Élet-Stílus

Holland futball évről évre


1889: a kontinentális Európában az elsők között szövetségbe tömörülnek a holland labdarúgók (KNVB)

1904: a KNVB a FIFA alapító tagja.

1905: a holland válogatott első találkozóját mindjárt idegenben, Belgiumban vívja. Április 30-án Beerschotban a házigazda 4.1-re legyőzi a vendégcsapatot. Május 14-én a hollandok 4:0-val vágnak vissza.

1907: a holland válogatott történetének legnagyobb vereségét szenvedi el. December 21-én Darlingtonban az angol amatőr válogatott 12:2-re felülmúlja a vendégcsapatot.

1908: a holland válogatott bronzérmesként zárja a londoni olimpiát. Az első fordulóban ellenfél hiányában továbblépő csapat az elődöntőben 4:0-s vereséget szenved Angliától, ám a harmadik helyért vívott találkozón Reeman és Snethlage találataival legyőzi a svédeket.

1910: a két csapat első találkozóján Arnhemben Hollandia 4.2-re legyőzi Németországot. 1910 április 24-én kezdődött tehát a „hagyományos” német-holland rivalizálás. A németek első győzelmüket 1924 április 24-én aratták – ekkor Amszterdamban nyertek 1:0-ra. Jelenleg a két csapat mérlege holland szempontból 37 mérkőzés, 10 győzelem, 14 döntetlen, 13 vereség.

1912: a stockholmi olimpián a holland csapat ott Bouvy és Vos duplájával ott folytatja, ahol négy évvel korábban befejezte: a svédek elleni győzelemmel (4:3). Az osztrákok elleni negyeddöntőben a két korábbi gólszerző mellett Caesar ten Cate is eredményes (3:1), ám az elődöntőben Dánia az első félidőben letudja a továbbjutást (1:4). A bronzcsata valójában holland sétagalopp: De Groot és Van der Sluis duplájával illetve Vos öt találatával Hollandia 9:0-ra lelépi a finn válogatottat. Vos a maga kilenc góljával a torna harmadik legeredményesebb játékosa.

1920: Antwerpenben is folytatódik a kiváló holland olimpiai sorozat. Luxembourg csapatát Groosjohan két találatával és Bulder góljával búcsúztatják (3:0), majd a negyeddöntőben a „szokásokhoz hűen” Svédország következik. A gólban gazdag találkozó hosszabbításba torkollik, végül Groosjohan (2) Bulder (2) és De Natris révén a hollandok jutnak az elődöntőbe (5:4). Az elődöntőben Belgium nyer (0:3). A döntőben a csehszlovákok önkéntes száműzetése miatt megüresedik az ezüstérem, a külön kiírt torna döntőjét a spanyolok és a hollandok játsszák, s a déliek győzelmével zárul (3:1).

1924: megszakad a holland érem-sorozat. A párizsi olimpián a hollandok a második körben Romániát múlják felül Pijl (4), Hurgronje és De Natris góljaival (6:0), a nyolc között Formenoy duplájával az íreket is búcsúztatják (2). A hagyományokhoz igazodva elveszítik az elődöntőt – Uruguay 2.1-re győz – ám a bronzmeccset nem nyerik meg. A svédek elleni 1.1 után az újrajátszáson Formenoy csak szépíteni tud (1:3).

1928: a hazai pálya előnyét élvező holland csapat az amszterdami olimpián pechjére a címvédő Uruguay válogatottjával kerül össze, és akárcsak négy évvel korábban, alulmarad (0:2).

1934: az olaszországi világbajnokságon a hollandok már az első körben kiesnek: a nyolcaddöntőben Svájc legjobbjai nyernek 3:2-re (a hollandok részéről Smit és vente a gólszerző).

1938: Hollandia a franciaországi vb-n sem villog: az Oranje a Csehszlovákia elleni 0:3 nyomán már a nyolcaddöntőben búcsúzik.

1948: a világháború utáni első nagyobb tornán, a londoni olimpián a selejtezőben kezdő hollandok Roosenburg és Wilkes (2) góljaival legyőzik az íreket, ám hosszabbításban vereséget szenvednek Nagy-Britanniától (3:4, a hollandoknál a kétgólos Appel és Wilkes eredményes).

1952: a helsinki olimpián a holland csapat a selejtezőt sem éli túl, 5.1-re vereséget szenved az edsont és Vávát bevető Brazíliától.

1964: a spanyolországi Eb páros selejtezői során a holland csapat Amszterdamban Van Der Linden, Swart és Groot góljaival 3:1-re legyőzi Svájcot, míg Bernben Kruijver találatával 1:1-et ér. A következő körben viszont dicstelenül búcsúzik: Az amszterdami Olimpia-stadionban Nuninga találatára a luxembourgi May válaszol, a hercegségben pedig a hazaiak nyernek (2:1).

1968: az 5. Eb-selejtezőcsoportban Hollandia Magyarország és az NDK mögött a harmadik helyen végez, és kiesik.

1969: a madridi BEK-döntőben a Milan 4:1-re legyőzi a Vasovics révén büntetőből eredményes Ajaxot.

1970: a milánói BEK-döntőben Gemmill és Israel gólváltása után hosszabbításba torkollik a Celtic-Feyenoord csata. A ráadásban Kindvall gólja után a hollandok örülhetnek (1:2).

1971: a Wembleyben rendezik a BEK-döntőt. Az Ajax Van Dijk és Haan találataival 2-0-ra legyőzi a Puskás Ferenc által felkészített Panatinaikoszt. Johan Cruyff nyeri az aranylabdát.

Minden idők egyik legjobb futballistája

Minden idők egyik legjobb futballistája

1972: Rotterdamban az Ajax Cruyff duplájával az Inter ellen védi meg címét (2-0).

A 7. Eb-selejtezősorozatban Hollandia Jugoszlávia mögött csak második, így nem jut tovább.

1973: az Ajax zsinórban harmadik BEK-győzelme. Belgrádban az amszterdamiak a Juventust múlják felül Rep korai találatával (1-0). A France Football szavazásán ismét Cruyff végez az élen.

1974: az UEFA-kupa döntőjében a Feyenoord Van Hanegem és De Jong góljaival 2-2-re menti a Tottenham elleni londoni meccset, míg Rotterdamban Rijsbergen és Ressel találataival elhódítja a trófeát.

A világbajnokság egyik toronymagas esélyese, Hollandia ellenállhatatlanul kezdi a tornát. Uruguayt Rep duplájával (2-0) verik a hollandok, akik ellen a svédek ugyan ellenállnak (0-0), a bolgárok azonban örülhetnek, hogy négy góllal megússzák (4-1, Neeskens két gólja után Rep eredményes, Krol ugyan a saját kapujába továbbít, ám De Jong visszaállítja a háromgólos különbséget). A második csoportkörben az Oranje ezúttal Cruyff duplájával valamint Krol és Rep góljával helybenhagyja Argentínát (4-0), majd az NDK-t (2-0, Neeskens, Rensenbrink). A döntőben való szereplés előfeltétele a csoportgyőzelem, így az addigi két százszázalékos csapat, Hollandia és a címvédő Brazília hektikus, alattomos szabálytalanságokkal is tűzdelt összecsapáson dönt. Futballban a hollandok a jobbak, Neeskens az 50. percben megadja az alaphangot, Cruyff a 65. percben állítja be a végeredményt (2-0). A müncheni döntőben a narancsmezesek korán vezetést szereznek: a 2. percben Vogts a tizenhatoson belül felvágja Cruyffot, s Neeskens bevarrja a büntetőt. Bő húsz perc elteltével, hasonló szituációból egyenlít az NSZK: Hoenesst buktatják a holland védők, Breitner pedig a bal alsó sarokba helyez. A 43. percben már a németeknél az előny. Az alapvonalról Bohnhof gurít vissza, Müller pedig 14 méterről a hálóba vágja a labdát. Szünet után a hollandok mindent megpróbálnak, de hiába. Hollandia ezüstérmes.
Az év végén ismét Cruyff-ot látják a legjobbnak a France Football által felkért voksolók.

1975: az UEFA-kupa egyik meglepetéscsapata, a Twente Düsseldorfban 0-0-át harcol ki a Mönchengladbach ellen, azonban a visszavágón a Borussia 5-1-re nyer (Drost szépít).
Cruyff a harmadik helyen végez az aranylabda-szavazáson.

1976: A lengyelek és olaszok számlájára az 5. Eb-selejtezőcsoportot megnyerő holland válogatott a negyeddöntőben a belgákat okítja. Amszterdamban 5-0 (Rijsbergen szerez vezetést, Rensenbrink tripláz, majd büntetőből Neeskens állítja be a végeredményt), míg Brüsszelben Rep és Cruyff eredményes (2-1). A jugoszláviai tornán a hollandokat (is) meglepik a csehszlovákok. Ondrus góljával sokáig vezet a közép-európai csapat, majd a gólszerző öngóljával egyenlít Hollandia. Időközben Pollákot és Neeskenst kiállítja a játékvezető, a hosszabbításban Van Hanegem is mehet zuhanyozni, ellenben Nehoda a 114. percben megszerzi a vezetést, Vesely pedig egy perccel a vége előtt biztosítja a győzelmet. A bronzmeccsen a hollandok Geels, duplájával és Willy van der Kerkhof góljával, hosszabbítás után legyőzi a házigazdát.
Rob Rensenbrink a második a France Football voksolásán.

1978: a PSV a Bastia otthonában 0-0-ára végez, míg Eindhovenben Willy van der Kerkhof, Deyckers és Van der Kuijlen góljaival 3-0-ra nyer, így megnyeri az UEFA-kupát.

Az argentínai vb-n holland villámrajt szomorítja az íreket (3-0), Rensenbrink három góljával. A Peru elleni 0-0 után Skóciától 3-2-re kikap a vb-ezüstérmes: Rensenbrink góljára Dalglish és Gemmill (2) válaszol, Rep szépítése túl később érkezik. A második csoportkörben Brandts, Rensenbrink és Rep szünet előtt eldöntik az osztrákok elleni meccset, a második félidőben Rep ismét eredményes, majd Willy van der Kerkhof is betalál (5-1). Az NSZK-nak nem sikerül visszavágni, sőt, a hollandok végig futnak az eredmény után – Abramczik góljára Haan, majd Dieter Müller találatára Rene van der Kekhof válaszol, utóbbi a 87. percben egyenlít. Olaszország ellen Brandts előbb a saját hálójába továbbít, majd Zoffnak is betalál, a győzelmet haan vívja ki a 75. percben. Hollandia csoportgyőztes, míg az osztrákok ellen összeomló NSZK csak a harmadik, így a bronzért az olaszok a brazilokkal, a hollandok az argentinokkal játszanak. A Buenos Aires-i Monumental-stadionban Kempes a 38. percben szerez vezetést, Nanninga a hajrában egyenlít, ám a holland csapat az utolsó percekben elszalasztja a győzelmet – Rensenbrink a kapufára bombáz. A hosszabbításban Kempes hálózza át magát a holland védelmen, szerencséje is van, hisz lövése kipattan Jongbloedről. A hajrában Bertoni lövésével 3-1 – Hollandia ismét az ezüsttel vigasztalódik.
Rensenbrink a harmadik az aranylabda-szavazáson.

1979: Ruud Krol harmadik helyen végez a France Football év végi szavazásán.

1980: az olaszországi Európa-bajnokságon az Oranje a görögök elleni 1-0-s győzelem (Kist büntetője nyomán) után az NSZK ellen lépett pályára, s bár a meccs hajrája a Rep büntetőjével és Wily van der Kerkhof góljával felzárkózó hollandoké volt, Allofs korábbi triplája miatt a németek örülhettek. Az utolsó fordulóban Csehszlovákia ellen csak a győzelem jöhetett (volna) szóba, ám Nehoda találatára csak egy góllal válaszoltak a németalföldiek (Kist); nem léptek tovább.

1981: az UEFA-kupa döntőjének első felvonásán az Ipswich 3-0-ra legyőzi az AZ Alkmaart, s bár Amszterdamban a hollandok Welzl, Metgod, Toi és Jonker találataival 4-2-re visszavágnak, az angolok nyerik a sorozatot.

1982: a 2. vb-selejtezőcsoportban Belgium, Franciaország és Írország is megelőzi a holland válogatottat.

1984: a 7. Eb-selejtezőcsoportban Hollandia rosszabb gólkülönbsége következtében Spanyolország mögé szorul, s nem jut ki a franciaországi tornára.

1986: az 5. vb-selejtezőcsoportban a hollandok Magyarország mögött a második helyen végeznek, ám kivívják a pótselejtező lehetőségét. Brüsszelben Belgium az ellenfél, és a házigazdák Vercauteren góljával megnyerik az első összecsapást. A rotterdami visszavágón Houtman és De Witt találataival Hollandia a 84. percig továbbjutásra áll, ám Grün fejese a vendégek javára dönti el a továbbjutást.

1987: az athéni KEK-döntőben az Ajax Van Basten találatával 1-0-ra legyőzi a Lokomotiv Leipziget. Ruud Gullit nyeri az aranylabdát.

1988: a stuttgarti BEK-döntőben a PSV büntetőkkel legyőzi a Benficát (6-5). Nem sikerül az Ajax KEK-címvédése. Strasbourgban a belga Mechelen 1-0-ra legyőzi a 16. perctől Blind kiállítása miatt emberhátrányban futballozó ’87-es győztest.

Az 5. Eb-selejtezőcsoportot veretlenül megnyerő Hollandia három kimaradt nagy torna után szerepelhet ismét a nagy nyilvánosság előtt. Az NSZK-ban rendezett Eb-n Gulliték balul kezdenek, hisz 1-0-ra elveszítik a Szovjetunió elleni mérkőzést. Anglia ellen viszont az egy évvelkorábban az Ajax KEK-menetelése során feltűnt Van Basten három gólt szerez, míg az íreket Kieft hajrában szerzett góljával győzik le, és ejtik ki. Az elődöntőben az addig nagyon meggyőző NSZK az ellenfél, és sokáig úgy tűnik, ezúttal sem sikerül törleszteni 1974-ért (vagy 1980-ért). Matthaus büntetőjével a házigazdák kerülnek előnybe, ám akárcsak 14 évvel korábban, tizenegyesből születik az egyenlítő találat: a 74. percben Koeman bombáz Immel hálójába. A hajrában Van Basten, miután lerázza magáról Kohlert, a német kapus mellett a hosszú sarokba helyez. Hollandia Eb-döntős. A szovjetek elleni finálé még annak ellenére is sima ügy, hogy a 70. percben a két évvel korábban aranylabdát nyerő Belanov büntetőt ront. Előtte ugyanis Gullit, majd a tornák egyik legszebb találatát szerző Van Basten is betalál. Hollandia eddigi története legnagyobb sikerét elérve Európa-bajnok.

Holland dobogó az aranylabda-szavazáson. Van Bastent Gullit és Rijkaard követi (Koeman ötödik).

Van Basten karrierje idő előtt félbeszakadt (Getty)

Van Basten karrierje idő előtt félbeszakadt (Getty)

1989: a BEK-ben a Realt (5-0) és a Steauát (4-0) is kivégző „rettenetes” Milan kisajátítja az aranylabda–szavazás első három helyét. Van Basten nyer, mögötte az olasz Baresi a második, Rijkaard a harmadik.

1990: az 1990-es olaszországi világbajnokságra esélyesként utazott az Európa-bajnok, ám az F-csoportban távolról sem kápráztatták el közönségüket: az Egyiptom elleni tanácstalan 1-1 (Kieft) után az angolokkal is megosztoztak a pontokon, míg az írek elleni 1-1 (Gullit góljára Quinn válaszolt) után nyilvánvalóvá vált, hogy a csoportelső angolok mögött végeznek. Mivel az írek és a hollandok pontjai, és gólaránya is megegyezett, sorsolással döntöttek a második és harmadik helyezésről. Ezen az írek nyertek: sokat. Elkerülték ugyanis az NSZK-t, míg a hollandok kénytelenek voltak Milánóba utazni. A Völler-Rijkaard afférral, és azt követő kiállítással tarkított összecsapáson a Beckenbauer-legénység elképzelése érvényesült. Klinsmann, majd Brehme góljával kétgólos előnyre tettek szert, Koeman a 89. percben büntetőből szépített.

1992: az UEFA-kupa döntőjének első, torinói mérkőzésén az Ajax Jonk és Petterson találataival 2-2-re végez a Torinóval. Amszterdamban 0-0 a végeredmény, idegenben lőtt góljainak köszönhetően az amszterdami csapat nyeri a trófeát.

A svédországi kontinens-torna B-csoportjának első fordulójában Hollandia Bergkamp skótok elleni győztes góljával kezdi a címvédést (1-0). A Független Államok Közösségével (ex-Szovjetunió) elért 0-0 után az Európa-bajnok és világbajnok csatájának tanúja a göteborgi Ullevi-stadion. A válogatott élére visszatért Rinus Michels tanítványai alaposan belekezdenek. Rijkaard és Witschge találataival már 2-0, az 53. percben ugyan Klinsmann szépít, ám Bergkamp ismét visszaállítja a kétgólos különbséget (3-1). Az elődöntőben Dánia ellen elfogy a tudomány. A dánok Henrik Larssen révén kétszer is megszerzik a vezetést, előbb Bergkamp, majd Rijkaard egyenlít, ám a hosszabbítás annak ellenére sem sikerül, hogy az „Eb-alapozást” a strandon kapó dánok a hosszabbításra „elfogynak”, s ráadásul egyik legjobbjuk, Povlsen a korábban kihasznált cserelehetőségek miatt sántikálva asszisztál a játékhoz. Büntetők döntenek: a dánok részéről öten, a hollandoktól négyen remekelnek, ám Van Basten, az előző Eb hőse Schmeichelbe rúgja kísérletét – Hollandia kiesik.
Van Basten harmadik aranylabdája, Dennis Bergkamp a harmadik.

1993: Bergkamp második az aranylabda-szavazáson.

1994: az amerikai világbajnokságon a sérülése miatt visszavonuló Van Basten és a válogatottól elköszönő Gullit nélkül szerepel a holland válogatott, amely viszont számíthat a két évvel korábban UEFA-kupát nyerő Ajax alapembereire: Jonk, Roy, a de Boer fivérek és az Amszterdamba egy évvel a diadalt követően Brüsszelből igazoló Van Vossen jelentik a vérfrissítést. A Szaúd-Arábia ellen 0-1-ről fordító (Jonk az 50. percben egyenlít), s a győzelmet csak a hajrában Taument góljával kivívó (2-1) európaiak elbukják a belgák elleni csoportmeccset (0-1), ám Marokkó legyőzésével (2-1, Bergkamp, Roy) megnyerik a négyest. A nyolcaddöntőben az írek nem jelentenek problémát, Bergkamp és Jonk góljaival már az első félidőben kialakul a végeredmény (2-0). A nyolc között azonban brazil sétagaloppnak indul a derbi: az első félidőben is fölényben játszó dél-amerikaiak Romário és Bebeto góljaival elhúznak a második félidő elején. Bergkamp azonban idejekorán válaszol, majd Winter fejel Taffarel hálójába, sőt, a hollandok játékában benne van a harmadik gól is – ám mégis a brazilok nyernek: egy megpattanó Branco-szabadrúgással (2-3).

1995: a bécsi Ernst Happel stadionban az Ajax Kluivert találatával 1-0-ra legyőzi a Milant, és megnyeri a Bajnokok Ligáját.

1996: a római BL-döntőben Litmanen még a szünet előtt válaszol Ravanelli találatára. A Juventus-Ajax találkozó a hosszabbításban sem dől el, a büntetőket 4-2-re az olaszok nyerik.

Az angliai Európa-bajnokságra nem kis nehézség árán jut ki az 5. selejtezőcsoportban Csehország mögött második Oranje. Az írek elleni pótselejtezőre ugyanis Liverpoolban kerül sor, s bár az Anfielden az ír szurkolók vannak többségben, végül Kluivert duplájának hála a hollandok örülhetnek (2-0). Az A-csoportban a skótok elleni 0-0 után Jordi Cruyff és Bergkamp góljaival Svájcot legyőzik a narancsmezesek, az utóbbi évtized legjobb játékával előrukkoló angol válogatott ellen viszont „beleszaladnak a késbe”: Kluivert csak szépíteni tud a 78. percben (1-4). A negyeddöntő jelenti a végállomást. A franciák elleni 0-0 után tizenegyesek következnek. A franciák részéről Zidane, Djorkaeff, Lizarazu, Guérin és Blanc is értékesíti büntetőjét, míg a hibátlan de Kock, R.de Boer, Kluivert és Blind mellett a harmadik kijelölt, Seedorf Lamába lő (4-5).

1998: Franciaországban a holland válogatott Guus Hiddink irányításával vág neki a tornának, s a nagy taktikus kezei alatt a csapat ismét jó teljesítménnyel rukkol elő. A belgák elleni 0-0 alatt ugyan döcög a játék, Dél-Koreát viszont Cocu, Overmars, Bergkamp, Van Hooydonk és R.de Boer góljaival 5-0-ra felülmúlják, míg a Mexikó elleni meccs hajrájában a korán szerzett gólokoknak (Cocu, R. de Boer) köszönhetően „pihenésre” is jut idő (2-2). A nyolcaddöntőben némi szerencsével a jugoszlávokat búcsúztatják a hollandok. Bergkamp szerez vezetést, Komljenovics egy fejessel egyenlít, ám két perccel később Mijatovics tizenegyesét védi Van der Sar, így Davids a hosszabbítás perceiben győztes gólt szerez (2-1). A negyeddöntőben Argentína ellen Kluivert és Claudi López gólváltását követően megmerevednek a frontvonalak. A hajrában azonban Numan megkapja második sárgáját. Az argentinok kitámadnak, sikertelenül viszont a hisztiző Ortega is Numan sorsára jut. A tíz tíz elleni játék a hollandoknak fekszik jobban, akik Bergkamp góljával a 90. percben megnyerik a találkozót. A brazilokkal ezúttal a döntőért vívott meccsen futnak össze. Az első félidő kiegyenlített játéka után a címvédő szerez vezetést (Ronaldo), ám ezt követően felborul a pálya: Bergkamp, Seedorf és a helyzetek kihagyásában élen járó Kluivert is tanácstalan a kapu előtt, ám utóbbi a 85. percben egy erőteljes fejessel kiegyenlít (1-1). A hosszabbítás is a hollandoké, gól azonban nem születik, így az olaszokhoz hasonlóan pechvogel hollandok büntetőlövésekre hagyatkoznak. Ronaldo és F.de Boer, Rivaldo és Bergkamp tökéletes, akárcsak Emerson, ám Cocu lövését hárítja Taffarel, Dunga találatával már kettővel vezetnek a brazilok, s ez annyiban is marad, ugyanis R.de Boer is elkapkodja tizenegyesét. A hollandok a bronzmeccsen a horvátoktól is kikapnak (1-2, Zenden), így negyedik helyen végeznek.

2000: a belgákkal közösen rendezett Európa-bajnokságon már Rijkaard vezeti a házigazdák csapatát. A csehek ellen, Collina játékvezetői segédletével, F. de Boer a 89. percben büntetőből lövi be a győztes találatot (1-0); a dánok ellen örömjáték Kluivert, R de Boer és Zenden góljaival (3-0, a másik oldalon Schjönberg tizenegyest vét). A francia B-csapat ellen Kluivert, majd F. de Boer egyenlít, Zenden gólja viszont három pontot ér (3-2). A negyeddöntőben holland-gálát tartanak a rotterdami De Kuipban. A duplázó Kluivert már az első félidőben eldönti a mérkőzést, ám Govedarica öngólja és Kluivert újabb találata után kezd egyoldalú lenni a meccs. Ráadásul Overmars is kettőt vág, a hajrában Milosevics szépít (6-1). Úgy tűnik, az olaszok egy feltüzelt házigazdával találkoznak Amszterdamban, és az esélyek még inkább a házigazda javára tolódnak el, amikor Zambrottát második sárgával a 34. percben kiállítja a hazaiakkal lényegesen elnézőbb Markus Merk. A német játékvezető egy jogos és egy kevésbé méltányos büntetővel is kedveskedik a hazaiaknak, de a 39. percben F. de Boer, majd a 62.-ben Kluivert is hibázik. Tíz emberrel az olaszok állják a sarat, így büntetőkre kerül sor. Európa két legrosszabb büntetőpárbajozójának vetélkedéséből az olaszok kerülnek ki győztesen. Az ideges hollandok közül csak a hibáját jóvátevő Kluivert talál be; F. de Boer és Bosvelt lövését hárítja Toldo, míg Stam fölé lő. Az olaszok első három próbálkozója – Di Biagio, Pessotto és Totti – sikeres, Maldini ront, ám így is az olaszok jutnak a döntőbe (3-1); Hollandia kiesik.

2002: a rotterdami UEFA-kupa döntőben a házigazda Feyenoord Van Hooijdonk tizenegyesével és szabadrúgásával, valamint Tomasson góljával 3-2-re legyőzi a 31. perctől Kohler kiállítása miatt tíz emberrel játszó Dortmundot.
A 2. selejtezőcsoportban Hollandia Portugália és Írország mögött zár, így nem jut ki a világbajnokságra.

2004: a 3. selejtezőcsoportban a csehek mögött második helyre szoruló hollandok pótselejtezőt játszanak a skótokkal. Glasgowban McFadden találatával a skótok nyernek 1-0-ra, ám amit Amszterdamban kapnak, azt nem teszik ki az ablakba. A továbbjutás már az első játékrészben eldől; Sneijder, Ooijer és Van Nistelrooy eredményes, a szünet után utóbbi még kettőt jegyez, de F. de Boer is betalál (6-0). Portugáliában a németek az első ellenfelek. A portói Dragao-stadionban Frings góljával sokáig vezet Németország, ám egy tetszetős jobboldali támadás végén Van Nistelrooy egyenlít. A csehek ellen Bouma és Van Nistelrooy korai gólja ellenére sikerül kikapni (2-3), Lettország ellen viszont Van Nistelrooy kettőt vállal és Makaay is betalál (3-0). A nyolc között a svédek következnek. Bűnrossz meccsen nem születik gól; az élénkebb tempójú hosszabbításban sem. A büntetők ezúttal a hollandok sikerét eredményezik. Kallstrom és Van Nistelrooy, Larsson és Heitinga jó, Ibrahimovic annál kevésbé, így Reiziger lövése nyomán előny a hollandoknál. Ljungberg betalál, Cocu elkapkodja, majd Wilhelmsson és Makaay is tökéletes, azaz a hatodik pár következik. Melleberg hibázik, Robben nem, a hollandok készülhetnek a házigazdák elleni elődöntőre. Lisszabonban jobbak a portugálok. C. Ronaldo szerez vezetést, Maniche növeli a fórt, s a portugál döntő annak ellenére sem kerül komoly veszélybe, hogy Jorge Andrade összehoz egy szépítő találatot. Hollandia az elődöntőig jut, akárcsak négy évvel korábban.

2006: a németországi világbajnokságra a hollandok már semmit sem bíznak a véletlenre. Öt ponttal végeznek a csehek előtt, így elkerülik a pótselejtezőt. Az első csoportmeccsen egy álmos találkozón Robben korai gólja dönt a jugoszlávok ellen (1-0), majd Van Persie ésVan Nistelrooy találataival a 26. percben már kettővel vezetnek az elefántcsontpartiak ellen. Kone viszont szünet előtt szépít, s levegőben lóg az egyenlítés, ám Van der Sar nagy napjának köszönhetően a hollandok két forduló után biztosítják továbbjutásukat (2-1), az argentinok ellen mindkét csapat inkább arra figyel, hogy kulcsjátékosai ne sérüljenek meg (0-0). A portugálok elleni, a torna talán legalacsonyabb színvonalú találkozóján Mancihe gólja ismét holland vereséget jelent, míg a meccset „szétfújó” Ivanov négy játékost – Costinhát és Decót, valamint Boulahrouzt és Van Bronckhorstot – is a lelátóra zavar.

2007: a 7. Eb-selejtezőcsoport második helyén végző holland válogatott kijut az Európa-bajnokságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik