Élet-Stílus

Több brit és dán turista érkezett hozzánk

Nagy-Britannia, Dánia, Csehország és Oroszország esetében jelentősen nőtt a vendégforgalom idén január–április között. Míg az öt- és háromcsillagos kategóriákban emelkedett a vendégéjszakák száma, addig a panziók forgalmában visszaesés volt tapasztalható.

Idén január–április között a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által összesen eltöltött vendégéjszakák száma 3 százalékkal csökkent, a szálláshelyek árbevétele pedig 2 százalékkal emelkedett.
A külföldi vendégek vendégéjszakáinak száma 2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét – derül ki a KSH gyorstájékoztatójából. 2008 első négy hónapjában 837 ezer külföldi vendég 2213 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 9, amíg a vendégéjszakák száma 2 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához viszonyítva

Taroltak az ötcsillagos hotelek

Míg Németországból, Ausztriából és Olaszországból kevesebb, addig Nagy-Britanniából és Romániából több turista érkezett hazánkba. Írország, Dánia, Csehország, valamint Oroszország esetében is számottevő a vendégforgalom növekedése. A szállodákban eltöltött vendégéjszakák esetében csupán az öt- és háromcsillagos kategóriákban figyelhető meg növekedés.

Tavasszal több brit, dán és orosz turista utazott Budapestre (fotó: MTI)

Tavasszal több brit, dán és orosz turista utazott Budapestre (fotó: MTI)

Január-április között a kereskedelmi szálláshelyek 964 ezer belföldi vendéget és 2101 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 1, a vendégéjszakáké pedig 7 százalékkal mérséklődött 2007 január–áprilisához képest. A belföldivendég-éjszakák száma az egy-, négy- és ötcsillagos szállodai kategóriákban emelkedett, azonban a szállodák összességében 3 százalékos csökkenést regisztráltak, sőt a belföldi vendégek körében népszerű panziók esetében 7 százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma.

Virágzó konferenciaturizmus

A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők aránya elérte a 40 százalékot. A szabadidejük eltöltése végett utazók 12 százalékának elsődleges célja az egészségturizmus volt. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek többsége egyénileg foglalta le szállását, csupán 29 százalékuk vette igénybe az utazási irodák segítségét.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma 6 százalékkal csökkent, ugyanakkor Budapesten 4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 64 milliárd forint árbevételt értek el a fenti időszakban, amely 1,8 százalékos növekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik