Élet-Stílus

12 milliárdot kap Pécs

A Pécs2010 EKF-program előkészítése 2008. december 19-én fontos mérföldkőhöz érkezett. E napon az öt kulcsprojekt közül három támogatási szerződését írták alá. Összesen 12 milliárdot kap erre a város.

Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. A meghatározó és színvonalas programok mellett Pécs jelentős beruházásokkal is készül a 2010-es évre.

A főbb városrészek megújuló központjai, új épületei nemcsak szemet gyönyörködtetők, hanem közösségi és kulturális rendezvények lebonyolítására alkalmas helyszínek is lesznek – olvasható a Pécs2010 közleményében. Hozzáteszik: a beruházások túlmutatnak a 2010-es éven, megalapozva az egész régió kulturális iparának fejlődését.

Az öt projekt közül három támogatási szerződés megkötésével a pályázatok megvalósításához igényelt uniós forrás „Pécsre érkezik”. A beruházások kapcsán Pécsett és a Dél-Dunántúlon jelentős munkahelyteremtés valósul meg az építőiparban – olvasható a közleményben.

Az összességében 34,6 milliárd forintos beruházási program keretében a Pécsi Konferencia és Koncertközpont (PKK) 7,24 milliárd forintos költségvetéséből 5,25 milliárd forintot, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (DDRKTK) 5,5 milliárd forintos költségvetéséből 4,62 milliárd forintot, a Köztetek és Parkok Újjáélesztése projekt I. üteme 2,5 milliárd forintos költségvetéséből pedig 2,13 milliárd forintot tesz ki az EU-támogatás.

Az önkormányzati miniszter döntése értelmében a város által igényelt 5 százaléknyi ún. önerő-kiegészítést Pécs mindhárom projekt esetében elnyerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik