Élet-Stílus

Élesedett a küzdelem

A kötelező felelősségbiztosítás piacának átrendeződésén főképpen az ügyfelek nyertek. Már sokkal egyszerűbben válthatnak biztosítót, érezhetően felgyorsul a kárrendezés is.

A jövőben sokkal kisebb procedúrát jelent majd, ha biztosítót akarunk váltani, hiszen a kárelőzményi igazolást – amellyel a korábban szerzett bónusz-malusz besorolás igazolható – már nem az ügyfél, hanem az új biztosító feladata kikérni a korábbitól. A biztosított kötelezettsége csak annyi, hogy megnevezze korábbi biztosítóját, és megadja a kötvényszámot.

A kormányrendelet szintén meghatározza, hogy a biztosítók 30 nap alatt kötelesek kikérni, illetve 15 nap alatt kötelesek kiadni a kártörténeti igazolást. Ezzel jelentősen felgyorsul a kártérítési procedúra.


Élesedett a küzdelem 1

SZABOTT HATÁRIDŐK. Egy másik módosítás határozott időtartamot szab meg a kártérítési javaslat kiadására, ez is jelentősen érintheti még a kárrendezési folyamatot. A júliustól érvényes változtatás értelmében a biztosító a kárigény benyújtását követő 3 hónapon belül köteles kártérítési javaslatot tenni a károsultnak.

Ez a szabály természetesen csak azokra az esetekre vonatkozik, ahol a felelősség egyértelmű, a kárösszeg pedig pontosan meghatározható. Amenynyiben a feltételek közül valamelyik nem teljesül, a biztosító kártérítési javaslat kiadására nem, viszont a kártérítési javaslat elmaradásának indoklására van kötelezve a megadott 3 hónapon belül.


Élesedett a küzdelem 2

Csekély mértékben változott a Kártalanítási Számla működése (ez szolgál a biztosítással nem rendelkező, illetve az ismeretlen károkozó által okozott személyi károk megtérítésére, valamint az érintett biztosítók által vitatott kártérítés megelőlegezésére). Továbbra sem fizeti ki az ismeretlen károkozó által okozott vagyoni károkat, e szabály alól azonban július 1-jétől kezdve kivételt képeznek a súlyos személyi sérüléssel, illetve halállal végződő balesetek.

Interneten még olcsóbb

Új biztosító választása vagy legalábbis a konkurens társaságok díjainak alapos tanulmányo-zása idén is erősen javallott. Biztosítási alkuszok felmérése alapján a biztosító-váltás a tavalyi évben a biztosítottak közel háromnegyede számára alacsonyabb díjakat jelenthetett, a megtakarítás mértéke pedig éves szinten akár a több tízezer forintot is elérhette.

Mivel a díjtábláza-tokat a biztosítók minden évben újrakalkulálják, a biztosítási díj pedig több különböző paramétertől (például: lakhely, életkor, gépjármű jellemzői) függ, nem lehet egyértelműen olcsóbb vagy drágább cégekről beszélni. A kalkulációt tovább nehezítik a biztosítók által kínált egyedi kedvezmények (például: hűségkedvezmény).

A leggazdaságosabb megoldás kiválasz-tásában nagy segítséget jelentenek az interneten egyre több helyen fellelhető, főként biztosításközvetítő cégek által működtetett kalkulátorok. Az internet használata biztosítás kötésekor is megfontolandó megoldás, gyakori ugyanis az online kedvezmény, amellyel a biztosítók és közvetítőik az interneten szerződő – ezzel számukra irodai munkát megtakarító – ügyfeleket jutalmazzák.

Aki Romániába vagy Bulgáriába tart, annak augusztus elsejétől nem kell kiváltania az ismert zöldkártyát, ami a kötelező felelősségbiztosítás meglétét igazolja külföldre utazáskor. E két ország is tagja most már az úgynevezett rendszámegyezménynek. Az egyezmény értelmében a határ átlépésekor az autó tulajdonosa a rendszámmal és a gépjárművön külön elhelyezett országjelzéssel igazolja a biztosítás meglétét.


ÉV VÉGI HARC. A múlt évben is erős piaci verseny és ennek következtében erőteljesen átrendeződő sorrend jellemezte a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás piacának szolgáltatói oldalát. A verseny mértékét jól jelzi, hogy az ebből az üzletágból származó díjbevétel tavalyi növekedése csupán 5,4 százalékos, elmaradt a biztosításidíj-bevételek csaknem 21 százalékos, de még a vagyonbiztosítások 6,5 százalékos növekedésétől is. A képet még tovább árnyalja, ha figyelembe vesszük, hogy a KGFB-szerződések száma egy év alatt 4,3 százalékkal növekedett.

A mérsékelt díjemelés mellett a konkurenciaharc másik jele a piac átrendeződése. Bár a piacot uraló három cég (Allianz, Generali és K&H Biztosító) továbbra is őrzi dobogós helyét, mindnyájuk esetében folytatódott a piaci részesedés előző évben is megfigyelhető csökkenése. Az üzletág két legdinamikusabban erősödő szereplője két biztosítóegyesület, a TIR és a MÁV; előbbi 66 százalékos, utóbbi közel 190 százalékos díjbevétel-növekedést ért el.

A két éllovas teljesítményét az sem tudta jelentősen visszafogni, hogy adat-nyilvántartási hiányosságok miatt KGFB-vel kapcsolatos tevékenységüket tavaly a PSZÁF ideiglenesen felfüggesztette. A két cég díjbevételének növekedését vélhetően azért érintette kevésbé a korlátozás, mert tevékenységüket még az év végi biztosítóváltási hajrában tovább folytathatták.

A biztosítási szakma egyes résztvevői ugyan indítványozták az ezt érintő szabályok módosítását, és évente többszöri váltási lehetőséget vagy a váltás lehetőségének nem egy közös időponthoz – hanem mondjuk a gépjármű vásárlásának időpontjához – kötését javasolták, a szabályok konszenzus hiá-nyában továbbra is változatlanok maradtak. A váltás lehetősége továbbra is az évforduló napjához van kötve, így változatlanul számíthatunk a díjak novemberi meghirdetése és az év vége közötti erőteljesebb kampányra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik