Élet-Stílus

Lefocizott játékvezetők – Eb-mustra

Az első forduló 16 góljával szemben a másodikban 23 találat esett: s ezzel jelentősen javult az Európa-bajnokság „élvezeti értéke”. A merő hedonizmust rontotta a játékvezetők tevékenykedése: folytatódott az eddig inkább a vb-ken „divatos” trend - a bírók mellett elrobogni látszik a 21. század; a felgyorsult játék miatt a játékvezetői trió kevésnek tűnik.

Egyre gyakoribbak azok a hangok, amelyek e téren reformot sürgetnek, a FIFA eddigi egyetlen válasza a prototípus fázisban ragadt microchipes labda volt.

Tény, hogy az osztrák-lengyel, az olasz-román és a holland-francia találkozókon is gólok múltak a sípmesterek indiszponáltságán, s a helyzet azért sem tartható, mert egy-egy nagy torna immár elsősorban gazdasági, s másodrészt sportesemény: a hatalmas bevételeket szülő mérkőzések nem dőlhetnének el a játékosokon kívüli tényezőkön.

A-csoport: portugál belharcok

Az első csoportban Portugália két forduló után biztosította helyét a negyeddöntőben, míg a társházigazda Svájc kiesett. A dél-európaiak, remek mérkőzést játszva a csehekkel, megérdemelten tudták le a „kötelezőt”, ám bioritmusukra rossz hatással lehet Scolari felemás viselkedése.

A Brazíliával 2002-ben vb-t nyerő szövetségi kapitány úgy bólintott rá a Chelsea ajánlatára, hogy előtte esküdözött futballistáinak (és a sajtónak): esze ágában sincs Londonba szerződni.

Deco gólja a csehek ellen: Portugália nyolcaddöntős (MTI)

Deco gólja a csehek ellen: Portugália negyeddöntős (MTI)

Döntése több portugál futballistánál „kiverte a biztosítékot”, a játékosok számon kérték vezetőjük viselkedését – a kisebb palotaforradalom aligha volt jó hatással a további felkészülésre, igaz, a Svájc elleni találkozón elég idő lesz arra, hogy rendezzék a problémákat.

A házigazdákat a nyitómeccsen még csordogálós futballal felülmúló csehek ha az eredményre nem is, a portugálok elleni találkozón mutatott játékukra igenis büszkék lehetnek. Baros kitűnő játéka alap lehet a folytatásra, de Sionko vagy Plasil is sokat tehet még a minél jobb szereplésért.

A svájciakat egy vízipólóra hajazó összecsapáson felülmúló törökök az eddigi két meccs alapján gyengébbnek tűnnek Karel Brückner csapatánál, más kérdés, hogy ez csak papírforma, ami az Eb-n eddig többször is borult.

Arda volt a törökök legjobbja a Svájc elleni vízipolóban (MTI)

Arda volt a törökök legjobbja a Svájc elleni vízipolóban (MTI)


B-csoport: németek a pácban

Mint ahogy az esélyes megcsúszott a B-csoportban is. A tornát ha nem is kirobbanó formában, de tetszetős futballal nyitó németek ugyanis szépen kimúltak a horvátok szorításában. S bár Joachim Löw a torna egyik legszimpatikusabb, egyben elméletileg legfelkészültebb szakembere, ezúttal van pironkodnivalója.

A horvátok ugyanis taktikailag múlták felül csapatát – mivel a megszállt középpályán (öt horvát kezdett) nyomasztó volt a létszámfölényük. A Fritz-Ballack-Frings-Podolski kvartettből csupán a két belső ember echte középpályás, s bár a német kapitány már szünet után reagált, a torna egyik legügyetlenebb játékosának tűnő Odonkor nemcsak a német csapatból- de a teljes Eb-mezőnyből kilóg.


Lehmann: bizonytalan pont a német csapatban (MTI)

Lehmann: bizonytalan pont a német csapatban (MTI)

Nem is oldotta meg a problémát, a cinikusan de annál fegyelmezettebben harcoló horvátok pedig szép lassan, lépésről lépésre elvéreztették a tempóját hiába keresgélő, s az utóbbi idők egyik leggyengébb teljesítményét nyújtó fehérmezes csapatot.

Nem csupán a továbbjutás kérdése múlott a dolgon – bár nincs kizárva, hogy az osztrákok meglepik az abban az esetben búcsúzó németeket, azért a lelkesedés és a tudás csatájából inkább az utóbbira lehet fogadni – a két favorit győztese a török-cseh párharc boldogabbik felével mérkőzhet, míg a németek továbbjutásuk esetén a náluk eddig jobb formában játszó portugálokkal csaphatnak össze.

Ausztria lázban ég, az angol Webb játékvezetőnek is köszönhetően az osztrákok túlélték a lengyelek elleni mérkőzést. A hazai pontmentés nem volt érdemtelen: az angol bődületes lesgólt adott meg a lengyeleknek, akiket az első félidőben extázisban harcoló vendéglátók könnyedén lefutballoztak.

Vastic büntetője miatt óvtak a lengyelek (MTI)

Vastic büntetője miatt óvtak a lengyelek (MTI)

A második félidő jobban tükrözte a valós erőviszonyokat: lengyel labdatartás, osztrák tehetetlenség, majd az utolsó két perc: „angolos” egyenlítés.

C-csoport: Hollandia dönt, mindenről

A C-csoportban is a tehetetlenség az egyik fő jelző: az olasz és a francia csapat sem bírt a románokkal, míg a kezdés előtt kicsit lesajnált Hollandia már továbbjutott úgy, hogy a két vb-döntőst 7-1-es összesítéssel „okította”. A végeredményt ugyan mindkét esetben befolyásolta a bíráskodás, de Marco van Basten érdemei kiemelkedőek: ütőképes csapatot varázsolt a két évvel korábbi, elsősorban színtelen játékkal tüntető legénységből.

A holland csapat mára ért be. A fiatalok és a nyugdíjazás előtt állók – Van Nistelrooy, Van Bronckhorst, Van der Sar – remek egyvelege nem taktikailag újult meg, hisz akárcsak két éve, ezúttal is a szélsőjáték dominál. A játékfelfogás változott. A kissé steril pozíciós játékot felváltotta a sok futással, egyérintőkkel spékelt kontrajáték; a hollandoknak pedig a szerencse is segítségükre sietett azzal, hogy mindkét meccsen ők érték el az első gólt.

Érik a narancs: Robben és Van Persie is csúcsformában (MTI)

Érik a narancs: Robben és Van Persie is csúcsformában (MTI)

A két forduló után már toronymagas esélyesnek kikiáltott együttes igazi erejét az mutathatja majd meg, ha esetleg hátrányban kell majd futballoznia. Nehéz feladat, az Eb-n eddig csak a svájciak ellen az eső elálltával feltámadó törököknek sikerült megfordítaniuk mérkőzést.

Van Basten dilemmája nagy. A holland szempontból már nem releváns románok elleni mérkőzésen a kezdő garnitúráját szerepeltesse, avagy rápihenve az egyenes kieséses szakaszra, kímélje legjobbjait?

Bár francia és olasz részről is elhangzott a holland fair play-re történő utalás, a két vb-döntős aligha a saját történetéből meríthet analógiákat. 2000-ben a csoportkörben két győzelemmel álló franciák épp a hollandok elleni utolsó meccsre küldték pályára a „B-csapatot”, míg a nyolc évvel korábbi tornán rendszeresen a Toldo – Cannavaro, Nesta, Maldini – Zambrotta, Conte, Albertini, Pessotto – Fiore – Totti – Inzaghi tizeneggyel kezdő olaszok is tartalékosan (Toldo – Ferrara, Negro, Iuliano – Pessotto, Di Livio, Di Biagio, Ambrosini, Maldini – Montella, Del Piero ) álltak fel a svédek elleni zárómeccsre – más kérdés, hogy így is nyertek.

A fiatalítást elhanyagoló olasz és francia csapat úgy ütközhet meg, hogy sorsuk a hollandok és a románok kezében van. Az eddig jobbára bekkelő románok egy győzelem esetén behozhatatlan előnyre tesznek szert, és készülhetnek a D-csoportot megnyerő spanyolok ellen.

Az eddigi román teljesítmény alapján a győzelem azért kérdéses, Piturca csapata azt tudja, hogyan nem kell kikapni, de nyolc védekező játékossal nehéz lesz nyerni – ám mellettük szól a közelmúlt; a csoportmeccseken még gólt sem kaptak a hollandoktól.

Villa gólja a svédek ellen: megvan a negyedik (MTI)

Villa gólja a svédek ellen: megvan a negyedik (MTI)


D-csoport: sorsdöntő orosz-svéd

Egy csoporttal odébb a spanyolok hozták a kötelezőt. Az oroszok szétcincálása után Svédországot is legyőzték, teszik a dolgukat. Bár a hozsanna elsősorban a hollandok körül erős, a szintén favorit spanyolok is kitettek magukért egy olyan négyesben, ahol az Eb-címvédő két játéknap után búcsúzott. A spanyolok mögötti továbbjutó helyért a svédek és az oroszok egymással vetélkedhetnek, a két masszív csapat alighanem nagy meccset vív majd az utolsó találkozón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik