Élet-Stílus

Arsenal-Liverpool csata a BL-ben

Pénteken az európai szövetség (UEFA) nyoni bázisán elkészítették a negyeddöntő és az elődöntő párosításait a Bajnokok Ligájában. A négy angol együttes közül kettő, az Arsenal és a Liverpool egymással ellen küzd meg, míg a Manchester United - akárcsak tavaly - az AS Romával csap össze a négy közé kerülésért.

A Bajnokok Ligája negyeddöntőben már nem kerülhették el egymást az angol csapatok, az Arsenal a Liverpoolt kapta ellenfélül, a Manchester United az AS Romával, a Schalke a Barcelonával, a Fenerbahce pedig Chelsea-vel akadt össze.

A negyeddöntők következnek (Getty)

A negyeddöntők következnek (Getty)

Arsenal-Liverpool

A legpikánsabb párharc részvevőit három hely és tíz pont választja el a Premier League tabelláján, az Arsenal az első, a Liverpool a negyedik helyen áll jelenleg. Az viszont közös bennünk, hogy mind a ketten olasz, pontosabban milánói csapatot búcsúztattak az előző körben, a „vörösök” az Intert (2-0, 1-0), az „ágyúsok” az AC Milant verték ki (0-0, 2-0). A két csapat a bajnokságban már egymásnak feszült, 2007. október 28-án az Anfield Roadon 1-1-es eredmény született, Steven Gerrard góljára Cesc Fabregas válaszolt a hajrában.

„Nem vagyok meglepve, hogy angol csapatot kaptunk, várható volt, hiszen négy ilyen klub volt érdekelt a nyolc között. A Liverpool jól szerepel a Bajnokok Ligájában, de képesek vagyunk legyőzni, a pillanatnyi forma dönthet majd” – így Arsene Wenger.

Kollégája, a Pool’ menedzsere is kiemelte, hogy nüanszok dönthetnek. „Kedvező a számunkra, hogy hazai pályán játsszuk a visszavágót, közönségünk sokat segíthet” – mondta Benítez.

AS Roma-Manchester United

Úgy fest, a Manchester United és a Roma nem tud elszakadni egymástól. A tavaly szintén ebben a szakaszban találkozott a két csapat, Rómában hiába nyertek Francesco Tottiék 2-1-re, ugyanis a visszavágón nagy verésbe szaladtak bele, 7-1-re kaptak ki. A 2007/2008-as csoportkör során aztán ismét szembe került egymással az angol és az olasz bajnoki tabella jelenlegi második helyezettje, az Old Traffordon 1-0-ra nyert Sir Alex Ferguson legénysége, majd a római visszavágón továbbjutóként csaptak össze a felek, és játszottak békés döntetlent (1-1).

A MU az utolsó tíz hazai BL-meccsét kivétel nélkül megnyerte, s ebben a sorozatban még nem talált legyőzőre, de a rómaiak eredménysora is figyelemre méltó, elsősorban a Real Madrid kétszeri legyőzését (2-1, 2-1) kell külön is kiemelnünk.

„Ez hihetetlen, egy év alatt hat meccset játsszunk a Romával. Ez kedvező, mert ismerjük a Romát, ugyanakkor kedvezőtlen is, hiszen az olaszok is jól ismernek minket. Egy biztos: nagy csata lesz! Egyébként a sorsolás előtt az volt az érzésem, hogy angol csapatot kapunk” – mondta Sir Alex Ferguson, a MU trénere.

„A lehető legnehezebb ellenfelet kaptuk, de mi sem leszünk számukra könnyű falat” A Roma a tavalyi párharc óta megerősödött és most ezt be is bizonyíthatja” – nyilatkozott Daniele Prade, a római „farkasok” sportigazgatója.

Schalke 04-Barcelona

Az előző körben a Portót tizenegyesekkel búcsúztató Schalke először került be a nyolc közé, és az elődöntőbe kerülésért a Barcelonát kellene legyőznie, amely az erőviszonyok és a tradíciók alapján kétségkívül csodával érne fel. A katalánok a második, a németek az ötödik helyen állnak a hazájuk bajnokságában, és Barcának a kupaporondon is jobban megy: hat győzelem mellett két döntetlent jegyez, míg a Schalke ötvenszázalékos mérleggel bír, azaz három győzelme mellett háromszor veszített és kétszer megosztozott a pontokon.

„A Barcelona ellen játszani nagyon nagy kihívás, a szurkolóink is örülhetnek, hiszen a katalán csapatban hemzsegnek a sztárok. Az első meccsen szeretnénk olyan eredményt elérni a lelkes közönségünk előtt, amellyel esélyünk lehet a továbbjutás kiharcolására” – így Mirko Slomka, a Schalke vezetőedzője.

„Nem árt óvatosnak lenni, még annak ellenére sem, hogy a lehető legkedvezőbben alakultak a dolgok. Különösen fontos számunkra, hogy a visszavágó Barcelonában lesz” – nyilatkozta Txiki Beguiristan, a katalán együttes technikai titkára.

„Bevallom őszintén, a Manchester United vagy a Chelsea ellen könnyebb dolgunk lett volna, de természetesen nem vagyok elégedetlen a párosítással” – jelentette ki Samuel Eto’o, a Barca kameruni támadója. „A németek gárda ellen is olyan motiváltan kell majd játszanunk, mintha egy sztárklubbal találkoznánk.”

Még nyolcan küzdenek a trófeáért (Getty)

Még nyolcan küzdenek a trófeáért (Getty)

Fenernahce-Chelsea

A Chelsea a legutóbbi négy kiírásban háromszor is elődöntőt vívott, míg a Fener először jutott el a negyeddöntőig a BL-ben – egy szó mint száz: egyértelműen az angol csapat a párarc esélyese. A londoniak a sorozatban csak két gólt kaptak, de nem csak hátul, elől is hatékonyak, erről tanúskodik a 13 rúgott góljuk. Ugyanakkor Frank Lampardék nagy hibába esnek, ha elbízzák magukat, a Fener ugyanis masszív csapat, és nem ijed meg a nagynevű ellenféltől sem; hazai pályán még az Intert is legyőzte, az előző körben pedig a Sevilla talpára kötött útilaput.

„Elégedettek vagyunk, hiszen számunkra az volt a legfontosabb, csak ne angol együttessel kerüljünk össze a negyeddöntőben, hogy így alakult, jó hír a szurkolóinknak is. Még nem játszottunk a Fenernahcéval, ezzel együtt azt mondom, kedvező a sorsolásunk” – így Peter Kenyon, a Chelsea igazgatója.

„Éreztem, hogy a Chelsea-t kapjuk. A többi angol klub erősebb nála. Erősek és tehetségesek vagyunk, semmi sem indokolja, hogy elbukjunk” – mondta Ugur Boral, a Fener középpályása.

Negyeddöntő:
1. párharc: Arsenal (angol)-Liverpool (angol)
Játéknapok: április 2./április 8.

2. párharc: AS Roma (olasz)-Manchester United (angol)
Játéknapok: április 1./április 9.

3. párharc: Schalke (német)-Barcelona (spanyol)
Játéknapok: április 1./április 9.

4. párharc: Fenernahce (török)-Chelsea (angol)
Játéknapok: április 2./április 8.

Elődöntő:
1. párharc győztese-4. párharc győztese
3. párharc győztese-2. párharc győztese
Játéknapok: április 22., 23./április 29., 30

A döntőre május 21-én, Moszkvában kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik