Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Trafó-szülinap vagy Sekély sírhant

Szeptember első hétvégéjére ajánlunk jazzfesztivált, világzenét, komolyzenét, de ingyenes programokkal ünnepelhetjük azt is, hogy a Trafó már tíz éve kultúrközpontként üzemel.

Jazzért Újbudára és Debrecenbe is érdemes elmenni, mert mindkét helyszínen világsztárok várják a közönséget. Aki inkább az etnozene felé kacsintgatna, annak Palya Bea a zsidó fesztiválon, a Vodku és a Besh o droM az A38-on adja meg a betevő muzsikát. Komolyzene viszonylatban a Mahler-ünnep lehet a nyerő a Müpában. Ha pedig orientáció nélkül akarunk kulturáltan szórakozni, akkor csak induljunk el a Trafó irányába, ahol mindenféle program vár minket. Ha azonban a beígért rekordmeleg eltántorítana a célunktól, még mindig találhatunk némi nézhető filmet a tévében.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, szeptember 5.

…A Trafó 10. születésnapjára

„A Trafó valamikor egy lepukkant ház volt – törmelék, kosz, falfirkák, felfüggesztett régi busz a mostani Nagyterem kellős közepén – aminek a kutya sem tudott a létezéséről. Ma ott tartunk, hogy Royal Shakespeare társulata levélben köszönte meg az általuk korábban még nem látott professzionális munkát.” – írta ¬Szabó György, a Trafó igazgatója az intézmény honlapján. A szülinapi évadnyitónk programjában szerepel az Agostones, a Budbudas, a The Qualitons koncertje, videóinstalláció, tánc, vetítenek régi Trafós filmeket, táncfilmeket, valamint meg lehet tekinteni Erdős Gábor fotókiállítását is.

Az Agostones

Az Agostones

…jazzdíva koncertjére Debrecenbe

Szeptember 5-én, pénteken este nyolc órától, a Debreceni Jazznapok programsorozatán belül hallgathatjuk és nézhetjük meg a világhírű Stacey Kent-et. A jazzénekesnő született romantikus alkat, aki varázslatos személyiségével, behízelgő tónusával, az iróniát sem nélkülöző előadásmódjával közönségét mindenütt elbűvöli, így azokat is, akik e napon Debrecenbe látogatnak.

Menjek vagy maradjak – Trafó-szülinap vagy Sekély sírhant 2

A New York-i születésű jazzdíva tehetsége véletlenül tört a felszínre. Összehasonlító nyelvészetet tanult az egyetemen, amikor európai útján találkozott Jim Tomlinson angol szaxofonossal. A találkozás sorsszerű volt, ugyanis a fiatalember nem csak a zene iránti szeretetet ébresztette fel a művésznőben, hanem a kapcsolatból együttműködés, majd később házasság lett. Olyan lemezei teszik, és tették – nem véletlenül – népszerűvé, mint a Tander Trep, a Let Yourself Go, a Dreamsville vagy az eddigi legszemélyesebb albuma a The Boy Next Door. Többek között ezekkel a jazz dalokkal is várja a debreceni közönséget az énekesnő.

—- Szombat, szeptember 6. – Újbudai Jazzfesztivál, Palya Bea—-

…jazzfesztiválra Újbudára

Budapest Újbuda városrésze, a XI. kerület 2005-ben ünnepelte megalakulásának 75. évfordulóját. Ebből az alkalomból a kerület három meghatározó kulturális intézménye, a Fonó Budai Zeneház, a MU Színház és az A38 Hajó egy közösen szervezett kulturális és dzsesszfesztivállal járult hozzá az ünnepi eseményekhez. A fesztivál a tavalyi közép-európai súlypontok után idén igazán nemzetközivé válik: a MU Színházban többek között Zbigniew Namislowski, Mats Gustafsson és Alexander Balanescu, az A38 Hajón pedig a New York-i avantgárd színtér néhány kiemelkedő alakja lép fel. Mellettük természetesen kitűnő magyar előadók szerepelnek, mint a Dresch Quartet, a Barabás Lőrinc Eklektric, a Fonóban az Ektar, a Samsara és sokan mások.

Balanescu (Fotó: MTI)

Balanescu (Fotó: MTI)

…Palya Bea koncertjére a zsidó fesztiválra

A nagy érdeklődésre való tekintettel ráadáskoncertet tartank a Palya Bea Quintet előadásából este kilenckor az Uránia Filmszínházban a Zsidó Nyári Fesztivál keretében. Palya Bea magyar, cigány, bolgár és más népzenékkel, indiai zenével foglalkozik, emellett közreműködik világzene, jazz, énekelt vers műfajokban is.

Menjek vagy maradjak – Trafó-szülinap vagy Sekély sírhant 2

A Folkestra, Kárpátia, Zurgó együttesek alapító tagja volt, sokáig vendégeskedett a Sebő, Nagy János Trio, Balázs Elemér Groupe, Etnofon együttesekben. Az utóbbi években főként saját terveit valósítja meg, rendszeresen koncertezik szólóban és saját együttesével, itthon és külföldön.

—-Vasárnap, szeptember 7. – Mahler-ünnep, Vodku, Besh o droM—-

…Mahler-ünnepre a Művészetek Palotájába

Délután a Müpában két olyan ősbemutató lesz, amelyet külön a Budapesi Mahler-ünnepre írtak. Egyik Csemiczky Miklós Scherzo all’ongarese című műve, a másik Dubrovay László Magyar rapszódia klarinétra és zenekarra című darab. Ezek mellett elhangzik Mahler: III. (d-moll) szimfóniája is. A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyén közreműködik Birgit Remmert – mezzoszoprán, Ács Ákos – klarinét, az MR Énekkar Női Kara, az MR Gyermekkórus, és Fischer Iván vezényel. Csemiczky Miklós zeneszerző szerint a „Scherzo all’ongarese, azaz scherzo magyar módra hiába jelent eredetileg tréfát, itt minden véresen komoly: a darabban felfedezhető verbunkoselemek, a tárogatón megszólaló panaszos-nosztalgikus hang, a kodályi-bartóki tengelyharmóniák…

Menjek vagy maradjak – Trafó-szülinap vagy Sekély sírhant 2


…vodkus Besh o droMra az A38-ra

Az 1999-ben alakult Besh o droMot szinte nem is kell külön bemutatni. A zenekar Magyarországon stílusteremtő, semmivel sem összetéveszthető hangzásvilága a klezmer, a különböző kelet európai és balkáni népzenei elemek ötvözése a saját ritmus és dallamvariációkkal.

A Besh o droM

A Besh o droM

Ezzel szemben a másik együttes leginkább mostanában szerepel csak a klubok repertoárjában. A Vodku zenekar 2000-ben alakult újjá Budapesten, Magyarországon. Az együttes célja, hogy Közép- és Kelet-Európa népeinek zenéjét saját zenei elképzeléseivel ötvözve mutassa be a színpadon. Az együttes zenéjében meghatározó elemet játszanak a magyar, zsidó, orosz, ukrán, bolgár, délszláv és más közép-kelet-európai és balkáni népzenei motívumok. Mindezt ötvözik a rock, a jazz és más progresszív zenei irányzatok stílusjegyeivel. Ennek eredményeképpen egy olyan zenei világ bontakozik ki a színpadon, amelynek hallatán otthon érezheti magát a közép-kelet-európai régióban gyökerező számos náció.

—-…moziba—-

Afroamerikaivá operálják Robert Downey Jr.-t

Verne-feldolgozással nyit a harmadik hazai 3D-s mozi (Utazás a Föld középpontja felé). Mellette a héten transzcendens balkániakat (Árnyékok), magukba bonyolódó párokat (Jelenetek két házasságból), bohókás és érzelmes brit bártündéreket (Miss Pettigrew nagy napja) és az év talán leginkább önironikus színészeit (Trópusi vihar) láthatjuk.

Menjek vagy maradjak – Trafó-szülinap vagy Sekély sírhant 2

Bővebben >>

—-…wellnesselni—-

Péntek

Mozdulj ki! Országszerte 50 százalékos kedvezménnyel juthatsz be a legjobb fitness-termekbe, uszodákba és wellness-központokba a szeptember 5.-ei Mozgós Pénteken. A kedvezményt nyújtó helyszínekről és a rendezvényről bővebben a WellnessCafe oldalán.

Szombat

Vajon hová tűnt a nyugalom az életedből? Nem szorongsz-e mostanában a kelleténél többet? Megtudhatod, ha megnézed a vital tv 10:30-kor kezdődő Mesterkurzus sorozat új epizódját.
Még több stresszoldó tipp a hétvégére a WellnessCafe oldalán.

Vasárnap

Vasárnap elrajtol Magyarország legnagyobb félmaratoni futóversenye. Akik a 21 km-es távnál rövidebbet vállalnának be, a félmaratont párban is teljesíthetik, vagy lefuthatják a rövidebb, 3,5 km-es Ligetkört is.

Rajt: Városliget Kós Károly sétány 10:00

A futóversenyről bővebben a WellnessCafe oldalán

—-Maradjak… …tévézni – Egy személyes ügy, Sekély sírhant, Leptinotorsa—-

Péntek, szeptember 5.
21:45
m2

Egy személyes ügy

A francia misztikus film főhőse, Francois Manéri, a mogorva agglegényként élő magánnyomozó. Mióta elhagyta a felesége, csak a sörét iszogatja esténként, és bambul a tv előtt. Profi a szakmájában, de különösebb kedve nincs a munkájához. Főnöke ezúttal egy eltűnt fiatal lány megkeresésével bízza meg, Manéri azonban szkeptikusan fogadja a feladatot, ami megint a szokásos, reménytelen ügynek látszik. A fiatal Rachel körül látszólag rendben volt minden, bár lénye még anyja előtt is titok, rejtély volt. Amikor egy sötét kapualjban összeverik a lány miatt, Manérit izgatni kezdi a feladat. Mint író a regényét, a különböző szálakból próbálja összeállítani a lány életében szerepet játszó figurák sorsát, s érzi, kivételes ügybe sodorta az élet…

Menjek vagy maradjak – Trafó-szülinap vagy Sekély sírhant 2

Szombat, szeptember 6.
22:05
Duna Televízió

Sekély sírhant

A Trainspottinggal világhírűvé vált Danny Boyle első filmje is a skót fiatalokkal foglalkozik. Itt azonban nem a heroin áll a központban, inkább a fekete humor. Alex, David és Juliet közösen bérelnek egy tágas lakást, ami annyira tágas, hogy negyedik bérlőt keresnek. A három jó barát komoly interjúk után választja ki a szerencsés nyertest, Hugót, aki azon nyomban beköltözik. Néhány napig nem is látják, ezért bemennek a szobájába. Hugo halott, de iszonyatos sok kápét “hagyott” maga után. Mit kezd három jó barát egy hullával és egy tömött bőrönd pénzzel?

Menjek vagy maradjak – Trafó-szülinap vagy Sekély sírhant 2

Vasárnap, szeptember 7.
0:05
Duna Televízió

Leptinotarsa, avagy privát nyomozati anyag a krumplibogár titokzatos feltűnéséről Magyarországon

Az 1997-es dokumentumfilm a Mediawave fesztiválok egyik legkedveltebb csemegéje: “Sokan azt állították, hogy az amerikaiak repülőgépről szórták, mások szerint az oroszok hozták be a háború után. Egyesek a világ végének eljövetelét látták benne, és voltak, akik csak mosolyogtak. Néhány elszánt ember, az ellenállók maroknyi csoportja pedig felvette ellene a harcot… Nem tudni pontosan, mi történt valójában. Annyit azonban biztosan tudunk, hogy 1947. Július 19-én Héderváron, egy kis faluban rátaláltak az elsőre…” A film készítői helyismeretük előnyeit kihasználva felkutatták a szemtanúkat, és kiderítették az igazságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik