Élet-Stílus

A rabok szeretik Márait

A Budapesti Fegyház és Börtön könyvtárából leginkább Márai Sándor-, Wass Albert- és József Attila-köteteket kölcsönöznek. A gazdasági szakkör körében pedig a Napi Gazdaság népszerű.

A büntetés-végrehajtási intézetek könyvtárainak állománya a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) hatmillió forintos támogatásából több mint háromezer új kötettel, CD-vel, DVD-vel és hangoskönyvvel gyarapodott. A Budapesti Fegyház és Börtönben az átlagos 1400 fős fogvatartotti létszámból több mint 600 ember kölcsönöz rendszeresen könyveket a könyvtárból, amelyben mintegy 22 ezer kötetet tárolnak.

A Budapesti Fegyház és Börtönben könyvtárosként dolgozó elítélt az MTI-nek elmondta, hogy az rabok ízlése ugyanolyan sokszínű, mint a kinti életben, a fogvatartottak követik a televízión keresztül a trendeket, így Kertész Imre köteteit is sokan keresték, de Ken Follett és Robin Cook ponyvaregényei szintén népszerűek. Popper Péter pszichológus könyveit is sokan olvassák, és a mesekönyvek is népszerűek. A versesköteteket nagyon gyakran kölcsönzik ki, elsősorban levélíráshoz merítenek ihletet belőlük, sajnos azonban előfordul, hogy megrongálják a kötetet, mert lusták kimásolni a nekik tetsző alkotást – mesélte a könyvtáros.



A rabok szeretik Márait 1


A nyelvoktatás igen népszerű a börtönben, bár a szakkörök indulása a fogvatartottak nyelvtudásától függ. Az olaszkurzus azért maradt el, mert az olaszul beszélő elítéltet másik börtönbe helyezték át, az angolt tanító fogoly pedig nemrég szabadult – említette a könyvtáros, hozzátéve, hogy az NKA támogatásából 90 nyelvkönyvvel gyarapodott a könyvtár. Ismertetése szerint jelenleg német, orosz és spanyol kurzus folyik az intézményben, de a könyvtárban vannak angol, román, török és olasz kötetek is.

A szakkörök egyébként nagy hatással vannak a kölcsönzési trendekre, a színjátszó szakkörben részt vevők drámákat vettek ki, a gazdasági szakkör résztvevői pedig a Napi Gazdaság című lapot olvasták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik