Élet-Stílus

Másodhegedűs lesz a hétszeres bajnok

A Tour de France-on hétszer diadalmaskodó Lance Armstrong nem járult hozzá, hogy végleg tisztázzák a nevét, a francia doppingügynökség nem vizsgálhatja az 1999-es francia körversenyen levett mintáit. Új csapatának az igazgatója szerint az amerikainak Alberto Contadort kell segítenie.

A hétszeres Tour de France-győztes Armstrong szeptember 9-én jelentette be, hogy három év kihagyás után visszatér, és jövőre szeretné nyolcadik alkalommal is megnyerni a világ legjelentősebb körversenyét. A kazah bejegyzésű Astana viszont azt a Contadort is foglalkoztatja, aki tavaly a Touron, idén pedig a Giro d,Italián és a Vuelta a Espanán diadalmaskodott.

Contador a legjobb

Az istállót tavaly doppingbotrányok miatt idén nem engedték elindulni a Touron, jövőre viszont már ott lehet a rajtnál. Amikor felmerült, hogy Armstrong az Asztanához igazol, Contador közölte: távozik, ha nem kapja meg az elsőszámú versenyzőt megillető jogot.

Armstrong és a háttérben Catlin (MTI/EPA)

Armstrong és a háttérben Catlin (MTI/EPA)

Bruyneel jelezte azt is, szó sincs arról, hogy Contadort elengednék. “A legerősebb versenyző kap segítséget, tekintet nélkül arra, hogy mi a neve vagy hogy mit ért el a múltban” – mondta az igazgató, aki nem hagyott kétséget afelől, ki a legerősebb most: “Albertónak pompás éve volt, és jelenleg ő a legjobb profi kerékpáros a világon. Lance-nek be kell bizonyítania, megvan a szükséges fizikai képessége ahhoz, hogy nagy versenyeket nyerjen.”

Tisztázhatna magát

A visszatérő versenyzőnek a Francia Doppingellenes Ügynökség (AFLD) ajánlotta fel, hogy “becsületességét alátámasztandó” ismételten meg kellene vizsgálni az első Tour-sikere alkalmával adott vizeletét, amelyben EPO nyomaira bukkantak.

A hét Tour-győzelmével abszolút rekorder Armstrong ugyanakkor közleményben jelezte: több oka is van, hogy elutasítsa a felajánlást. Egyrészt már egy 2005-ös független vizsgálat kiderítette, hogy az akkori, lefagyasztott mintákat helytelenül tárolták, kezelték, másrészt már csak a második, B próbához szükséges vizelet van meg.

“Az ilyen jellegű elemzések céltalanok, semmitmondóak” – jegyezte meg a 37 éves sztár. A L’Equipe francia lap három éve – Armstrong visszavonulásakor – írt arról, hogy az amerikai bringás első Tour-diadalakor az akkor még kimutathatatlan eritropoetint (EPO) használta. Az állítás nem bizonyosodott be, és jogi következményei sem voltak.

Személyes doppingellenőr

Az amerikai kerekes, hogy bebizonyítsa az ártatlanságát bejelentette, hogy Don Catlin kutató-szakértő rendszeresen felügyelete alatt tér vissza. “Nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét, hogy a személyes felügyeletem ellenére doppingolni fog. Ugyanakkor nagyon buta lenne, ha megpróbálná, hiszen minden lehetséges tiltott szerre megvizsgáljuk. A levett mintákat hosszú évekig megőrizzük, a tesztek eredményét pedig fel fogjuk tenni az internetre” – nyilatkozta Catlin, aki szerint a feltételeit Armstrong szemrebbenés nélkül elfogadta.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung által megkérdezett doppingszakértő szerint egy jól megszervezett médiakampányról van szó. “Catlinnak jó neve van a szakmában, de nagyon veszélyes játékba kezdett” – nyilatkozta a lapnak Fritz Sörgel, aki szerint az idei Tour de France-on is sokan használtak Cerát, az újgenerációs EPO-t.

Mások is gyanúsak

A körverseny alatt a kétszeres szakaszgyőztes Riccardo Ricco mintájában bukkantak a tiltott szer nyomaira, később két spanyol, Manuel Beltran és Moises Dueñas Nevado is lebukott. “A verseny előtt sokan azt hitték, hogy a Cera nem kimutatható, de az új teszteknek köszönhetően nagy lépést tettünk előre. Nem csodálkoznék, ha további versenyzők buknának le” – mondta Sörgel.

Az AFLD jelenleg is tíz, az idei Touron levett gyanús mintát vizsgál, az eredmények két hét múlva várhatóak. A francia doppingügynökség képviselője bejelentette, hogy nem hozzák nyilvánosságra a tesztek eredményét, hanem rögtön értesítik a kerekest, és az érintett nemzeti ügynökségeket.

—-Riccót eltiltották—-

Doppingolás miatt kétéves eltiltással sújtotta Riccardo Ricco profi kerékpárost az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI). Az ügyben eljáró testület előzőleg húsz hónapos büntetést kért – úgy vélte, “megér” négy hónap enyhítést az, hogy a 24 esztendős klasszis beismerte tettét -, a CONI azonban ezt megtoldotta, és 2010. július 30-ig tiltotta el a kerekest.

Ricco jelezte azt is, hogy szerinte nem tökéletes az ellenőrzés rendszere, ugyanis tíz alkalommal vizsgálták, mégis csak két teszt hozott pozitív eredményt.

Az idei Giro d,Italián második, a legjobb fiatal bringások között számon tartott kiválóság az idei Tour de France-on – két szakaszgyőzelem után – akadt fenn a vizsgálaton a legújabb generációs eritropoetinnel (EPO), a CERA-val.

Riccót csapata, a Saunier Duval menesztette, majd a klub visszalépett a Tourtól. A kerekes ellen Franciaországban bírósági eljárás van folyamatban doppingszerek használata és birtoklása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik