Élet-Stílus

Virágzik a Füvészkert Viktóriája

A fővárosi Füvészkertben a napokban virágzik a világ egyik legnagyobb tündérrózsája. A pompás, csupán két éjszakán át virágzó növény esténként megtekinthető a hosszabbított nyitva tartású botanikus kertben.

A pálmaházban a vízen lebegő több métert meghaladó átmérőjű levelek súlya elérheti a 10-12 kilogrammot is. De nemcsak nehéz, a vastag, sűrű erezetnek köszönhetően roppant nagy teherbírású is a levél: a tepsiszerű képződmény egyes leírások szerint – megfelelő tehereloszlás esetén – 70 kilogrammot is képes megtartani.

A Victoria amazonica trópusi növény az igen párás meleget kedveli: 30 fokos meleget, és télen is legalább naponta 12 órás világosságot igényel. A Victoria amazonica virágzása mindössze két napig tart. Az első este/éjszaka hófehér, körülbelül 30 centiméter átmérőjű virágot hoz. „Ez a virág nőivarú, csak a termő aktív, a porzók még fejletlenek, nem termelnek virágport” – magyarázza a botanikus kert főkertésze. Ezen az éjszakán a növény savanykás, ananászra emlékeztető illatot bocsát ki, amellyel a természetben magához csalogatja a beporzást elvégző bogarakat.



Virágzik a Füvészkert Viktóriája 1

Mintegy 30 centiméteres virág – KÉPEK (fotó:Roll Ádám)


A nappal közeledtével a szirmok összecsukódnak, és rabul ejtik a bogarakat, amelyek a más virágokról testükhöz ragadt virágporokkal beporozzák a Victoriát. Másnapra a termő elhervad, beérnek a porzók, a bogarak pedig friss polleneket gyűjtenek. A következő nap egyben a kiszabadulásuk napja is, hiszen este a növény újra kinyílik, ám ekkor a virág színe már nem fehér, hanem rózsaszín.

Hajnalra a szirmok elszáradnak, a megtermékenyült virág lesüllyed, és a víz alatt a tüskés termésben beérik a többszáz mag. A termés a teljes érettséghez közeledve újra a vízfelszínre emelkedik, kihasad, és a ragacsos védőanyaggal óvott magok kiszabadulnak, majd az áramlatokkal messze hajózva egyre nagyobb területeket hódítanak meg

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik