Élet-Stílus

Költözik az AKKU

A VII. kerületi önkormányzat döntése következtében kedd éjfélkor kénytelen bezárni kapuit az AKKU Kulturális és Esélyegyenlőségi Telephely; az erzsébetvárosi kulturális központ kiköltözésére a kerület április 9-ig adott időt, az átadás-átvétel azonban még bizonytalan - közölte keddi sajtótájékoztatóján Horgas Péter.

Az AKKU művészeti igazgatója elmondta, döntésének valódi okait az önkormányzat nem fedte fel, és noha képviselőit is meghívták, azok az intézmény záró sajtótájékoztatóján sem kívántak megjelenni.

Mint felidézte, az Elektrotechnikai Múzeummal egy udvarban álló egykori raktárépületet 2006-ban vásárolta meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM). A tárca két évig bútorokat tárolt az elhanyagolt házban, majd azt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácson keresztül az erzsébetvárosi önkormányzatnak adta át, kulturális célokra. Horgas Péter szerint ebben jelentős szerepe volt az AKKU-nak, mivel a szervezet már 2005 óta igyekezett a házban kulturális központot kialakítani.

Másodszor 2008 szeptemberében költözhettek be, és októberen már a Budapesti Őszi Fesztivál központi klubjának tudtak helyt adni, majd decemberre befejeződött a teljes akadálymentesítés is. A művészeti vezető emlékeztetett: a lerobbant épület felújítása rengeteg munkát és pénzt igényelt, melynek csak egyik részét tette ki az OKM-től kapott 30 millió forintos támogatás.

Az átalakítás eredményeként az utóbbi fél évben az épület komoly- és könnyűzenei koncerteknek, kiállításoknak, színházi előadásoknak, filmklubnak, valamint esélyegyenlőségi programoknak adott helyt. Közben elkezdődött a bérleti szerződés előkészítése – folytatta Horgas Péter. Az önkormányzat szeptember 19-i testületi ülésén 15+5 évre kívánta bérbe adni az épületet az Akku Design Kft-nek, majd egy szerződéstervezet is készült, melynek második változatát január 7-én küldte el a kerület.

Megígérte, de letartóztatták

“Ebből egy fontos dolgot hiányoltunk: az önkormányzat nem vállalta a működés anyagi támogatását” – fogalmazott. Mint hangsúlyozta, nonprofit kulturális szervezetként nem tudnák fedezni az épület rezsivel együtt 3-4 milliós havi üzemeltetési költségét, azt azonban garantálták volna, hogy a programokra pályázatok és támogatók felkutatása révén maguk teremtik elő a forrásokat. Noha az anyagi segítségre Hunvald György szóbeli ígéretet tett, a polgármester letartóztatása után az önkormányzat ezt nem vette figyelembe – jegyezte meg. A kerülettől február 11-én újabb levél érkezett, amely már arra szólította fel az AKKU üzemeltetőit, március 31-ig hagyják el a Kazinczy utcai épületet.

Horgas Péter elmondása szerint a testület pénzhiányra hivatkozott, a művészeti vezető azonban emlékeztetett: a VII. kerületi önkormányzat nemrég nyert 800 millió forintot a Kultúra Utcája elnevezésű programjának első lépcsőjére, melyben az AKKU központi szerepet kapott, több mint 400 milliós kerettel.

“Ezt a pályázati anyagot mi írtuk, ingyen” – fogalmazott. A művészeti igazgató szerint a kiköltözés további kérdéseket vet fel: az önkormányzat határozata az eredeti állapot visszaállítására szólít fel, az AKKU azonban nagy értékű beruházásokat hajtott végre az épületen. A kiürítés során írásban kell rögzíteni az állapotokat, és megállapodni a nem költöztethető beépítésekről, a kerülettel azonban nem tudják felvenni a kapcsolatot – közölte.

Akadnak felajánlások

Horgas Péter elmondta, már több helyszínről is kaptak felajánlásokat; egyelőre vizsgálják, melyik lenne alkalmas az átköltözésre. Mint hozzátette, ha az önkormányzat tervei szerint pályázaton hirdeti meg az ingatlan üzemeltetését, ők is indulnak, de természetesen csak akkor, ha esélyük is lesz. “A pályázatot a mai napig nem írták ki; nem is tudjuk, hogy mikor és mire fogják”.

Az AKKU kedd este koncertekkel búcsúzik közönségétől, melynek tagjai a napokban az interneten indítottak aláírásgyűjtést a kulturális központ bezárása ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik