Élet-Stílus

Zöld processzorokkal nyomul az Intel

Az Intel környezetvédelmi okokból az új, 45 nanométeres processzorait már teljesen ólommentes technológiával készíti. A „zöld” processzorok gyártása az év második felében indul.

Az ólmot évtizedek óta használják az elektronikában, elsősorban elektronikai és mechanikai tulajdonságai miatt. Az ugyanolyan teljesítményi és megbízhatósági követelményeknek megfelelő helyettesítő anyag megtalálása jelentős tudományos és technikai kihívást jelent.

Az ólom potenciálisan környezet- és egészségkárosító hatása miatt az Intel évek óta keresi a lehetőségeket arra, hogy ólommentes megoldásokat fejleszthessenek ki.

Így nagy technológiai előrelépésnek tekinthető, hogy a vállalat ma bejelentette, hogy jövőbeli processzorai, kezdve a 45 nanométeres processzorcsaládjával, száz százalékig ólommentesek lesznek. Ezek a processzorok az új generációs Core 2 Duo, Core 2 Quad és Xeon processzorai, melyek gyártását a vállalat az idei év második felében kezdi meg.

Az Intel 45 nanométeres processzorai nemcsak ólommentesek, de kihasználják a magas K együtthatójú szilíciumos technológia általi csökkent tranzisztorszivárgást, ami nagyobb energiahatékonyságot, illetve nagyobb teljesítményt eredményez.

Forrasztó ón helyett…

Az ólmot többféle, a mikroelektronikában használatos tokozásban és a chipeket a tokhoz forrásszemeken használják. A tokozás körbeveszi a chipet, és hozzáköti az alaplaphoz. A különböző tokozásokat a processzorok különböző piaci célszegmenséhez használják, ilyen például a mobil-, asztali vagy szerverpiac. A tokozás teljes átalakítására is szükség van ahhoz, hogy a processzorok beépítése is ólommentessé válhasson.

Az új megoldásban a cég ón-ezüst-réz ötvözetet használ majd az ón/ólom forrasztóanyag helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik