Élet-Stílus

1960 – elindult a nagy sorozat (videó)

Az 1950-es évekre kiteljesedett a nemzetközi szövetség, a FIFA szerepe. Az európai szövetségek által alapított kormányzó szerv félévszázados működését a globális dicsőség jellemezte, amit elsősorban az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő világbajnokságok sikere támasztott alá.

Mivel a FIFA megosztotta figyelmét Afrika, Ázsia, Amerika, valamint Európa között, az európaiak olyan saját testület megalapítása mellett döntöttek, mely minden részletre kiterjedően képviselheti érdekeiket, és adminisztratív szükségleteket is ellát. 1954 júniusában, a svájci Bázelben megszületett az UEFA.

Delaunay igyekezete

A megalakulást követően azonnal felmerült egy nemzeti csapatoknak szánt Európa-bajnokság tervezetének ötlete. A verseny eszméje már harminc évvel korábban megszületett a francia szövetség alkalmazásában álló Henri Delaunay, Jules Rimet egykori kollégája fejében, aki 1927-ben a világbajnokság megszervezéséhez vezető első, logikus lépésnek tartotta egy Európa-bajnokság megrendezését. A világbajnokság ideája ugyan megragadta a FIFA testületének képzeletét, az Európai-bajnokság ötlete viszont majdnem feledésbe merült.

Henri Delauney ötlete kis híján feledésbe merült (Getty)

Henri Delauney ötlete kis híján feledésbe merült (Getty)

Európa jókora késéssel szervezte meg saját nemzetközi tornáját, mivel az 1960-as első Európa-bajnoksággal egyidőben a Copa América már javában üzemelt (az első, nem hivatalos tornát 1910-ben rendezték, miközben a dél-amerikai szövetség 1916-os létrejötte után egy évvel Uruguayban került sor az első hivatalos bajnokságra). Az első Afrikai Nemzetek-kupája 1957-ben rajtolt; 1951-ben az első Ázsiai Játékok India győzelmét eredményezték; az Észak-és Közép Amerika képviselőit felvonultató első CONCACAF-bajnokság pedig Costa Rica győzelmével végződött 1941-ben. A kissé előkészítetlen Eb-torna a „nagyok”, így a szereplést megtagadó Olaszország, Anglia és NSZK érdeklődését nem keltette fel, sőt, épphogy összegyűlt a rajthoz elegendő 16 képviselő.

A „nagyok” nélkül

1958. szeptember 28-án Moszkvában a Szovjetunió-Magyarország találkozóval rajtolt az akkor még Európai Nemzetek-kupájának keresztelt sorozat. A magyar szempontból rövidre sikerült – a moszkvai 1:3 után egy nap híján egy évvel sorra kerülő visszavágót is a szovjetek nyerték 1:0-ra – torna a páros-mérkőzésekre szorítkozó selejtezőket követően a negyeddöntővel folytatódott.

A szintén oda-visszavágó, kupa alapon lebonyolított párharctól visszalépő spanyolok – Franco tábornok rezsimje megtiltotta a szovjetek elleni szereplést – a szovjeteknek kedveztek, viszont a további három helyért a románok a csehszlovákokkal, a franciák az osztrákokkal és a portugálok a jugoszlávokkal nézhettek farkasszemet. A torna helyszínét a négy elődöntős ország között keresgélve végül az ötletgazda Delaunay hazájára, Franciaországra esett a választás.

A párharcok nyertesei – a románokat és az osztrákokat kettős dadadallal búcsúztató csehszlovákok és franciák, illetve a portugáliai 1:2 után Belgrádban 5:1-re nyerő jugoszlávok – 1960. július 6-án Marseille-ben és Párizsban randevúztak, mindjárt az elődöntőkkel.

Bár sokan megkérdőjelezték a szovjet csapat erejét (s megkérdőjelezték a magyarok elleni 4:1-es továbbjutást is), Gavril Kacsalin fiai csattanós választ adtak a kritikusoknak. Marseille-ben 3:0-ra legyőzték a klasszisok sorát, így a későbbi aranylabdás Masopustot is felvonultató csehszlovákokat. A győzelem egyben az elsősorban a védekezésre támaszkodó, s a fizikai fölény kiharcolása mellett az ellentámadásokat preferáló iskola diadala volt a közép-európai sokpasszos, játékosabb stílus felett.

A megerősített szovjet középpályás sort a csehszlovákok csak ritkán tudták áttörni, ellenben a Valentin Ivanov által irányított szovjetek könnyedén kerültek helyzetbe a labdavesztés után olykor ráérősen visszakocogó csehszlovák védők között. Bár a szélvészgyors Ponedelnik a 24. percben még ziccert hibázott, Ivanov a maga részéről tíz perccel később egyéni akcióból megszerezte a vezetést, majd a második félidőben tovább növelte az előnyt.

A szovjet csapatkapitány, Netto a Delauney-kupával (Getty)

A szovjet csapatkapitány, Netto a Delauney-kupával (Getty)

















A 2:0-s szovjet vezetés tudatában a csehszlovák csapat összeomlott, s helyzete kilátástalanná vált, amikor a 66. percben Pondelnik értékesítette a Bubukin lövése utáni kipattanót. Bár Rudolf Vytlacil csapata előtt a 67. percben még felvillant a remény, a Jasintól megszeppenő Vojta kihagyta a csehszlovákok büntetőjét, így a szovjetek könnyed győzelemmel kerültek a döntőbe.

Gólzápor Párizsban

A másik ágon Párizsban a házigazdák a jugoszlávokkal mérkőztek, ám az előjelek sem nekik kedveztek. Sérülés miatt az 1958-as vb-bronzérmes két legjobbja, a Real Madrid csapatát három BEK-győzelemhez segítő Raymond Kopa, valamint a selejtezőmeccseken 6 gólt szerző vb-gólkirály Just Fontaine sem játszhatott. A két, támadó felfogású csapat találkozóján Galics szerzett vezetést, ám a franciák a szünetig megfordították az állást.

Térfélcsere után Wisnieski növelte 3:1-re a különbséget, majd Zanetics és a második gólját jegyző Heutte találataival 4:2-re vezettek a franciák. A 75. percig. Knez ugyanis szépített, majd a francia kaput védő Lamia két alkalommal is a hullámokban támadó jugoszlávok segítségére sietett. Előbb egy szöglet után kiejtette a labdát – Jerkovics a hálóba fejelt – majd bizonytalanul jött ki egy beívelésre, amelynek „célpontja”, Jerkovics kiharcolta a győzelmet. A jugoszlávok négy (4!) perc alatt három gólt szerezve megfordították a találkozót.

Az akarat győzelme

Amíg a 3. helyért folytatott csatában a csalódott franciák 2:0-ra a csehszlovákoktól is kikaptak, a mindössze 17 ezer néző előtti párizsi döntőben két külön stílus, a kontrát mesterfokon művelő Szovjetunió, és a klasszikus támadójátékot előnyben részesítő Jugoszlávia csapott össze.

Utóbbinak pazar volt a csatársora. A fineszes Szekularac és a nagy munkabírású Knez remekül mozgatták a társakat, akik közül a bombaerős lövéseiről hírhedt Kosztics, és a nyurga „fejelőgép” Jerkovics is remek játékos volt, nem beszélve a kor egyik legjobb befejező csatárának tartott Galicsról. Viszont a középpályáról hiányzott a védelem és a támadósor közötti összhangért felelős tapasztalt Zebec (később a Bayern edzőjeként vált híressé). Döntőnek bizonyult.

A mindvégig, olykor már bántó fölényben játszó jugoszlávok egy Jerkovics-Galics akció nyomán megszerezték a vezetést. Jerkovics volt a feladó, míg a kapuba fejelő Galics megszakítás nélkül tizedik válogatott találkozóján volt eredményes. A továbbiakban Jasin tartotta társaiban a lelket, az akkor 30 esztendős kapus Kosztics két irdalmatlan szabadrúgását is kipiszkálta a léc alól.

A másik oldalon a sérült Szoszkicsot helyettesítő Vidinics már nem állt a helyzet magaslatán: a 49. percben Bubukin lövését a kapu előtt ólálkodó Metreveli elé tenyerelte, s a szélső egyenlített. A hajrában Ivanov hagyott ki nagy lehetőséget, majd a hosszabbításban Jerkovics kapkodta el ordító helyzetét – végül Ponedelnik fejelt a hálóba, eldöntve az aranyérem sorsát. A szovjet csapat fizikai felkészültségét tekintve a mezőny fölé nőtt, s bár technikai téren mindhárom Eb-résztvevő előrébb járt, az atletikus szovjetek sikere már 1960-ban jelezte, hova tart a modern labdarúgás.

A torna hőse:

—-Eb-torna, Franciaország—-

Elődöntők

1960. július 6.
Szovjetunió-Csehszlovákia 3:0 (1:0)
Marseille, Stade Vélodrome, 28 ezer néző. Vezette: Jionni (olasz)
Gól: V.Ivanov (34., 56.), Ponedelnik (65.)
Szovjetunió: Jasin – Csekeli, Maszlenykin, Krutikov – Vojnov, Netto – Bubukin, V.Ivanov – Metreveli, Ponedelnik, Meski
Csehszlovákia: Schroiff – Safránek, Novák, Buberník – Popluhár, Masopust – Vojta, Moravcík, Kvasnák, Bubník, Dolínski

Jugoszlávia-Franciaország 5:4 (1:2)
Párizs, Parc des Princes, 27 ezer néző. Vezette: Grandain (belga)
Gól: Galics (11.), Zanetics (55.), Knez (75.), Jerkovics (77., 78.) illetve Vincent (12.), Heutte (43., 62.), Wiesnieski (52.)
Jugoszlávia: Szoszkics – Djurkovics, Juszufi, Zanetics – Zebec, Peruszics – Knez, Jerkovics, Galics, Szekularac, Kosztics
Franciaország: Lamia – Wendling, Rodzik, Marcel – Herbin, Ferrier – Heutte, Müller, Wiesnieski, Stievenard, Vincent

A 3. helyért

1960. július 9.
Csehszlovákia-Franciaország 2:0 (0:0)
Marseille, Stade Vélodrome, 9 400 néző. Vezette: Jionni (olasz)
Gól: Bubník (58.), Pavlovic (88.)
Csehszlovákia: Schroiff – Safránek, Novák, Buberník – Masopust, Popluhár – Pavlovic, Vojta, Molnár, Bubník, Dolínski
Franciaország: Taillandier – Chorda, Rodzik, Marce – Jonquin, Siatka – Heutte, Douis, Wiesnieski, Stievenard, Vincent

Döntő

1960. július 10.
Szovjetunió-Jugoszlávia 2:1 (0:1, 1:1, 1:1) – h.u.
Párizs, Parc des Princes, 18 ezer néző. Vezette: Ellis (angol)
Gól: Metreveli (49.), Ponedelnik (114.) illetve Galics (41.)
Szovjetunió: Jasin – Csekeli, Maszlenykin, Krutikov – Vojnov, Netto – Bubukin, V.Ivanov – Metreveli, Ponedelnik, Meski
Jugoszlávia: Vidinics – Durkovics, Juszufi, Zanetics – Miladinovics, Peruszics – Jerkovics, Szekularac, Galics, Matus, Kosztics

A torna gólkirálya: Heutte (francia), V.Ivanov és Ponedelnik (szovjet), Galics és Jerkovics (jugoszláv) 2-2 gól
A sorozat gólkirálya: Just Fontaine (francia) 6 gól
A torna csapata: Jasin – Durkovics (jugoszláv), Novák (csehszlovák), Netto (szovjet) – Masopust (csehszlovák), V.Ivanov (szovjet) – Metreveli (szovjet), Galics (jugoszláv), Ponedelnik (szovjet), Szekularac (jugoszláv), Kotics (jugoszláv)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik