Élet-Stílus

Befagy a lakáspiac

admin
admin

2009. 01. 11. 15:05

A várakozásoknál is gyengébb forgalmat hozott az év vége a hazai lakásfronton, ahol a kilátások is egyre borúsabbak. Egyedül a bérleti piac látszik kissé megélénkülni, miután sokan hitelből sem tudnak már vásárolni - írja a Figyelő legújabb száma.

Extrém esetek mindig akadnak: most karácsonykor is előfordult, hogy valaki december 23-án esett be az egyik nagy fővárosi lakásépítő értékesítési irodájába, hogy áttekintse a kínálatot. Ezzel együtt a december, hacsak valamilyen közelgő jogszabályi változtatás nem borítja fel a szokásos szezonalitást, tradicionálisan nem szokta javítani a lakáseladási statisztikákat.

Visszaesés mindenhol

A kereslet szűkülése legjobban Budapestet sújtja. A fővárosban már a tavalyi első félév is siralmas újlakás-piaci eredményeket hozott: a használatba vételi engedélyek 24 százalékkal estek vissza egy év alatt, miközben a használt lakások szegmensénél is a forgalom hosszabb ideje tartó masszív gyengülése érzékelhető. A harmadik negyedév ehhez képest már csak néhány százalékos további visszaesést hozott, ám az év utolsó szakasza, különösen december várhatóan ismét meredek esést mutat majd a hivatalos adatok néhány hét múlva esedékes publikálásakor.

Hunyady Attila, az AL Holding igazgatóságának elnöke azon sem lepődött meg, hogy az emberek inkább választották a kockázatmentes bankbetéteken elérhető 12–13 százalékos akciókat a lakásbefektetés helyett. Ez egyébként a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái is visszaigazolják: tavaly novemberben egyetlen hónap alatt 1200 milliárd forint áramlott a lakosságtól lekötött forintbetétekbe. Akinek tehát volt pénze, az a bankba vitte, akinek meg nem volt, azt a korábbinál jóval magasabb hitelterhek késztették kivárásra.

Kinyílt az olló

A hitellehetőségek beszűkülése, illetve a kölcsönök drágulása a másik oldalon felpörgetheti viszont a bérleti piacot. A krízis ugyanis felborította azt a sajátos hazai egyenletet is, miszerint az ember havonta nagyjából ugyanannyiért tudott lakást bérelni, mintha ugyanakkora ingatlant hitelből vett volna meg, s a kölcsönt havonta törlesztette volna.

Természetesen az egyenlőségjelet eddig sem lehetett minden helyszín és lakásméret esetében kitenni, de első ránézésre a fenti példánál tavaly őszig ez tényleg így volt: 75 ezer forintért lehetett 60 négyzetméteres új vagy újszerű lakást bérelni, miközben havi törlesztésként ugyanezért a pénzért kölcsönből meg is lehetett ilyet vásárolni. A mai hitelkondíciók mellett viszont a lakásbérlés versenyképessége egy csapásra megnőtt, a kiadó lakások tulajdonosainak nagy örömére.

Ideig-óráig

„Tíz-húsz százalékkal több tranzakciót bonyolítottunk le november eleje óta” – erősíti meg Legény Imre, az Albérlet.hu ingatlanközvetítő portál tulajdonosa. Ő úgy látja, egyre többen új vagy újszerű lakást bérelnének, vagyis éppen olyat, amilyet igazából szívesen meg is vennének, ha a finanszírozási környezet ezt lehetővé tenné. Ugyanakkor Petz Raymund, a GKI kutatója szerint a bérleti piac legfeljebb átmenetileg élénkülhet meg.

Kérdés az is, mindezzel párhuzamosan merre mozdulnak el 2009-ben a bérleti díjak, illetve az eladási árak. A lapunknak nyilatkozó szakértők nagy árzuhanástól nem tartanak, ám egyelőre minden attól függ, hogy a hitelezési nehézségek milyen mértékű kényszereladásokat váltanak ki a lakossági és az intézményi tulajdonosokból. Mindazonáltal az új ingatlanok körében általános áresésre szinte senki sem számít. Egyrészt azért, mert a hitelterhek megugrása a beruházókat is érinti, másrészt a fejlesztők az emelkedő kivitelezési költségeket is megpróbálják beépíteni az áraikba.

(Bővebben erről a Figyelő legújabb számában olvashat!)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.