Élet-Stílus

Húszan az elitből II.

Top ügyvédek: Réti László, Schiffer András, Szecskay András, Szűcs Andrea, Trinn Gábor



Húszan az elitből II. 1

Dr. Réti László
Az ügyész gonoszkodik, a bíró Istent alakít, az ügyvéd pénzért hazudik” – summázta egykor véleményét Réti Lászlónak (52), a Budapesti Ügyvédi Kamara mai elnökének édesapja. Ám ő 1982-ben mégis jogászként kezdett. Mesterének Barcsay Sándort és id. Visontai Kálmánt vallja. „Nagyszerű kultúremberek voltak – konzervatív értékekkel.” Diákként a népi és demokratikus ellenzék közéletében egyaránt mozgott. „Táncházas »népi fej« voltam”– mondja Réti, aki akkor még nem tudta, „családilag” is megfelelően választott. Apósát, Kulcsár Kálmánt később a Németh-kormány igazságügy-miniszterévé nevezték ki, és legjobb barátja apjáról sem sejthette, hogy az első szabadon választott miniszterelnök lesz. Rétiék lakásán találkozott 1989 elején Antall József és Kulcsár Kálmán, hogy megbeszéljék, hogyan lopakodjon előre az alkotmány kimunkálása. „Két dologban teljes volt közöttük az egyetértés: a feleségem malacsültje fantasztikus, és az alkotmánynak csak a száma nem fog változni, belül az utolsó betűig kicserélik.”

Iroda: Réti, Antall és Madl Landwell Ügyvédi Iroda
Alapítás éve: 1991
Főtevékenység:
teljes körű gazdasági jogi tanácsadás, különösen társasági jog,
vállalatfelvásárlási ügyek, bank- és értékpapírjog, versenyjog,
fogyasztóvédelem és gyógyszerjog, ingatlanforgalom és
ingatlanfejlesztés, energiajog, iparjogvédelem, rendes és
választottbírósági peres ügyek
Ügyfélkör: hazai és külföldi nagy- és középméretű vállalkozások
Irodájának jogászai: 36 fő (magyar ügyvéd, külföldi jogi tanácsadó és ügyvédjelölt

Rétit és legjobb barátját 1987 óta a szakma is összefűzi. „Az antalli idő azonban nem volt a bőség korszaka számunkra. A társam hisztérikusan elutált minden állami vagy ellenoldali megbízási csábítást, és én is fintorogtam” – mondja Réti. Az első nagy ügy 1993 végén találta meg őket: egy kanadai ügyvédi irodával a villamos energia privatizációjában dolgoztak – állami oldalon. „Annyi ügy volt akkoriban, hogy nem volt – idegen nyelvet magas szinten tudó – szabad ügyvédi kapacitás. Az Állami Vagyonügynökség Rt. könyörgött, hogy vállaljuk el. Ilyen is ritkán van egy ügyvéd életében” – mondja. Később sem volt állami megbízásuk, de tanácsadó cégeknek dolgozhattak. Ez lett a szerencséjük. „A piac mért meg bennünket. Szorgalmunkra, szaktudásunkra volt szükség, nem a kapcsolatainkra. Ez hajlamaink szerint való és jövedelmező is volt” – mondja Réti, akinek irodája 15 éve Magyarország egyik vezető ügyvédi irodája – változó nemzetközi partnerekkel. Réti László a nagy nemzetközi iroda és kamara élén is olyan „sarki” ügyvédnek érzi magát, aki „boldogul a burkus király udvarában is”.

Huszonkét éve él boldog házasságban, három saját és egy nevelt gyermekük van. A Kárpát-medence magyarsága ma is vonzza, de ismert műgyűjtője a régi magyar fajanszoknak, könyveknek. „Apámnak nem volt igaza. A jó ügyvédet semmi sem kényszeríti hazugságra, mert képes a jog és az igazság közötti eredendő összefüggést szakmailag megjeleníteni. Az ügyvéd szabad ember” – mondja.


Húszan az elitből II. 1

Dr. Schiffer András
Schiffer András (38) jogvédő, a Lehet Más a Politika egyik alapítója, szóvivője, eredetileg egyáltalán nem akart jogász lenni. „Először a közgázra jelentkeztem, de nem vettek fel a matek miatt” – indokolja pályaválasztását a fiatal ügyvéd, akit egyetemi évei alatt érintett meg a közpolitika. A rendszerváltáskor még az Ifjú Szocialisták Mozgalmat szervezte, ám gondolkodása fokozatosan a jogvédelem felé fordult. 1996-ban csatlakozott a Társaság a Szabadságjogo¬kért szervezethez, amelynek 2004–2008 között ügyvivője, 2002-től 2008-ig a Védegylet szervezőbizottságának tagja. Két sikeres alkotmánybírósági beadvánnyal is védte a jogállamot: a TASZ képviseletében a fővárosi gyülekezési törvényt, a Védegyletében a pártalapítványokat kedvezményező passzusokat hatástalaníttatta.

Iroda: Schiffer és Társai Ügyvédi Iroda
Alapítva: 1999
Főtevékenység: polgári jog
Ügyfélkör: magánszemélyek, magyar tulajdonú kis- és közepes vállalatok
Foglalkoztatottak száma: 3 fő

Legfrissebb ügyeként néhány hete jogerősen nyert pert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ellen. A pert Haász János, az Index újságírója indította, mert az MNV megtagadta a saját és a kezelésébe tartozó gazdasági társaságok vezetőinek javadalmazására vonatkozó információk kiadását. A Fővárosi Bíróság kimondta, hogy az MNV köteles kiadni a Magyar Posta, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamos Művek, a Tiszavíz Vízerőmű Kft., a Garantiqua Hitelgarancia Zrt., az Eximbank, a Kopint Datorg és maga az MNV vezetőinek, felügyelő-bizottsági tagjainak járó fizetések, alapbérek, járulékok, prémiumok, végkielégítések nagyságát. Schiffer a tárgyaláson azzal is érvelt, hogy az MNV a Munka törvénykönyvére hivatkozik annak ellenére, hogy a gazdasági társaságok felügyelő-bizottsági tagjai nem állnak munkaviszonyban az általuk felügyelt céggel. Korábban pert nyert az MNV jogelődjével szemben privatizációs szerződések, míg a gazdasági tárca ellen a Hankook-támogatási szerződés nyilvánossága ügyében. Védegyletesként ő vezette Sólyom László alkotmányjogász köztársasági elnökké menedzselésének kampányát, és ügyvédként képviselte már Orbán Viktort, György Pétert is – akikkel kapcsolatban úgy érezte, sérültek a szabadságjogaik. Közéleti publicisztikái az elmúlt években számos napi- és hetilapban jelentek meg.
„Nem vagyok bratyizós típus. Nincsenek sztárallűrjeim” – mondja.

Édesapja Schiffer Péter, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének főigazgató-helyettese, nagybátyja az ismert dokumentumfilm-rendező, a 2001-ben elhunyt ifj. Schiffer Pál. Nőtlen, nincs gyermeke.


Húszan az elitből II. 1

Dr. Szecskay András
A kecskeméti születésű Szecskay András (61) szakmai pályafutását általános ügyvédi gyakorlattal kezdte. A szegedi jogi egyetem summa cum laude elvégzése után a fővárosba költözött 1973-ban – ügyvéd édesapja nagy bánatára, aki azt szerette volna, hogy fia mellette ügyvédkedjen Kecskeméten. Szecskay – akire egyik egyetemi évfolyamtársa „jó svádájú, éles eszű, talpig úriember”-ként emlékszik, 1975-ben csatlakozott a budapesti SBG&K Ügyvédi és Szabadalmi Irodához. „Eleinte a szellemi alkotások joga érdekelt. 1988 körül specializálódtam a gazdasági és társasági jogra” – mondja.

Ez utóbbi jó döntésnek bizonyult: a rendszerváltástól kezdve számos nemzetközi cég magyarországi tevékenységét indította be. Egyebek között jogi tanácsadóként és képviselőként közreműködött az E.ON teljes magyarországi megtelepedésében, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. mindhárom privatizációs folyamatában és tőzsdei bevezetésében, a Taurus Gumiipari Rt. átalakulásában és privatizációjában, valamint jó néhány további cég tőzsdei bevezetésében.

Iroda: Szecskay Ügyvédi Iroda
Alapítva: 1992
Főtevékenység:
teljes körű gazdasági jogi tanácsadás, különösen társasági jog,
vállalatfelvásárlási ügyek, bank- és értékpapírjog, versenyjog,
ingatlanforgalom és ingatlanfejlesztés, energiajog, iparjogvédelem,
rendes- és választottbírósági peres ügyek
Meghatározó ügyfélkör: hazai és külföldi nagy- és középméretű vállalkozások
Irodájának jogászai: 30 fő magyar és külföldi ügyvéd,
ügyvédjelölt

Emellett résztvevője volt számos külföldi érdekeltségű bank alapításának, üzletszabályzatának kidolgozásának és befektetési tevékenységeik beindításának. Irodájuk közreműködésével pedig nemrégiben zárult le a Budapest Airport, a Nemzeti Tankönyvkiadó, az Antenna Hungária privatizálása. A kamarai közéletben először a Budapesti Ügyvédi Kamara titkáraként, ezt követően több cikluson keresztül elnökségi tagként, 2002 márciusától pedig a nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökként tevékenykedik. 2000-ben Eötvös-díj, 2002-ben Kiváló Ügyvéd-, 2008-ban pedig a Magyar Köztársaság Elnökétől a Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt-kitüntetésben részesült. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Kecskemét Város – Bozsó Gyűjtemény Alapítvány kurátora, a KOGART Kortárs Művészeti Gyűjtemény szervezőbizottságának elnöke.

Fogorvos feleségével 30 éve élnek boldog házasságban. Két gyermekük van. Lányuk a CMS Cameron McKenna LLP nemzetközi ügyvédi iroda jogásza, fiuk nemzetközi marketinggel foglalkozik. Budán élnek egy családi házban. Szabad idejében sportolni szeret – fiatalabb korában versenyszerűen vívott, jelenleg az úszás, a kerékpározás, a síelés, a hegymászás tudja feltölteni.

Dr. Szűcs Andrea
Szűcs Andrea neve Magyarországon mára egyet jelent a családjogi peres képviselettel. Az ügyvédnő irodáját nagyapja testvére alapította 1897-ben. Édesapja, dr. Szűcs András ügyvédi praxisából még mindig vannak ügyfelei. A céget 1991-ben alapította újjá Szűcs Andrea. Az ügyvédnő főleg házassági bontópereket és gyermekelhelyezési pereket visz. Ügyfelei között számos híres művész, tudós, ismert üzletember, politikus található.

Bár az ügyvédnő harmadik generációs jogászcsaládból származik, eredetileg nem akart jogász lenni. „A művészettörténet és a színház vonzott. Egy időben modellkedtem is” – mutat egy fiatalkori fotót mosolyogva Andrea. 1971-től ügyvéd apja révén érinti meg a családjog. „Kezdtem felfedezni a mellérendelt jogi kapcsolatok szépségét” – mondja. Bár ügyvédként korán specializálódott a polgári jogi, családjogi ügyekre, karrierje a rendszerváltás környékén ívelt fel. Friderikusz Sándor meghívta egy televíziós műsorába, így „a jog mint színház” dramaturgiának megfelelően neve és tárgyalási stílusa ekkortól válik igazán ismertté a nagyközönség soraiban.

Húszan az elitből II. 1

A társadalmi átalakulás következményét saját területén így látja: „Manapság egy-egy házassági bontóperben sokkal durvább, bosszúállóbb a felek magatartása, mint korábban. Másrészt megjelentek az óriási magánvagyonok, amelyek megosztása szakmailag jelent komoly kihívást”. Egyik legnagyobb perértékű ügye – házastársi vagyonközösség megosztása – több mint 2,5 milliárd forint volt. Tapasztalata szerint egy válóper esetén a nők hajlamosabbak az „apró aljasságokra”, míg a férfiak inkább a nyílt fenyegetést részesítik előnyben.

Iroda:
Szűcs Andrea Ügyvédi Iroda
Alapítva: 1991
Főtevékenység: polgári jog, családjog, ezen belül házassági bontóperek, gyermekelhelyezési perek
Ügyfélkör: magánszemélyek, hazai és külföldi gazdasági
társaságok
Irodájának jogászai: 6 fő

Az ügyvédnő jogi hitvallása, hogy csak a végső esetben perel, egyébként megegyezésre törekszik a felek között. Ismerői szerint Szűcs Andrea egyik erőssége az „empatikus, korrekt, egyezségre törekvő és a gyermek érdekeit előtérbe helyező” ügyvédi magatartás. Az ügyvédnő óradíja 30 ezer forint+áfa, egy-egy házassági bontópert az ügy bonyolultságától függően átlagosan 400 ezer forint+áfáért vállal. Bár több száz ügye van egyszerre, mégis kiemelt figyelmet szentel annak, hogy ügyfeleivel személyes kapcsolatot tartson fenn.

Szűcs Andrea negyven éve él boldog házasságban férjével, Kádár János Miklós festőművésszel. Tervező-grafikusművész fiának reklámügynöksége van, politológus lánya diplomata az Európai Unió Külügyi Bizottságában. Szűcs Andrea szabad idejében elkötelezett koncert-és operalátogató, hobbija a régi tárgyak, különösen órák gyűjtése és az asztrológia. A család – a két unokával egyetemben – hétvégenként a Balatonon tölti pihenőidejét. Férjével egy VI. kerületi műteremlakásban élnek, amely annak idején Fényes Adolf festőművészé volt, és amely két perc sétára van az irodájától.

Dr. Trinn Gábor
Édesapám jogász, édesanyám irodalom–történelem szakos tanárnő volt. Fiatalabbik bátyám szintén jogot végzett, így szinte magától értetődő volt, hogy a jogi pálya, illetve a jogi egyetem felé orientálódtam – kezdi Trinn Gábor pécsi születésű ügyvéd, gazdasági jogász (55).

Húszan az elitből II. 1

Humán érdeklődésének megfelelően Pécsett végezte a jogi egyetemet, majd két és fél évig a dombóvári székhelyű, több mint ezer főt foglalkoztató MÁV Építőipari Vállalatnál volt jogi előadó. „Akkoriban NB II-es kosárlabdázó voltam, és hogy a dombóvári kosárlabdacsapathoz csábítsanak, kreáltak számomra egy jogi állást.” 1980-ban családi okok miatt Budapestre jött. Véletlenül kezébe került egy HVG, amelyben jogtanácsosi állást hirdetett a Budapesti Építőipari és Szolgáltató Szövetkezetek Jogi Irodája.

A több mint 20 jogtanácsost foglalkoztató iroda helyettes vezetője lett, majd 1986-ban egy peres ügy kapcsán ellenérdekű félként megismert dr. Köteles György – későbbi barátja – invitálására „társult” az akkor „úttörőként” nemrég megalakult 2. számú Jogtanácsosi Munkaközösség és Szabadalmi Irodába. Miután ez az iroda fizikailag túlnőtte kereteit, szétváltak útjaik, és párjával, dr. Zettwitz Gabriella ügyvédnővel nemcsak életüket, de munkájukat is összekötötték. 1991-ben közösen hoztak létre ügyvédi irodát, először az East-West Business Centerben, majd – azóta is – a belvárosi Váci utcában. Párja ügyfélköre elsősorban olasz társaságokból és magánszemélyekből áll, mint például a Max Mara divatcég, a Boscolo-szállodalánc, az Ansaldo, az Autogrill, a Merloni stb. Ennek „történelmi oka”, hogy az ügyvédnő hosszú éveken keresztül Olaszországban élt, Milánóban végezte tanulmányait.

Iroda: Trinn Ügyvédi Iroda
Alapítva: 1991
Főtevékenység:
társasági és kereskedelmi jog, munkajog, munkaügyi perek, informatikai
jog, gazdasági, kártérítési perek, adóperek, versenyjog
Ügyfélkör: hazai közép- és nagyvállalatok, multinacionális cégek
Foglalkoztatottak száma: 7 fő

Trinn Gábor érdeklődése kezdettől fogva a gazdasági, a munka-, a reklám- és a versenyjog felé fordult. Önmagát problémamegoldó ügyvédnek tartja. Ő vitte Mellár Tamás – a KSH volt elnöke – munkaügyi és személyiségi jogi perét, akit a Medgyessy-kormány jogellenesen távolított el hivatalából. De ő képviselte sikerrel a Postabankot és a Diákhitel Központot a diákhitellel kapcsolatos versenyjogi ügyben, illetve közreműködött a magyarországi növényiolaj-ipar privatizációjával kapcsolatos perben is. Állandó ügyfelei közé tartozik többek között a Philip Morris, a TetraPak, a HUMANsoft Kft., az Albacomp Zrt., a Nycomed Pharma Kft., a Kerry Group, a GEA Klímatechnika Kft., a HAWLE Kft. Trinn Gábor szabad idejében utazik, teniszezik. Szép sikereket érnek el az ügyvédi teniszválogatottal. „Öt testvéremmel gyerekkoromban gyakran zenéltünk együtt. Innen ered a komolyzene iránti szeretetem, és hogy sokat járunk koncertre is” – mondja az ügyvéd, akinek előző házasságából egy 25 éves ügyvédjelölt nagylánya van. Jelenleg Budán él ügyvédnő párjával, akinek szintén van két felnőtt egyetemista lánya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik