Élet-Stílus

Mégsem a Fiaté lesz a Chrysler?

admin
admin

2009. 06. 09. 11:03

Az amerikai legfelsőbb bíróság ideiglenesen, de meghatározatlan időre leállíttatta hétfőn a csődbe ment Chrysler autógyártó cég eladását az olasz Fiatnak.

Szakértők szerint a bíróság ezzel csupán több időt akar hagyni magának arra, hogy válaszoljon az indianai nyugdíj-, és építési alapok beadványára. Ezek a társaságok azzal a sürgős kéréssel fordultak a hét végén a legfelsőbb bírósághoz, hogy fagyassza be a Chrysler kulcsüzletága eladását, mert fellebbezni akarnak az ügylet ellen.

A bíróság lépése keresztülhúzhatja a washingtoni kormány azon tervét, hogy az amerikai autógyárat ismét nyereségessé teszi, miközben azt nem terheli adósságainak nagy része. A Chrysler értékesítését vezetésének korábbi közlése szerint egy hét múlva ütnék nyélbe. Június 15-e után azonban a Fiat elállhat az ügylettől, és akkor a cégre valószínűleg felszámolás vár. A New York-i szövetségi fellebbviteli bíróság már pénteken jóváhagyta az eladásról szóló döntést, de az esetleges észrevételek benyújtására hétfőig adott időt.
Sötét felhők gyűlnek a Crysler felett?(fotó: MTI/EPA)

Sötét felhők gyűlnek a Crysler felett (fotó: MTI/EPA)

A fellebbezni óhajtó alapok szerint az ügylet igazságtalanul előnyben részesíti a cég fedezet nélküli részvényeseit szemben a fedezetet felmutatókkal, például velük. Az alapoknak ezen kívül alkotmányossági aggályaik is vannak: szerintük az amerikai államkincstár kongresszusi felhatalmazás nélkül használt fel a Chrysler csődvédelmének finanszírozására a tavaly jóváhagyott bankmentő csomagból, az úgynevezett TARP- alapból.

A Chrysler amerikai autógyár csődügyében eljáró bíró a múlt vasárnap hozta meg döntését, hogy a Chrysler amerikai gyárainak jelentősebb része az olasz FIAT járműipari konszern vezette befektetői csoporté lehet, 2 milliárd dollárért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.