3. Oroszország 3:36.900

C-4:
1. Németország 3:20.283
2. Magyarország 3:21.356
(Tóth M., Volein, Sarudi, Mike)
3. Oroszország 3:22.690

Női K-1:
1. Kovács Katalin 3:56.310
2. Franziska Weber (német) 3:57.458
3. Henriette Engel Hansen (dán) 3:58.169

Női K-2:
1. Svédország 3:35.848
2. Magyarország (Csipes Tamara, Szabó Gabriella) 3:36.533
3. Oroszország 3:37.111

Vasárnap:
500 méteres középfutamok, 10:00
500 méteres döntők, 12:25

Ajánlott videó

Olvasói sztorik