Élet-Stílus

Szigorítanák a kiotói egyezményt

2020-ig az 1990-es szinthez képest radikálisan, mintegy 40 százalékkal lenne szükséges csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátást – ez áll a december 3–14. között Balin zajló ENSZ-klímakonferencia nyilatkozattervezetében.

Az Indonézia, Ausztrália és a Dél-Afrikai Köztársaság által jegyzett dokumentum lenne annak a kétéves tárgyalási folyamatnak a nyitánya, amelynek végén, 2009-ben Koppenhágában aláírnának egy teljesen új, vagy a kiotóit továbbfejlesztő megállapodást – írja a Reuters.

Ez azonban csak az egyik forgatókönyv, amelyet a tervezet felvázol, a másik szerint 2009-ben sem születik hivatalos megállapodás. Az Egyesült Államok még a kiotói szerződést sem írta alá, míg több fejlődő országnak, mint például Brazília, India vagy Kína, nincsenek is a kibocsátással kapcsolatos célszámaik az elkövetkező időszakra – utóbbi el is utasítja a gázkibocsátás kötelező csökkentését.

Az 1997-es kiotói egyezmény első szakasza 2012-ben fejeződik be, ennek értelmében addigra 5 százalékkal az 1990-es szint alá kellene vinnie kibocsátását a 36 ratifikáló országnak – amelyek az üvegházhatású gázok egyharmadáért felelnek.

Magyarország a 190 ország részvételével zajló Bali konferencián az Európai Unióval karöltve a legszigorúbb klímavédelmi követelméyeket kívánja kivívni, a vállalás 30 százalékos csökkentésről szólna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik