Élet-Stílus

Ingyen e-mail telefonon is

A Freedom Mail gyakorlatilag bármilyen készülékről lehetővé teszi az e-mailek küldését és fogadását. Először a francia piacon tesztelik majd.

A szolgáltatást az 1993-ban Nick Fodor által létrehozott SetNet működteti, és eddig csak cégek számára volt elérhető. A közeljövőben azonban ez változik, és magánszemélyek számára is hozzáférhető lesz egy reklámokból finanszírozott változata. A rendszert Franciaország után az Egyesült Államokban mutatják majd be, később pedig az egész világon használható lesz. „A Freedom Mailt azoknak találtuk ki, akik naponta küldenek és fogadnak elektronikus leveleket, de nincs Blackberry készülékük” – hangsúlyozta Nick Fodor, a SetNet vezérigazgatója.

Jelenleg egy mobiltelefonról általában csak úgy küldhető e-mail, ha valaki csatlakozik egy szolgáltatóhoz, akinek ezért havonta egy meghatározott összeget fizet. A Freedom Mail használatához viszont csupán egy böngészőre van szükség. Nick Fodor már az 1990-es évek eleje óta dolgozik egy megfelelő minőségű, könnyen használható push e-mail szolgáltatáson, amely a Visto nevű cég szabadalmain alapul.

A rendszer a meglévő e-mail szolgáltatások (Yahoo Mail, Hotmail, Gmail stb.) kombinációjára épül. A felhasználóknak elegendő elküldeniük az e-mail címüket egy minden országban külön meghatározott telefonszámra. Amennyiben a küldést a Freedom Mail megerősítette, a válaszban küld egy SMS-t egy hivatkozással. Az e-mailek küldéséhez és fogadásához ezt a kapott címet kell megnyitni. Csak a küldött levelekhez csatolnak reklámokat és azok tartalma mindig megfelel az adott személy érdeklődési körének.

„A szolgáltatás jó lehet, de nagyon nehéz lesz népszerűvé válnia. Ennek oka elsősorban az, hogy a cég neve ismeretlen a legtöbb felhasználó számára” – nyilatkozta Ken Dulaney, a Gartner piackutató cég mobil számítástechnikai szakértője. Emellett kérdéses az is, hogy az előfizetők, illetve a mobilszolgáltatók hogyan fogadják majd a Freedom Mailt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik