Élet-Stílus

Az ötvenedik sas halott

A múlt héten három helyszínen találtak szándékos mérgezés áldozatává vált sasokat: ezzel 50-re nőtt a két éven belül elpusztított fokozottan védett madarak száma. A természetet ért kár felbecsülhetetlen, az „eszmei érték” 50 millió forint.

A hír a szakembereket is az országos ragadozómadár-védelmi konferencián érte a hétvégén, ahol kiemelten foglalkoztak a ragadozómadarakat ért mérgezések kérdésével. A múlt héten két mérgezett sast találtak a Nagykunságban, egyet a Kis-Balatonnál, és Békés megyében négy egerészölyv és egy holló vált szándékos mérgezés áldozatává. Az illegálisan kihelyezett mérgezett dögöket elsősorban rókáknak és varjaknak szánják – mondta el a FigyelőNetnek Horváth Márton, a Magyar Madártani Egyesület (MME) ragadozómadár-védelmi szakosztályának munkatársa.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az utóbbi két évben elszaporodó mérgezések lassan a magyar sasállomány létét veszélyeztetik. Mind a parlagi, mind a rétisas fokozottan védett faj, egyetlen példány természetvédelmi értéke egymillió forint. Rétisasból 150, míg parlagi sasból mindössze 83 pár költ Magyarországon, azonban ez utóbbi fajból így is nálunk található az Európai Unió állományának 60 százaléka.

Különösen kritikussá vált a helyzet az elmúlt két évben, amióta minden korábbinál nagyobb mértékű pusztítást jelentettek országszerte a természetvédelmi szakemberek.

A felderített mérgezéseket minden esetben bizonyítottan illegálisan használt növényvédő szerek okozták, amelyeket legtöbbször szándékosan raktak csaliként kihelyezett állattetemekbe a különböző szőrmés és tollas ragadozók irtására. Az egyesület szerint a felderített esetek csak kis részét képezik a valódi pusztításnak, így a közelmúltban elharapózott mérgezési hullám az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb természetvédelmi károkozásának számít Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik