Élet-Stílus

A kamu iPhone is kiváló

Megszorongathatják az itthon a napokban megjelenő iPhone 3G-t a jól sikerült dél-koreai konkurensek, de elárasztották a piacot az olcsó kínai hamisítványok is - írja legfrissebb számában a Figyelő.

Gyorsan és jól dolgoztak a kínai másolók – mint mindig. Hetekkel azután, hogy az amerikai Apple tavaly júniusban megjelent a korszakalkotónak titulált, számos innovatív fejlesztést felvonultató iPhone mobiltelefonnal, a kínai másolatok is kezdték elárasztani a világot. Az interneten böngészve pedig ma már gyerekjáték olyan online kereskedőt találni, amely igen olcsón tud almás logóval ellátott másolatot szállítani, akár Magyarországra is, mindössze 20 ezer forintnyi dollárért.

E valójában márkátlan termékek „nagyon hasonlatosak” az eredetihez. Közel tucatnyi „típusú” iPhone-klónt találni a neten. Itt van például az egyik legismertebb, a Cect P168. Ennek „kitalálói” annyira hasonlóan gondolkodtak az Apple fejlesztőivel, hogy a készülékük nem csak méretben és designban hasonlít kísértetiesen az iPhone-hoz, de még az alapbeállításként megjelenő háttérkép stílusa is megtévesztően hajaz az eredetire.

Az adatok megtekintéséhez kattintson a képre!

Az adatok megtekintéséhez kattintson a képre!

Ebben az esetben legalább az biztos, hogy a Cect egy valóban létező kínai cég, amely tényleg mobiltelefonokat gyárt, azaz nem a legrosszabb „sufni-tuningról” van szó. Élelmesebb honfitársaink egyébként láthatóan rámozdultak a P168 és társaiban rejlő bizniszre, hiszen a neten gyakran kínálnak ilyen vadiúj készülékeket – körülbelül 32-35 ezer forintért. Azaz majdnem dupla annyiért, mintha az ember a sanghaji bolhapiacon kezdene alkudozni rá, vagy közvetlenül egy kínai cikkeket forgalmazó boltból 110 dollár körüli árért rendelné meg. Bár a készülékbe két SIM kártyát is lehet helyezni, számolni kell egy „apró” szépséghibával: a Cect klón az első generációs iPhone-t másolja, azaz nemhogy 3G kapcsolatra nem képes, de csupán GPRS sebességgel cammog. Ha netezni, vagy levelezni szeretnénk, felejtsük el ezt a készüléket.

Magyarországra hivatalosan, augusztus 22-én érkezik immár az új, gyors internetezést és GPS képességet is felvonultató új iPhone 3G (Turbóverzió – Figyelő, 2008/25. szám), de nem elsősorban olcsó kínai koppintásaival, hanem jó nevű konkurenseivel kell majd megküzdenie. A világ vezető márkái ugyanis – különösen az LG és a Samsung – szélvész gyorsan igyekeznek felzárkózni az Apple-hez, megalkotva a maguk érintőképernyős készülékeit. Az iPhone legnagyobb újdonsága ugyanis éppen az érintőképernyő, és az ehhez kapcsolt intuitív, azaz könnyen kezelhető és látványos kezelőfelület.

Nálunk az Apple termékének késleltetett piacra dobása olyan furcsa helyzetet idézett elő, hogy több versenytárs, illetve klón beelőzhetett. Persze kérdés, ezek valóban iPhone riválisok-e, vagy csupán arról van szó, hogy az idei év trendje a viszonylag nagyméretű hordozható érintőképernyők eladása, mobiltelefonnak, zenelejátszónak és fényképezőgépnek álcázva… Érdekes, hogy effélével már a Nokia is próbálkozott 2005-ben 7710-es sorozatszámon, ám a korát megelőző kütyü nem lett sikeres, és egyelőre nagy a csend a finn gyártó háza táján.

Az iPhone-hoz hasonlóan árazott koreai telefonok azonban sikerre vannak ítélve. Az LG KS20-as készüléke például tényleg szépre, elegánsra sikeredett, akárcsak a Samsung F480-as modellje. E gépeknek az iPhone-énál árnyalatnyival kisebb az érintőképernyőjük, ezért a Qwerty billentyűzetet ekkora felületen viszonylag nehéz kézzel nyomogatni. Az LG-nél a gépeléshez jobb ceruzát használni. A koreai gépekben ráadásul még nincs beépített GPS, csak Bluetooth-on tudnak ilyen kiegészítőkhöz csatlakozni.

A KS20-as az első olyan LG okostelefon, amely a Microsoft Windows Mobile operációs rendszerét használja; a nagy kérdés az, ez inkább előnynek vagy hátránynak tekinthető-e. Aki az utóbbit gondolja, annak jó hír, hogy jövőre hasonló tudású LG készülékek Symbian alapokon is piacra kerülnek. A Samsung saját operációs rendszert használ, amelyet viszont meg is kell szokni. Igaz, az internetezés mindkét koreai gépen könnyű, bár e téren még mindig az iPhone tűnik a nyerőnek. Más ligában indulnak harcba az ősszel érkező, egyelőre magasan árazott HTC és Sony Ericsson készülékek, amelyek már elcsúsztatható, saját fizikai billentyűkkel is rendelkeznek. Igaz, ez csak azoknak lehet szempont, aki boldogulnak a Blackberry vagy Nokia Communicator apró billentyűivel, vagy egyenesen igénylik is azokat. A mindennapi használatban e készülékek előnye legfeljebb a beépített GPS lehet, ám ilyennel az iPhone is rendelkezik. Az idevágó mobiltelefonos megoldások azonban nem kiforrottak, navigálás céljára nem árt „célgépet” vásárolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik