Élet-Stílus

Óriási doppingbotrány Görögországban

Az ellenőrzésre szolgáló B próba megerősítette, hogy doppingolt az a 11 görög súlyemelő, akiknek lebukását április 4-én jelentették be. A pozitív analízis csaknem biztosan azt jelenti, hogy görög súlyemelő nem indulhat az olimpián.

Az amerikai AP hírügynökségnek pénteken nyilatkozó görög bírósági illetékes azt mondta, hogy a kontroll tiltott anyag, az anabolikus szteroidok közé tartozó metiltrienolon jelenlétét mutatta ki a versenyzőktől levett mintákban. Az ellenőrző vizsgálatokat egy németországi laboratóriumban végezték el.

A pozitív analízis csaknem bizonyosan azt jelenti, hogy görög súlyemelő nem indulhat az olimpián. A doppingbotrány kiindulópontja március 7-e volt, amikor is a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) emberei rajtaütésszerű ellenőrzést tartottak a görög súlyemelő-válogatottnál, és a vizsgálatkor levett tesztanyag A próbája a 14 kontrollnak alávetett emelő közül 11-nél pozitív eredményt mutatott.

Az április 4-én történt hivatalos bejelentés nyomán a görög emelők szövetségi kapitánya, a 60 esztendős Hrisztosz Jakovu benyújtotta lemondását, ám nyugdíjba vonulása sem mentheti meg a felelősségre vonástól.

Jakovunak és segítőjének, Valeriosz Leonidisznek hétfőn kell megjelennie tanúságtételre, miután április 17-én mind a kettőjüket meghallgatta az ügyben vizsgálódó ügyész.

Óriási doppingbotrány Görögországban 1

Andreasz Karaflosz pénteken a 11 vétkest hallgatta meg, akik írásban tett vallomásukbanban egyformán azt állították, hogy nem tudják, hogyan került szervezetükbe a tiltott szer.

A már csak volt vezetőtréner egy kínai táplálék-kiegészítőket gyártó céget tett felelőssé, mondván, hogy versenyzői a Sanghajban bejegyzett Auspure Biotechnology nevű vállalat hibájából produkáltak pozitív doppingeredményt, mivel a kínai szállítmány tiltott összetevőket is tartalmazott, amiről viszont – a vezetőedző állítása szerint – ők bizony semmit sem tudtak.

A görög súlyemelők „doppingbukfence” után Athénba bocsánatkérő levelet küldő gyárat, amint azt kínai illetékesek bejelentették, időközben – hivatalosan ideiglenesen – bezárták. Hrisztosz Jakovu helyzetét azonban igencsak megnehezíti, hogy egy korábbi versenyzője, az 1988-as szöuli olimpián is részt vett Hrisztosz Konsztantinidisz azzal vádolta meg, hogy annak idején – pontosabban 1997-ben – doppingolásra akarta őt rávenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik