Élet-Stílus

Mit főzzek karácsonyra: Normandiai halleves és Balatoni fogas

Karácsonyi menüajánlat halakkal a Bock Bisztró séfjétől: Normandiai halleves, Avokádós lazactatár, Balatoni fogasfilé velővel.

Lapunk sorozatában arra kértük fel az általunk legjobbnak tartott hazai éttermek séfjeit, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne nyűg legyen, hanem inkább egy igazi hétvégi program akár az egész család számára.

A karácsonyi rendhagyó részben az Erzsébet körútról a Bock Bisztró séfje, Bíró Lajos ad tanácsot a FigyelőNet olvasóinak az ünnepi menühöz. A főszakács ezúttal végig halételeket készít, de elszakad a magyar hagyományoktól, amennyiben a klasszikus halászlé helyett Normandiai hallevest választ, emellett a lazactatár ugyancsak egzotikumnak számít a hazai gyomroknak, a balatoni fogas azonban már a magyar konyha legszebb tradícióját idézi. A séf szerint ezután ehetünk akár pár szelet bejglit is, de ezt úgyis mindenki a családi receptek alapján készíti el.

Normandiai halleves

Hozzávalók 4 személyre

15 dkg Fogasfilé (halszelet)
30 dkg Polip
4 db Tigrisrák
12 db fekete kagyló
10 dkg vegyes zöldség
1 csokor petrezselyem
fél póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 csipet sáfrány
1 dl fehérbor
1 dl tejszín
fél citrom
Alapléhez:
50 dkg édesvízi halak csontja
3 dl polip főzőlé
10 dkg rákvaj
Fél póréhagyma
10 szem egész bors
50 g karikára vágott vegyes zöldség
Rákvajhoz:
10 dkg vaj
20 dkg rákpáncél
3 cl konyak
1 dl fehérbor vagy alaplé

Az alaplé alapanyagaiból só hozzáadása nélkül fél óra alatt alaplevet főzünk, állni hagyjuk, majd leszűrjük. A zöldségeket vékonyra (julienne-re) vágjuk és kevés rákvajon a finomra vágott póréval megpirítjuk, rátesszük a zúzott fokhagymát, sáfrányt, babért és felöntjük az alaplével, illetve a fehérborral.

A rákvaj elkészítéséhez vajban rákpáncélt pirítunk, majd vegyes zöldségeket. Konyakkal flambirozzuk, majd 1 dl borral vagy alaplével felöntjük. Az egészet ezután visszafőzzük egészen addig, amíg csak az aromatizált vaj marad. Ezt leszűrjük, és elkészültünk az alapkészítménnyel. Ezt pár napig hűtőben is tárolhatjuk. Egy-egy szelet sült halra olvasztva is remek ízt ad.

Visszatérve az ételünkhöz: felforrás után beletesszük a kagylókat, a megvágott polipot, a fejes rákot és a halfilét. (Az egész polipról a lábakat előzőleg levágjuk, és azt rézsútosan szeleteljük.) Három perc múlva dúsítjuk a tejszínnel, belecsavarjuk a fél citrom levét, és utóízesítjük sóval, borssal.

Mit főzzek karácsonyra: Normandiai halleves és Balatoni fogas 1

—-Avokádós lazactatár—-

Hozzávalók 4 személyre

50 dkg lazac filé
7,5 dkg tengeri só
5 dkg cukor
1 evőkanál apróra vágott kapor
1 evőkanál frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál vodka
1 db avokádó

Legalább fél kilogramm lazacfilé a belépőszint. Kevesebbel nem is érdemes bíbelődni. Ebből viszont mindenképpen frisset kell vásárolni.

A fűszereket egy tálban összekeverjük. A lazacfilét kettévágjuk. A fűszerkeverék negyedét egy akkora tál aljára szórjuk, amelybe pont belefér a lazacfilé fele. Ezt bőrével lefelé helyezzük a tálba. A megmaradt fűszerkeverék kb. felét rászórjuk a halra, majd ráfektetjük a másik filét bőrével felfelé, amelyet a maradék fűszerrel borítunk. Fóliával letakarjuk a tálat, és nehezékként konzervet teszünk rá. Hűtőben marináljuk minimum 24, maximum 48 órát, tizenkét óránként forgatva a szeleteket.

Mit főzzek karácsonyra: Normandiai halleves és Balatoni fogas 1

A marinálási idő leteltével szárazra töröljük a lazacot, és apró kockákra vágjuk. Az avokádót meghámozzuk, magját kiemeljük. Egy villa segítségével összetörjük, vagy felkockázzuk, lime-levet, sót, borsot, olívaolajat adagolunk hozzá és jól elkeverjük. Mindezt azonban csak a tálalás előtti pillanatban tesszük meg. A gyűrű forma alján elhelyezzük a pasztellzöld krémet. Erre kerül a lazac, a tetejére pedig ízesíett salátalevelek.

—-Balatoni fogasfilé velővel—-

hozzávalók 4 személyre

80 dkg balatoni fogas
50 dkg vaj
1 dl olívaolaj
4 db csontvelő karika
6 gerezd fokhagyma
4 dl alaplé
50 dkg burgonya
4 szelet rozskenyér

A főétel egészen egyszerű. A halat megsózzuk, megborsozzuk, teflon serpenyőben az olíván – csak a bőrös oldalán – piros ropogósra sütjük. A nyers vajat rámorzsoljuk és 200 Celsius-fokos sütőben 6-8 percig készre sütjük, ezután 3 percet meleg helyen pihentetjük. Alaplében 2 gerezd fokhagymával a csontvelőkarikákat 15 percig főzzük. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, petrezselyemmel és vajjal összerázzuk, sózzuk, borsozzuk.

Mit főzzek karácsonyra: Normandiai halleves és Balatoni fogas 1

A kenyérszeleteket megpirítjuk és a tányérra helyezzük. Rátesszük a halat, mellé a csontvelőt, és egy gerezd fokhagymát. Sült citrom karikát kínálunk hozzá. A citromot ehhez pucoljuk meg, vágjuk vastag szeletekre, és abban a serpenyőben, amelyikben a fogast sütöttük pirítsuk meg magas hőfokon rövid idő alatt, nehogy megfonnyadjon. Ez a citrom különösen ízletes lesz majd a halra csavarva. Díszítésként egy petrezselyemszárat betehetünk egy pillanatra a forró olajba, és rátehetjük ezt is az ételünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik