Élet-Stílus

Magyar légiósok: Európa meghódítása még várat magára

A magyar válogatott gerincét olyan játékosok adják, akik külföldi bajnokságokban rúgják a labdát. A többségükről ritkán hallani, mert nem az élvonalban játszanak. A teljesség igénye nélkül próbáltuk sorba venni, hogy mi történt Németh Krisztiánnal Liverpoolban, Gerának hogy megy a játék Birminghamben, továbbá "mi újság" Szabiccsal?

Európa legnívósabb, na jó, egyik legnívósabb bajnokságában, az angol Premier League-ben egyetlen magyar játékos sem szerepel. Pontosabban: az egyetlen magyar játékos nem szerepel. Máté Péter ugyan a Reading első csapatának tagja, ám az egykori debreceni védő sérülése, valamint hosszú lábadozása miatt a most futó szezonban nem kapott szerepet a jelenleg a 12. helyen álló gárdában.

A liverpooli trió

A Liverpool-MTK „együttműködés” következtében három honfitársunk futballozik a világhírű angol egyletben: Németh Krisztián, Gulácsi Péter és Simon András. Előbbi kettő a reserve team-ben, azaz a tartalékgárdában kap lehetőséget, utóbbi sérülés után lábadozik. A trióból leginkább Némethnek van esélye arra, hogy előbb vagy utóbb a nagycsapatban éles meccsen is magára húzza a vörös dresszt.

A fiatal csatár – aki január 5-én ünnepli a 19. születésnapját – sérülése után november végén, a Manchester City ellen játszott először a „tarcsiban”, és rögtön duplázott, akárcsak a következő találkozón, az Everton elleni „miniderbin”, továbbá az azt követő Middlesbrough elleni mérkőzésen szintén eredményes volt. Az ez idáig utolsó partin, a Tottenham szembeni barátságos találkozón ugyan gólt nem szerezett, de így is csapata egyik legjobbja volt. A szakemberek nagy jövőt jósolnak neki, egykor helye lehet a ‘Poolban.






Mivel – egyelőre – nincsen nemzetközi szinten kiemelkedő klasszis futballistánk, annak is örülnünk kell, hogy az angol másodosztályban népes magyar kontingens jött össze, annál is inkább, mert a Championshipben szereplő „fiaink” – a Wolverhamptonban jegelt, csereként mindössze egy Ligakupa-találkozón bevetett Rósa Dénes kivételével – valamennyien fontos láncszemnek számítanak a klubjaikban.

Geráék úton a Premier League-be

A feljutást megcélzó, a jelenlegi éllovas West Bronwich Albion alkalmazásában álló Gera Zoltán a bajnokságban eddig 23 mérkőzésen szerepelt (17-szer kezdőként), és ezeken három gólt szerzett, míg a Ligakupában egy találkozó, egy gól a mérlege, négy találatával pedig hatodik a klub házi góllövőlistáján. A WBA szerződést hosszabbítana a „Magic Magyar”-ral, ám az egyelőre kivár. A töprengésnek, hezitálásnak az az oka, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya jó szezonkezdés után októberben váratlanul kikerült a kezdőből, azonban ma már újra biztos a helye a csapatban.

Ezt a ligában szereplő két magyar kapus, Király Gábor és Fülöp Márton is büszkén elmondhatja magáról. A válogatott egykori portásával – aki három év után hagyta el a Crystal Palace-t – komolyan számolnak a Burnley-nél, nem véletlen az sem, hogy ő volt a klub első nyári igazolása. Fülöp, a nemzeti csapat jelenlegi egyese a Sunderland alkalmazottja, s a szezon végéig kölcsönben szerepel a Leicester City együttesében.

Buzsáky remekel Londonban

Buzsáky Ákos is egyelőre kölcsönben, a Plymouth Argyle játékosként szerepel a Bernie Ecclestone és Flavio Briatore által megvásárolt, nagy terveket szövögető Queens Park Rangersnél. Az MTK és az FC Porto egykori középpályása az idei szezonban menet közben váltott, és gyorsan a londoni közönség kedvence lett. Persze okkal: 11 meccsen öt gólt szerzett, pontosan öttel többet, mint Plymouthban az idén szintén 11 találkozón.

Buzsáky távozásával is maradt magyar a Plymouthban – kettő is. Tímár Krisztián és Halmosi Péter kölcsönszerződését a nyáron véglegesítették a zöld-fehéreknél. A válogatott középpályás a 2007/2008-as szezonban eddig 24 bajnokin (22-szer kezdőként) három góllal hálálta meg a bizalmat, s érdemelte ki Ian Holloway menedzser elismerését. „Ő egy nagyon tapasztalt játékos, gólokat lő, továbbá a beadásai is nagyszerűek. Külön öröm, hogy baloldali védőként és baloldali középpályásként is egyaránt számolhatok vele” – magyarázta a Plymouth edzője. Persze Tímárra sem lehet panasz: a volt ferencvárosi labdarúgó védő létére ugyanis 19 Championship-mérkőzésen két gólt szerzett. A klub honlapja szerint Halmosit 400, Tímárt 100 ezer fontért vásárolta meg a Plymouth a nyáron.

A sokad virágzását élő Ferenczi Istvánnal sem járt rosszul a Barnsley együttese. A támadó 2007 januárjában igazolt a yorkshire-i együtteshez. A tavalyi szezonban 14 találkozón hat gólt szerzett, az idén 19 bajnokin négyszer volt eredményes, továbbá a Ligakupában is betalált egyszer. Tavasszal Rajczi Péter – kölcsönjátékosaként – szintén kipróbálta magát a Barnsley-nél, de ő fél év múlva odébb állt.

—-A Bundesliga magyarjai—-

A német élvonalban jelenleg három magyar játékos szerepel, és mind a hárman alapembernek számítanak a klubjaikban. Dárdai Pál a három játékos közül a legtapasztaltabb, több mint tíz éve a Hertha BSC Berlinben játszik. Az idei szezonban 12 bajnokin volt kezdő, a német kupában is szóhoz jutott, de egyetlen egy gólt sem szerzett ősszel.

Hajnal Tamás és Huszti Szabolcs ebben a statisztikában is büszke lehet a teljesítményére. A Hässler utódnak kikiáltott Hajnal az őszi szezon egyik legjobbja volt a középpályás poszton. Az alacsony termetű irányító első Bundesliga-meccsén rögtön duplázott, góljai és gólpasszai aranyat értek a Karlsruhénak, s számos alkalommal szerepelt a forduló válogatottjában. Egyébként Hajnal az őszi szezonban 5 gólt szerzett, 6 gólpasszt adott, s az újonc, jelenleg a hatodik helyen álló KSC “lelkének” számított.

Szabicsék eltűntek

A válogatottból 2007 végéig száműzött Huszti Szabolcs ebben a kategóriában még Hajnalon is túltesz. A balszélső hatszor volt eredményes az őszi szezonban, öt alkalommal pedig kihagyhatatlan helyzetbe hozta csapattársait. Huszti ugyan nem a Hannover vezéralakja, de az ő helye is biztos a kezdőben, az összes őszi bajnokin szerephez jutott. A bajnoki címvédő Stuttgartot idegenben egymaga intézte el 2-0-ra, és a Schalke ellen is kétszer volt eredményes.

A Bundesliga II-ben két egykori válogatott csatár játszik. Torghelle Sándor rendszeres kezdő Jena együttesében, a 16 bajnokin szerzett öt gólja mellett a kupában is egyszer betalált. Szabics Imre viszont nem kápráztatta el ősszel az Augsburg szurkolóit: mindössze hatszor jelölték a kezdő tizenegybe, és csak két gólt szerzett.

—-Serie A – magyarok nélkül—-

Az olasz élvonalban nincsen hazánkfia, csak a tartalékcsapatokban. A többség Filkor Attilát (Internazionale) és Koman Vladimir (Sampdoria) ismeri, de rajtuk kívül még négyen játszanak az utánpótlásban: Szatmári Lóránd (Reggina), Kovácsik Ádám (Reggina), Nikischer György (Internazionale) és Preklet Csaba (Reggina). A nagycsapat közelébe egyikük sem került egyelőre.

A másodosztályban viszont hárman rúgják a bőrt. A fiatal válogatott egyik legjobbja, a védekező középpályás Vass Ádám a klubjában is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott az idei szezonban: gólja ugyan még nincsen, de már 14 alkalommal kapott lehetőséget a Bresciában. A Serie B-ben jelenleg a hetedik helyen áll a csapata, amely egy remek tavaszi szerepléssel még a továbbjutást érő helyekre is odaérhet. Ehhez persze több gól kellene Feczesin Róberttől. A Soprontól igazolt támadó 16-szor játszott, de csak három gólt szerzett.

A Pisa csapata december végén a tabella harmadik helyén áll, de ebben nem sok szerepe volt Rajczi Péternek. A magyar csatár ugyanis csak egyetlen gólt vállalt. A 22 csapatos pontvadászat nem megy igazán az Avellinónak, a 17. hely részben Kenesei Krisztián gyenge formájának is köszönhető. Rajczihoz hasonlóan ő is csak egyszer volt eredményes, a statisztikáját azonban lerontja, hogy ehhez 11 meccs kellett, míg a Pisa támadójának elég volt ehhez hét mérkőzés.


—-Magyar csatár a Realban—-

Szélesi Zoltán menet közben váltott, és lett németből francia légiós. A válogatott védő az Racing Strasbourg kedvéért három esztendő után hagyta el az Energie Cottbus csapatát, ezzel a Ligue 1-t is kipipálhatjuk, mint „magyaros” bajnokságot. A 26 éves válogatott bekk – aki kettő plusz egy éves szerződést kötött – elégedett a váltással, már csak azért is, mert kezdőember a kék-fehéreknél. Eddig tíz bajnokin, valamint egy kupamérkőzésen szerepelt a francia bajnokság 14. helyén álló együttesben.

Spanyolország – egyben a világ – egyik legmenőbb csapatának, a Real Madridnak is van magyar játékosa. A 20 éves Szalai Ádámot augusztusban igazolta le a királyi egylet VfB Stuttgarttól – holott a fiatal csatár még egyetlen meccset sem játszott a svábok felnőtt csapatában. A spanyol fővárosban is a tartalálokhoz, a Segunda División B-ben, azaz a spanyol harmadik vonalban szerepelő Real Madrid Castillához irányították. Az utánpótlás-válogatott támadó megállja a helyét, s gólt is lőtt már a csapatban, így talán okkal reménykedhet abban, hogy például Raúl, Guti és Iker Casillas után ő is pályára léphet majd valamikor a „nagy” Real Madridban.





(A statisztikai adatok december 28-ai állapotot tükröznek)

—-Magyar idegenlégiósok—-

Forrás: Nemzeti Sport

ANGLIA
Premier League (élvonal)
Máté Péter (Reading)

Bogdán Ádám (Bolton, tartalék)
Gulácsi Péter (Liverpool, tartalék)
Németh Krisztián (Liverpool, tartalék)
Simon András (Liverpool, tartalék)
Stieber Zoltán (Aston Villa, tartalék)
Varga Péter (Manchester City, utánpótlás)

League Championship (II. osztály)
Balogh Béla (Colchester)
Buzsáky Ákos (Queen’s Park Rangers)
Fülöp Márton (Leicester City – a SUnderland kölcsönjátékosa)
Halmosi Péter (Plymouth Argyle)
Tímár Krisztián (Plymouth Argyle)
Ferenczi István (Barnsley)
Gera Zoltán (West Bromwich Albion)
Király Gábor (Burnley)
Priskin Tamás (Watford)
Vaskó Tamás (Bristol City)

Antal Botond (Watford, utánpótlás)
Megyeri Balázs (Bristol City, utánpótlás)

League One (III. o.)
Lipták Zoltán (Southend United)

League Two (IV. o.)
Kovács János (Chesterfield)

Kiss György (Nantwich Town, VIII. o.)

AUSZTRIA
T-Mobile Bundesliga (élvonal)
Bodnár László (Salzburg)
Csizmadia Csaba (Mattersburg)
Kabát Péter (Pasching)
Kovrig Ákos (Mattersburg)
Orosz Péter (Wacker Tirol)
Sáfár Szabolcs (Austria Wien)

Peszmeg Viktor (Red Bull Salzburg, utánpótlás)
Rábold Richárd (Red Bull Salzburg, utánpótlás)

Red Zac Erste Liga (II. o.)
Rózsavölgyi Péter (SC Schwanenstadt)

Regionalliga (III. o.)
Kertész Péter (Wiener Sportklub)
Somogyi József (SC-ESV Parndorf)
Szin Imre (SVG Reichenau)
Tiefenbach Tamás (VfB Hohenems)

Alsóbb osztályok (IV. o.)
Horváth Tibor (ex-DVTK) (Stegersbach, IV.)
Somfalvi Csaba (Rohrbach)
Tiber Krisztián (Klingenbach, IV.)
Gelbmann Csaba (Zurndorf, IV.)
Bordás Csaba (Neudörfl, IV.) – játékos, ill. U13-as edző
Klausz László (FC Winden ?)
Ulrich Roland (?)

BELGIUM
Jupiler League (élvonal)
Juhász Roland (Anderlecht)
Pető Zoltán (FC Brussels)
Tóth Balázs (Genk)

BRAZÍLIA
Campeonato Brasileiro (élvonal)
Kondor Tamás (Parana)
Papp Dániel (Atletico Paranaense)
Papizsanszkij Artúr (Nautico Recife)

CIPRUS
Élvonalbeli bajnokság
Bardi Gábor (APOP)
Juhár Tamás (Nea Szalamina)
Korolovszky Gábor (Apollon Limasszol)
Nagy Zoltán (Digenisz Akritasz)
Seper Ákos (APEP)
Szamosi Tamás (Nea Szalamina)
Vezér Ádám (Omonia Nicosia)

II. o.
Terjék Lajos (Aia Napa)

CSEHORSZÁG
Gambrinus Liga (élvonal)
Miski Zoltán (Kladno)
Róth Ferenc (Viktoria Plzen)

DÁNIA
Élvonal
Balog Zoltán (Viborg)

FERÖER-SZIGETEK
Gángó András (Fuglafjördur)
Potemkin Károly (Steyrmur)
Szekeres Zsolt (Steyrmur)
Turi Géza (GÍ)

FINNORSZÁG
Gruborovics Tamás (KuPS, II. o.)
Varga Ernő (Hämeenlinna, II. o.)

FRANCIAORSZÁG
Ligue 1 (élvonal)
Szélesi Zoltán (Strasbourg)

Ifjúsági játékos:
Futács Márk (Nancy – U17)

GÖRÖGORSZÁG
Elsőosztályú bajnokság
Laczkó Zsolt (Levadiakosz)
Posza Zsolt (Ergotelisz)
Tőzsér Dániel (AEK Athén)

II. o.
Györök Tamás (Volosz)

HOLLANDIA
Casino Eredivisie (élvonal)
Babos Gábor (NEC Nijmegen)
Bodor Boldizsár (Roda JC)
Fehér Csaba (NAC Breda)
Mészáros László (Fortuna Sittard)
Vadócz Krisztián (NEC Nijmegen)

ÍRORSZÁG:
Lakatos István (Athlone Town, II. o.)
Petró Zsolt (Athlone Town, II. o.)

IZLAND
Matus Sándor (KA Akuryiri, II. o.)

NÉMETORSZÁG
Bundesliga I (élvonal)
Dárdai Pál (Hertha)
Hajnal Tamás (Karlsruhe)
Huszti Szabolcs (Hannover)

Bundesliga II (II. o.)
Lőw Zsolt (Hoffenheim)
Szabics Imre (Augsburg)
Petry Zsolt (Paderborn – kapusedző)
Torghelle Sándor (Jena)

Regionalliga (III. o.)
Schultz Levente (Burghausen)
Tölcséres András (FC Ingolstadt)

Oberliga (IV. o.)
Gál István (ex-REAC) (SV Lippstadt)
Kanyuk László (TSV Crailsheim)
Kovács Norbert (Borussia Fulda)
Müller Krisztián (ex-Kispest) (SpVgg Au)
Szollár Krisztián (Darmstadt)
Varga Endre (SV Meppen)
Virág Béla (Sachsen Leipzig)
Koszora Roland (DJK Vilzing)
Vati Zoltán (FC Nöttingen)

Juniorbajnokság
Nagy Dániel (Hamburg)
Varga Bence (VfB Stuttgart – U16)

NORVÉGIA
Eliteserien
Kovács Péter (Strömsgodset)

OLASZORSZÁG
Koman Vladimir (Sampdoria)

Filkor Attila (Internazionale, tartalék)
Szatmári Lóránd (Reggina, tartalék)
Kovácsik Ádám (Reggina, utánpótlás)
Nikischer György (Internazionale, utánpótlás)
Preklet Csaba (Reggina, utánpótlás)

Vass Ádám (Brescia, II. o.)
Feczesin Róbert (Brescia, II. o.)
Kenesei Krisztián (Avellino, II. o.)
Rajczi Péter (Pisa, II. o.)
Bognár Zsolt (Frosinone, II. o.)

Pleszkán Tibor (Albinoleffe, utánpótlás)
Trepák Attila (Vicenza, utánpótlás)

Alsóbb osztályok:
Horváth András (Gallipoli Calcio, III. o)
Tamási Zsolt (Cisco Roma, IV. o.)

OROSZORSZÁG
Dudás Ádám (Szpartak Moszkva)
Gaál Miklós (Amkar Perm)

PORTUGÁLIA
Gyánó Szabolcs (Académica Coimbra)

ROMÁNIA
Bajner Bálint (Liberty Salonta, II. o.)
Lázár Pál (Liberty Salonta, II. o.)

SKÓCIA
Gróf Dávid (Hibernian, utánpótlás)

SPANYOLORSZÁG

Szalai Ádám (Castilla)

Ifjúsági játékos:
Horváth Gábor (Betis)

SVÁJC
Nagy Gábor (Aarau)
Vanczák Vilmos (Sion)

Kalina Tibor (Delemont, II. o.)

SZINGAPÚR:
Boér Gábor (Home United)
Bücs Zsolt (Home United – edző)

SZLOVÉNIA:
Andruskó Attila (Primorje Ajdovscina)
Makra Zsolt (Primorje Ajdovscina)
Kocsárdi Gergely (Nafta Lendava)
Sebők József (Nafta Lendava)

UGANDA
László Csaba – szövetségi kapitány

UKRAJNA
Farkas Balázs (Dinamo Kijev)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik