Élet-Stílus

Afrikát hozza a Millenárisra a Zap Mama

A Millenárison lép fel a jövő héten a Zap Mama. Afrikai alapokon szól az R&B és a hip-hop, na meg Marie Daulne hangja. Nem mellékesen az ő zenéje (is) szól a Mission Impossible 2-ben.

Show a színpadon, kongadobok, édesen akcentusos angol – szeptember 12-én a Millenárison játszik a Zap Mama. Egy együttes, amely könnyed lazasággal teríti szét az afrikai zenét az európai és amerikai fülekbe. A frontemberük (vagy frontasszonyuk) Marie Daulne maga sem tudja, hogy zseniális hangját a születése évében meggyilkolt belga apjától vagy bantu édesanyjától örökölte. Őt hallgatva lenne ötletünk.

Marie középen

Marie középen

Apja halála után a kis Marie-t belga ejtőernyősök evakuálták Kinshasából, hogy két évtizeddel később mint belga állampolgár próbáljon hidat építeni Afrika és Európa között. Ez a híd lett a Zap Mama zenéje. Afrikai hangszerek, afrikai hangzású R&B és hip-hop kongára.

18 éve nyomják

Marie 1990-ben négy másik énekessel alapította meg a Zap Mama legelső inkarnációját, a női a cappella kvintettet, vagy ahogyan a The New York Times fogalmazott, „az utópisztikus multikulturális álmot.” Adventures in Afropea I a címe az együttes bemutatkozó lemezének, amelyet 1993-ban David Byrne kiadója, a Luaka Bop jelentetett meg, s amely összefűzte Zaire, Tanzánia, Szíria, Franciaország és Spanyolország zenéjét. Afropea a Billboard világzenei sikerlistáján az első helyre került.

Az évek során a Virginhez szerződött Zap Mama a cappella kvintettből olyan együttessé alakult át, amely egy rendkívül tehetséges és gazdag élményvilággal rendelkező nő köré épült. Marie közben kalandozott egy kicsit, így az ő zenéje is helyet kapott a Mission Impossible második részében.

Meghitt lemez

Új lemeze, a Supermoon lenyűgöző keveréke a pop, a funk, a reggae, a soul és a világzene elemeinek. Olyan vendégelőadókkal büszkélkedhet a világ különböző részeiből, mint Tony Allen dobos, Meshell Ndegeocello és Will Lee basszusgitárosok, David Gilmore és Michael Franti gitárosok, Leon Pendarvis és Robbie Kondor zongoristák, Bashiri Johnson ütőhangszeres és még sokan mások.

„A Supermoonnal feltárom, hogy milyen életet is választottam a pályafutásom kezdetén” – mondja Daulne. „Ez egy nagyon meghitt lemez, amely által közvetlen közelről ismerhetsz meg. Remélem, az emberek megértik ezt a közvetlenséget. Azt fedem fel, hogy ki is vagyok igazából.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik