Élet-Stílus

Szuperspermát termelnek a „házasságtörők”

admin
admin

2009. 02. 06. 14:32

Egyes szabados szexuális életet élő állatok hímivarsejtjei gyorsabb mozgásúak, sőt sokszor nagyobbak is, mint a monogám fajoké – bizonyították be kanadai kutatók.

Az már eddig is ismert volt, hogy a kicsapongó szexuális életet élő csimpánzok spermiumai gyorsabban mozognak, mint a viszonylag monogám életmódú gorilláké, de senki sem tudta, mennyire általános ez a minta az állatvilágban. Sigal Balshine, a kanadai McMaster Egyetem kutatója munkatársaival a kelet-afrikai Tanganyika-tóban élő bölcsőszájú halak 29 rokon fajának hímivarsejtjeit hasonlította össze, és egyértelmű összefüggést talált a spermiumok minősége és a szabados nemi élet között – írja a National Geographic Online.

Cichlidae Ocellaris (wikipedia.hu)

Cichlidae Ocellaris (wikipedia.hu)

A bölcsőszájú halfélék (Cichlidae)a halak egyik legnagyobb családja, ahol a legkülönfélébb szaporodási viselkedésű fajok találhatók meg, a monogámoktól a „fűvel-fával” párosodó fajokig. A kicsapongó fajok nőstényei számos hím spermáját is befogadják a szájukba, ahol a peték megtermékenyítése történik. A nőstények rendszerint az ikrát is a szájukban költik ki, valamint a halivadéknak is ott adnak menedéket.

A tudósok 29 halfajt vizsgáltak meg, és ezeket promiszkuitás szerint 0-tól 4-ig osztályozták (a 0 jelezte a monogám fajokat). Ezután megvizsgálták az egyes fajok hímivarsejtjeinek jellemzőit, többek közt a méretüket és a sebességüket. A kutatócsoport azt tapasztalta, hogy minél erőteljesebb a versengés a spermiumok között a megtermékenyítésért, az evolúció folyamán annál gyorsabbakká, nagyobbakká váltak, és számuk, valamint élettartamuk is megnövekedett.

A szigorúan monogám halak hímivarsejtjei kicsik és lassúak voltak. Másodpercenként átlag 50 mikrométert tettek meg. A promiszkuitási skálán feljebb haladva azonban egyre növekedett a spermiumok versenyképessége, egészen a skála tetején lévő fajok „szuperspermiumaiig”. Ezek majdnem kétszer olyan gyorsak és nagyobbak voltak, egy ejakulátumban több volt belőlük, és az élettartamuk is hosszabb volt.

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában megjelent tanulmány első ízben mutatta ki, hogy a spermiumok olyan tulajdonságai, mint a sebesség és a méret együtt fejlődhetnek. Ennek az evolúciós fejlődésnek a hajtómotorja a rivális hímek spermiumainak egymással való versengése.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.