Élet-Stílus

Télen is kell a redőny!

A redőnnyel nyáron kizárjuk, télen pedig benntartjuk a meleget: a lényeg az ablak és a sötétítő közt képződő, kiváló hőszigetelő légréteg – energiatippek a FigyelőNeten.

Sorozatunk előző részében bemutattuk, hogy a korszerű nyílászárók beépítése jelentős energiamegtakarítási lehetőséget rejt. Külső és belső árnyékolók használata révén még kellemesebbé tehetjük lakásunk klímáját, a forró nyári és a hideg téli napokon egyaránt.

A jó öreg redőny

A legjobb megoldást a mozgatható külső árnyékolók, vagyis a redőny, zsaluzat és a napárnyékoló jelentik. Ezekkel nyáron megakadályozhatjuk, hogy a napenergia bejusson a belső terekbe, viszont ha belső árnyékolókat (például szalagfüggönyt, reluxát vagy rolót) használunk, akkor az ablaküveg átforrósodik, és a szoba levegője tovább melegszik. A téli hónapokban a külső árnyékolók segítségével bent tudjuk tartani a lakásban azt az energiát, amely a fűtés során, illetve napközben az üvegfelületeken keresztül besütő nap révén felmelegítette lakásunkat.

Télen is kell a redőny! 1

Külső árnyékolással körülbelül tízszer jobb hatást érhetünk el, mint belső sötétítéssel. Egy leeresztett redőny az ablak hőveszteségét átlagosan 30 százalékkal képes csökkenteni, ha pedig fokozottan hőszigetelt üveggel ellátott ablakot építünk be és erre minőségi redőnyt szereltetünk, akár feleannyira is csökkenhet a téli hónapokban az ablakokon elvesztett hő mennyisége.

ossza meg velünk!

Ön mit tett az energiatakarékosság érdekében? Kipróbálta valamelyik tippünket? Fotózza le, és töltse fel az FNTudósítóba! Vagy ossza meg velünk tapasztalatait e-mailben!

Tervezzük be!

Lakásunk felújításakor, hőszigetelésekor, illetve új ház építésekor már a tervezésnél gondoljunk a külső árnyékolókra, hiszen utólag már nehezebb feladat lehet a beépítésük – tanácsolja az Energia Klub. Érdemes szem előtt tartani ezt a szempontot különösen a nagyobb házak, többlakásos társasházak felújításakor, hiszen ezeknél sokkal bonyolultabb a döntéshozatal, így később már nagyon nehéz lesz módosítani a beruházást. Különösen igaz ez, ha állami támogatást is igénybe veszünk.

A hőveszteség csökkentése érdekében a redőnyt úgy érdemes felszerelni, hogy az ablak és a redőnypajzs között megfelelő távolságú, körülbelül 3-5 centiméteres rés legyen. A redőnyök kiváló hőszigetelő hatása ugyanis abban rejlik, hogy a leeresztett lamellák és az ablak között légréteg keletkezik, ami pedig köztudottan az egyik legjobb szigetelőanyag.

Jövő héttől a megújuló energiák felhasználásával ismerkedünk, további hasznos tanácsokért pedig kattintson a Figyelőnet energiatippek oldalára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik