Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Pendulum Live vagy Halálbiztos

Amiről a Szigeten lemaradtunk, most bepótolhatjuk, az ausztrál Pendulum Live most bepótolja az elmaradt koncertet, de lesz a hétvégén Kistehén, Bernstein, Holmes Brothers és táncünnep is.

Ismét alkalmas a hétvége kultúrafogyasztásra. Szinte minden műfajban találunk magunknak táplálékot. Lesz itt gitárvirtuóz, elektronikus sztárcsapat, Bernstein-mise, etnopopbuli, és a blues királyai is eljönnek, így aztán tényleg nem kényszerülünk a tévéműsorra. De ha mégis a lustaság győz, akkor találtunk pár jó filmet.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Péntek, november 7.

…élő filmzenére a Művészetek Palotájába

Az 57 éves Bill Frisell, sokak szerint a legamerikaibb jazzgitáros, aki a rock, a country és a blues érzésvilágát is magáénak tekinti. Gyerekkorában klarinétozott, majd szaxofonozott, s négyévesen építette első kartongitárját. E hangszer mellett akkor döntött végleg, amikor Wes Montgomeryt hallotta gitározni. Nem sokkal később beiratkozott a bostoni Berklee-re, és kisvártatva olyan neves jazzistákkal játszhatott együtt, mint Jim Hall, Pat Metheny, Mike Stern, Vinnie Colaiuta és Joe Lovano. Első saját lemeze, az 1982-ben megjelent In Line jelentette az ECM kiadóval folytatott szoros együttműködésének kezdetét. 1987 óta a Nonesuch hű alkotója, a Knitting Factory nevű kultikus New York-i underground klub visszatérő fellépője, és többek közt Jim Hall, Don Byron, Charlie Haden, David Sanborn, Marianne Faithful, Elvis Costello, Ron Carter és Paul Motian partnere. Áradó, lebegő, a legkülönbözőbb stiláris és műfaji kereteken belül mozgó, történetmesélő gitárjátéka kiválóan emeli ki a vetített képek atmoszféráját. Már a kilencvenes években Buster Keaton több némafilmjéhez komponált zenét. Ez alkalommal nemcsak Keaton alkotásai, hanem Bill Morrison munkái és Jim Woodring animációi is új dimenziót kapnak a Bill Frisell Triónak köszönhetően.

Menjek vagy maradjak – Pendulum Live vagy Halálbiztos 1


…Pendulum Live koncertjére a Vasúttörténeti Parkba

Miután a Sziget Fesztiválon elmaradt a nagyszínpados fellépés, most először játszik Budapesten a Pendulum. Az ausztrál zenekar a drum and bass stílusból indulva második, ‘In Silico’ című albumára kifejlesztette az elektronikus tánczene és a rock tökéletes robbanóelegyét, amelynek bombasztikus hangzása egy csapásra ismertté és sikeressé tette őket világszerte, sokan a popzene legújabb csillagát látják a zenekarban. A csapat sikeréhez nagyban hozzájárult a lehetőség, hogy remixelhették a Prodigy ‘Voodoo People’ című mára klasszikussá lett tánczenei himnuszát. Az átirat meghozta az ismertséget és a Pendulum felkérést kapott, hogy dolgozzon együtt Liam Howlett-tel a Prodigy következő albumán. A nemzetközi sajtóvisszhangok olyan merész kijelentéseket tettek élő fellépéseikkel kapcsolatban, hogy a nagybetűs zekekarnak kikiáltott Pendulum “lemosta Madonnát a színpadról” a Radio 1’s Big Weekenden és elorozta a többi fellépő elől a legjobb show-nak járó elismerést a T In The Park rendezvényen.

—-Szombat, november 8. – Kistehén, Bernstein-mise—-

…Malackára és Kistehénre a Gödörbe

A Malacka és a Tahó itt maradt Magyarországon, míg a Kistehén Tánczenekar az észak-amerikai korncertturnéjáról tért haza, a román Kumm pedig csak ellátogatott hozzánk. Így lehetne logisztikai szempontból összefoglalni a szombati Gödör-programot. Az est nagy neve ez esetben a szeptemberben új lemezzel virító, és már nemzetközi névre hallgató Little Cow – Kistehén. (állítólag a külföldiek nem találták a Szigeten őket). Mindenestre most mi magyarok is meghallgathatjuk az átmenetileg hazánkban állomásozó együttest. A hazai underground mellett megjelenik a román szcéna képviselője, a Kumm is, az együttes szintén az alterszcénából érkezik az etnót vegyítik a dzsesszel, a sanzonnal és a pop-rockkal. Minden adott némi táncolásra, bulira és egy kis népi búsongásra.

…Bernstein miséjére a Müpába

Szombaton és rá következő kedden a Művészetek Palotájában hangzik fel Leonard Bernstein Miséje, amelyet a zeneszerző életműve legfontosabb darabjának tartott. A darabot az 1963-ban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy özvegye rendelte meg a zeneszerzőtől, a darabot 1971. szeptember 8-án, a washingtoni Kennedy Center felavatásakor mutatták be. „Úgy érzem, egész életemben ezt a művet írtam” – nyilatkozta művéről Leonard Bernstein. A darab vérbeli eklektikus zene, van benne minden: musical, dzsessz, rock, blues, gospel, spirituálé, „tudós” kánonok, szeriális zene, konkrétan Stravinskyra vagy éppen Beethovenre emlékeztető részletek, és még folytathatnánk. A zeneszerző mindennek tökéletesen tudatában volt, sőt úgy érezte, hogy „a mű lényege: éppen az eklektikusság – ilyennek kell lennie”.

Menjek vagy maradjak – Pendulum Live vagy Halálbiztos 1

—-Vasárnap, november 9. – Holmes Brothers, Kontakt Improvizáció—-

…a blues egyik alapvetésére az A38 Hajóra

A virginiai születésű Wendell és Sherman Holmes a hatvanas évek elején került el Harlembe, és azonnal megragadta őket a városrész zenei sokszínűsége. A két testvér évtizedeken keresztül szívta magába Harlem gazdag fekete kultúráját, majd a nyolcvanas évek elején – Popsy Dixon dobossal – meglalakította a Holmes Brotherst, ezt a semmi mással össze nem hasonlítható triót. Aki még nem látta-hallotta a Holmes Brotherst, annak igen nehéz elmagyarázni, miben is áll az együttes eredetisége. Pedig a Holmes Brothers a keleti part egyik legeredetibb, igazi összegző, integratív zenekara. Az együttes tagjai Amerika legkülönbözőbb zenei hagyományaihoz nyúlnak. A három énekes kristálytisztán összhangzó vokálja a gospel és a klsszikus soul legszebb tradícióit idézi. A hangszerelés, a ritmika a blues és a rhythm and blues gyökereiig megy vissza. A Holmes Brothers tavalyi, State of Grace című albuma a gospel, a blues, a soul és a country éteri ötvözete. A trió – vendégzenészekkel kibővülve – e lemez anyagát mutatja be a hajón. Az este fellép Little G. Weevil, azaz Szűcs Gáboris, akit sokan a legjobb magyar származású blues gitárosként tartanak számon, megunva hazánk blueszenészeinek nem túl perspektívikus helyzetét, másfél éves memphisi kitérő után végül Londonban lelt új hazára.

…ingyenes táncünnepre a Trafóba

1972-ben New Yorkban, a John Webber Galériában a Steve Paxton vezette csoport első kontakt improvizáció előadásával kezdődött a Kontakt Improvizáció (CI) története. Idén világszerte megünneplik ezt az évfordulót. A Kontakt Budapest is csatlakozik a nemzetközi ünnephez a Trafós nyílt nappal. Itt neves külföldi és magyar vendégek előadásaival, interaktív programokkal, szabad tánccal várják az érdeklődőket. Lesz vezetett bemelegítés, múltidézés, élő zene, rövid, spontán akciók a Trafó egész területén, valamint fórum, fotókiállítás és vetítés. Bárki betérhet, aki szeretne megismerkedni a kontakt improvizációval, elmélyülni a táncban, vagy csak bepillantana a kontakt és az improvizáció világába. Az ajtó nyitva áll déltől este 10-ig. A magyar szereplők mellett találkozhatunk a finn Mirva Makkinen, az olasz Maria Francesca Scaroni és a német Peter Pleyer előadókkal is.

Menjek vagy maradjak – Pendulum Live vagy Halálbiztos 1


—- … moziba …Márton-napi programokra—-

Visszatértek a New York-i vadállatok a moziba

A héten borítékolható a számítógép-animált „New York-i vadállatok” (Madagaszkár 2.) sikere a többi filmbemutató (Anna bekattanva, A csíkos pizsamás fiú, Márió, a varázsló, A szerelem határai) ellenében, még ha egy zseniális örökbecsűvel is szólíttatik meg szívünk jobbik fele (Jules és Jim).

Menjek vagy maradjak – Pendulum Live vagy Halálbiztos 1

Bővebben >>

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartja a mondás. Tegyünk is ennek eleget, vagy legalábbis próbáljunk Márton-napi lakomák közelébe férkőzni, hogy egész évben bőven legyen étel és ital az asztalunkon. Már a hétvégén elindulnak a programok. A Szent Márton Újborfesztivál és Libator a szentendrei Skanzenben, Márton-napi mulatság és zenés-lampionos felvonulás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, Szent Mártonhoz fűződő kiállítás a Szombathelyi Képtárban, illetve libahúzás a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban. Csemegézzen a FigyelőNet Márton-napi ajánlataiból, hogy ízletes libalakomával és hagyományőrző programokkal búcsúzhasson az ősztől.

Menjek vagy maradjak – Pendulum Live vagy Halálbiztos 1

Bővebben >>

—- Maradjak… … olvasni …tévézni—-
Maradjak…

…olvasni


Menjek vagy maradjak – Pendulum Live vagy Halálbiztos 6

Nem tévedhetünk nagyot, ha a hétvégére az októberi könyves sikerlistákról választunk olvasnivalót. A figyelőnet havi irodalmi Top 10-ét György Péter, Krasznahorkai László és Dragomán György vezeti, de alig maradt le a dobogóról az új Nobel-díjas J. M. G. Le Clézio is.

bővebben>>

…tévézni

Péntek, november 7.
23:35
Duna Televízió

Agitátorok

Alighogy elkészült a Balázs Béla Stúdió filmje 1969-ben, egyből betiltották. Nem tetszett a cenzúrának, ahogy ábrázolta az 1918-19-es eseményeket. Mert a film főhősei, a lelkes fiatalok, akik megalakították a Magyar Kommunista Párt intellektuális csoportját, akik meggyőzéssel kívánták terjeszteni a párt ideológiáját, akik heves ideológiai vitákkal töltötték napjaikat, nem voltak éppen olyanok, amilyennek a felsőbb szervek láttatni kívánták őket. A film azért is különösen érdekes, mert Cserhalmi György 21 évesen látható benne még főiskolásként.

Menjek vagy maradjak – Pendulum Live vagy Halálbiztos 1

Szombat, november 8.
23:05
TV2

Grindhouse: Halálbiztos

Quentin Tarantino nemrég bemutatott mozifilmje a ’70-es és ’80-as évek B kategóriájú filmjei iránt érzett tisztelet jegyében született, amelynek a párját Robert Rodriguez készítette el. A Halálbiztosban Texas legtüzesebb DJ-jének, Jungle Julia-nak az alkony leszállta azt jelzi, hogy eljött a lazulás ideje két legjobb barátnője társaságában. A három szexi bombázó beleveti magát az éjszakába, megbolondítva és felgerjesztve a bárok törzsközönségének vágyait. Ám a feléjük irányuló figyelem közül nem mindegyik mondható ártatlannak. Valaki titokban minden lépésüket követi. Stuntman Mike, a sebhelyes arcú, cserzett bőrű férfi, gyilkos pillantásokkal fixírozza őket felturbózott autójának kormánya mögül. A lányok sörük felett ülve nem is sejtik, hogy a parkolóban, pár méterre tőlük, Mike már túráztatja halálos fegyverét, végzetes masináját.

Menjek vagy maradjak – Pendulum Live vagy Halálbiztos 1

Vasárnap, november 9.
15:15
TV2

Mystery Men – Különleges hősök

Amerika legfurább képregényfigurái végre életre kelnek… Champion City dolgos emberek városa. Sajnos a bűnözést sikerült szinte teljesen felszámolni! Az egyetlen szuperhős elveszítheti mezét díszítő szponzorait, ha nem mutat fel valami aktivitást. Kiszabadítja halálos ellenségét az elmegyógyintézetből. Casanova Frankenstein természetesen földig akarja rombolni a várost. Nem számolt azonban a távolléte közben kialakult titkos társaságról, akik nappal dolgoznak, éjjel viszont járják a várost izgalmakra vadászva. Hét szedett-vedett hős: a lapátos ember, a villazsonglőr, a tekegolyó-dobálás virtuóz hölgye és a többiek, Champion City megmentői.

Menjek vagy maradjak – Pendulum Live vagy Halálbiztos 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik