Élet-Stílus

Káros az egészségre az energiatakarékos izzó?

Hamarosan az Európai Unió tagállamaiban már csak energiatakarékos izzókat lehet vásárolni, de a hagyományos izzók teljes kivonásának akadnak ellenzői is. Egyesek szerint az új izzók migrént okoznak, mások szerint a fényérzékenyeknél megnöveli a bőrkiütések gyakoriságát, végül vannak, akik az összetört izzókból kiszabaduló, agykárosító higany miatt aggódnak.

Talán senkit nem lep meg a hír, hogy előbb-utóbb minden új dolognak kiderülnek a hátrányai is. Nincs ez másként az energiatakarékos izzókkal sem, amelyek nemrégiben kerültek a figyelem középpontjába: az EU legújabb irányelvei szerint az üvegházhatású gázok csökkentésének érdekében a közeljövőben minden tagállamban át kell majd térni a hagyományos izzókról az energiatakarékosra.

Ha ez bekövetkezik, a számítások szerint kontinensünkön az elektromos áram előállításában mindmáig nagy szerepet játszó szénerőművekből évente mintegy 20 millió tonnával kevesebb széndioxid kerülne a levegőbe, ráadásul a fogyasztóknak is kisebb lenne a számlájuk. Csakhogy vannak olyan érdekvédő csoportok, amelyek a modernebb izzók hátrányaira is felhívják a figyelmet.

Higanymérgezés veszélye áll fenn?

Az Environment Agency elnevezésű brit környezetvédelmi szervezet ugyan nem a takarékos izzók ellen szólt a BBC News híre szerint, ám arra figyelmeztetett, hogy a modern izzók dobozán nem tüntetik fel megfelelőképpen a hulladékkezelési útmutatót. A takarékos izzók ugyanis, bár kis mennyiségben, de higanyt tartalmaznak, amely a világítótestek sérülése vagy törése esetén a levegőbe kerülve veszélyt jelenthet.

Az Environment Agency szerint a vásárlókat pontosan tájékoztatni kellene arról, hogy mit tegyenek, ha egy ilyen izzó összetörik: nem szabad a törött izzó darabjait összeporszívózni és a szemétbe tenni, hanem gumikesztyű segítségével egy lezárható zacskóba kell összegyűjteni. Ugyanakkor fontos, hogy ha megsérül vagy szétpattan egy ilyen izzó, ne lélegezzük be a kiszabaduló gázokat. Épp ezért 15 percre ajánlatos elhagyni a helyiséget, aztán pedig alaposan kiszellőztetni. Az összetakarított és zacskóba zárt maradványokat pedig külön, erre a célra fenntartott helyen kell elhelyezni.

A BBC News-nak nyilatkozó Dr. David Ray, a nagy-britanniai Nottingham Egyetem toxikológusa ugyanakkor túlzottnak tartja az aggodalmakat: egy-egy takarékos izzó átlagban 6-8 mg higanyt tartalmazhat, amely ugyancsak csekély mennyiség. Az igaz, hogy a belélegzett higany károsítja az agyat, ám ennél jóval nagyobb mennyiség esetén kell csak veszélytől tartani. A kutató szerint nem egyetlen izzó okozza a gondot, hanem az, ha egy tucat izzó törik össze zárt helyiségben.


Káros az egészségre az energiatakarékos izzó? 1

Hamarosan eltûnhet a hagyományos izzó az EU-ból


Ilyenkor valóban fokozott elővigyázatosságra van szükség, ám ilyen jellegű balesetek inkább csak az előállító üzemekben fordulnak elő, nem pedig otthon. Mindazonáltal a toxikológusok, a környezetvédők és a legnagyobb izzógyárak képviselő abban egyetértenek, hogy a használt izzókkal kapcsolatos hulladékkezelésről bővebb információval kell ellátni a fogyasztókat, a kereskedőket pedig kötelezni kell arra, hogy az ép, ám használt energiatakarékos izzókat visszavegyék.

Bőrkiütés, migrén és epilepsziás roham?

Angliában mindemellett több egészségügyi társaság is aggodalmát fejezte ki a hagyományos izzók teljes tilalma miatt. A British Association of Dermatologists (Brit Bőrgyógyászok Társasága) arra hívta fel a figyelmet, hogy pácienseinek egy részénél gondot okozhat az energiatakarékos izzó használata. Tapasztalataik szerint ugyanis az új izzók használata egyes fényérzékeny betegeknél megnöveli a bőrkiütéses jelenségek számát. A szervezet szerint az ilyen betegek számára mindenféleképpen fenn kellene tartani egy kiskaput, ahhoz hogy tüneteik ne súlyosbodjanak.

Az ugyancsak a szigetországban működő, a migrénben szenvedőket támogató Migraine Action Association azt állítja, hogy az újfajta izzók a migrénes fejfájás kialakulását is elősegíthetik. Ehhez nagyban hozzájárulhatott az, hogy az energiatakarékos izzók régebbi fajtái erősen vibráltak, ami zavarólag hatott a szemre. A legmodernebb takarékos izzóknál azonban sikerült már kiküszöbölni ezt a vibrálást.

A régebbi típusú takarékos izzókról egyes kutatók azt is kimutatták, hogy az epilepsziás rohamra hajlamos embereknél elősegítik a roham kialakulását, ám a BBC News riportja szerint a legújabb izzóknak ezt a mellékhatását is sikerült kiszűrni.

A Greepeace aktivistája a brit hírportálnak úgy vélekedett, hogy a fogyasztókat valóban tájékoztatni kell a fenti problémákról, ám úgy tűnik, ezek nagy része orvosolható. Az energiatakarékos izzók használata pedig egyértelműen csökkenti a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik