Élet-Stílus

Az osztrák alkancellár megvédte a bőrgyárakat

Védelmébe vette szerdán Wilhelm Molterer osztrák alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke azokat az osztrák bőrgyárakat, amelyek magyar álláspont szerint a Rába és a Lapincs folyók szennyezését okozzák.

“Ezek az üzemek valamennyien rendelkeznek érvényes engedéllyel, amelyet az osztrák-magyar határvízi bizottság hagyott jóvá, az előírásoknak megfelelően” – mondta az alkancellár a szerdai kormányülés után. “Minden határértéket betartunk” – szögezte le, hozzátéve: nyilvánvaló, hogy az előírásokat be kell tartani.

Nikolaus Berlakovich burgenlandi tartományi környezetvédelmi tanácsos az ORF rádió burgenlandi adásában szerdán nyilatkozva fenntartotta korábban is hangoztatott álláspontját. Eszerint a tartomány területén, Gyanafalván (Jennersdorf) működő bőrgyár, amelynek vízjogi engedélyét a magyar fél szeretné visszavonatni, minden érvényes előírást betart. Közölte, hogy nem érti a magyar eljárást, amely szerinte nem tisztességes Burgenlanddal szemben, és nem is lesz semmilyen jogi következménye a gyanafalvi bőrgyárra nézve, amely tovább működhet.

“A mi szakértőink is megállapították az osztrák-magyar határvízi bizottságban, hogy Magyarország eljárását nem indokolja a vízügyi egyezmény” – mondta Berlakovich, aki szerint a szennyezést a stájerországi bőrgyárak okozzák (Gyanafalva mellett a stájerországi Feldbachban és Wollsdorfban működnek a szennyezésért felelőssé tehető bőrgyárak). Utalt a stájerországiak korábbi ígéretére, hogy idén év elejétől Feldbachban felszerelnek egy ózonszűrő berendezést, amelyből azonban nem lett semmi.

Stájerország szenvtelenül tudomásul vette a magyar fenyegetést – jelentette az ORF stájerországi tudósítója. Idézte Josef Pröll környezetvédelmi minisztert, aki szerint “a nehézség abban áll, hogy az érintettek semmilyen határértéket nem sértettek meg, és ezért nehezen találunk olyan jogi támpontokat, amelyek alapján előrejuthatnánk”. Hozzátette: “Meg akarom oldani ezt a problémát a tartományokkal együtt, a magyar kívánság szellemében”.

Joachim Haidacher, a wollsdorfi üzem ügyvezető igazgatója szintén úgy nyilatkozott, hogy a gyár minden előírást betart, és az egész ügy “politikai probléma”; szerinte az ágazatot próbálják nehéz helyzetbe hozni. “Magyarország megkísérli a beavatkozást az osztrák jogállamiságba” – vélekedett.

A stájerországi politikusok az ORF jelentése szerint egymásra mutogatnak, egyik sem vállalja a felelősséget a szennyezésért. Manfred Wegscheider (Osztrák Szociáldemokrata Párt) stájerországi tartományi környezetvédelmi tanácsos a rádiót Johann Seitinger (Osztrák Néppárt) tartományi tanácsoshoz irányította, aki pedig az előző illetékeshez küldte azt vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik