Élet-Stílus

ADSL: Meztelenül vagy szimplán?

A csupasz ADSL megjelenését nagy várakozás előzte meg, ugyanis az alternatív szolgáltatók korábbi felmérései szerint az emberek 60 százaléka már a pokolba kívánta a kötelező vezetékes telefon-előfizetést. Ám a váltáshoz sok követelménynek kell megfelelnünk, s a végén nem is feltétlenül járunk jobban.

Ha mostanában a csupasz, vagyis a telefon-előfizetés nélküli ADSL bevezetésén gondolkodunk, ajánlatos egy kicsit megállnunk és alaposan megfontolnunk a lépést. A csupasz ADSL ugyanis nem minden esetben jelent nagyobb megtakarítást, valamint bevezetéséhez a legtöbb szolgáltatónál egy sor követelménynek kell eleget tennünk, s az alábbi megoldások közül választhatunk.

Vagy a már meglévő ADSL-szolgáltatáshoz igénybe vett telefon-előfizetést mondjuk le, és váltunk a telefon-előfizetés nélküli szolgáltatásra, vagy a hurokátengedéssel megvalósuló csupasz ADSL mellett döntünk. Mindkét esetben még a megrendelés előtt érdemes tájékozódnunk az új havi díjakról és az esetleges hűségnyilatkozat vállalásáról is.

A buktatók

Mindenképpen fontos egy meglévő telefon-előfizetés, – egy a fizikai összeköttetést adó hurok – melyet le tudunk mondani. Ugyanis amennyiben a szolgáltatás megrendelésekor nem rendelkezünk ADSL-hozzáféréssel, akkor új előfizetőként komoly summát kell kifizetnünk (bevizsgálási díjat), hogy elérhető legyen számunkra a szolgáltatás. Mivel az érintett összeg 11 ezer forint körül mozog, ezért jobb inkább elsőként egy telefont rendelnünk, hogy egy évvel később vetkőztessük le a kábelt. Ha még nem rendelkezünk telefon-előfizetéssel, akkor is érdemes tájékozódnunk, mert lehet hogy a kiválasztott internetszolgáltató a lakáscímünkhöz tartozó telefonközpontba a szükséges betelepülést már elvégezte, vagyis egy használaton kívüli helyi hurkot már létesített, s ekkor szintén megúszhatjuk a kiépítési költséget.

Nem érdemes mindaddig váltani, míg hűségnyilatkozat köt minket, ugyanis ekkor az érintett telefon illetve az internetszolgáltató mindenképpen kötbért fog követelni. Valamint nem lehet azon a vonalon számlatartozásunk, ugyanis a hurokátengedést ekkor a korábbi szolgáltató mindenképpen meg fogja tagadni. A hurokátengedéssel megvalósuló telefon nélküli ADSL mindezeken túl pedig csak azokhoz a központhoz tartozó, aktív rézpárral rendelkező előfizetőknek biztosítható, akik ilyet a központtól körülbelül 3,5 kilométernyi távolságon belül igényelnek.

Az elátkozott telefon

Ha minden követelménynek megfeleltünk, akkor sem érdemes elhamarkodni a döntést, ugyanis nem minden esetben olcsóbb a csupasz, mint a hagyományos ADSL. Ha a megmaradó telefon-előfizetéshez a T-Com Felező díjcsomagját vesszük, s feltételezzük, hogy a havidíj felét valóban lebeszéljük, akkor az havonta mindössze egy 1645 forintos pluszköltséget jelenthet. Persze mindez egy népszerű 1 Mbit-es csomag esetén másfélszeres költséget is jelenthet. Érdemes tehát mérlegelnünk.


ADSL: Meztelenül vagy szimplán? 1


Mit kell tudni a meztelenségről?

Ha a csupasz ADSL-ről beszélünk, akkor mindenképpen beszélnünk kell a hurokátengedésről, amelynek az indokolatlan magas árait csökkentette a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az elmúlt év őszén, amikor kihirdette az Emitel, az Invitel, a Monortel és a Magyar Telekom hurokátengedési ajánlatára vonatkozó határozattervét. Így a fenti szolgáltatóknak csökkenteniük kellett a hurokátengedés egyszeri és havidíját is, mely megnyitotta a kaput az alternatív szolgáltatók és a csupasz ADSL előtt. Egyelőre még csak a Magyar Telekom hálózatán érhető el a szolgáltatás, ám az NHH döntésének értelmében az őszre már minden szolgáltatónak elérhetővé kell tennie a meztelen szélessávú internetet.

Ha a csupasz ADSL-t vizsgáljuk, mindenképpen különbséget kell tennünk a szolgáltatók és az alaphálózati megoldások között. Egyes cégek esetében ugyanis nincs szükségünk hurokátengedésre, mivel azok az alaphálózati szolgáltató technológiáját értékesítik tovább a koncessziós vállalat által meghatározott nagykereskedelmi ár után. Ilyen a Vivanet, az Externet és az Interware. Ezt hagyományos telefon-előfizetés nélküli ADSL-nek nevezzük.

Míg mások saját technológiájukat használják, s ekkor sor kerül a hurokátengedésre is. Ilyen szolgáltató az Actel, a Pantel, a GTS Datanet és a TVnet is. Utóbbinál lehetőség van részleges hurokátengedésre is mindaddig, míg a meglévő telefon-előfizetés lemondhatóvá nem válik, utána azonban minden hónapban 2000 Forint hurokbérleti díjat kell fizetnünk.

„Ezen megoldással lehetőség van arra, hogy a telefon-előfizetésünket csak akkor mondjuk le, amennyiben már nincs hűségnyilatkozati kötelezettségünk és szükség esetén számhordozással, a korábbi számot megtartva IP-alapú telefonszolgáltatást vehetünk igénybe” – nyilatkozta megkeresésünkre Csizmadia István, a TVnet Kft. termékfejlesztési és szabályozási igazgatója.

Mostohagyerek?

Ha a havi előfizetési díjakat nézzük, akkor láthatjuk, hogy a viszonteladó cégek általában magasabb áron kínálják meztelen szolgáltatásaikat. Mindezek ellenére mégsem érdemes legyintenünk a drágábbnak tűnő ajánlatokra, ugyanis ők – mint azt korábban már említettük – a Magyar Telekom alaphálózatát használják, melyet a tőzsdei cég fejleszt. Így a telekommunikációs cég hálózatán végbemenő sebességnövelés e hálózatokra is kihat. Míg a hurkot bérlőknek maguknak kell fejleszteniük szolgáltatásaikat, s nem feltétlenül képesek a legnagyobb szolgáltatóval versengeni.

S talán nem is igazán lehet, hiszen információnk szerint a Magyar Telekom a naked csomagját a hagyományos forgalomdíjas ADSL-hez képest nemhogy olcsóbban, inkább drágábban kínálja viszonteladói részére, akik emiatt nem képesek versenyezni azon szolgáltatókkal, akik nettó 2399 Forintért bérlik a hurkot. Minderre jel lehet, hogy a Vivanet például bruttó 3000 forintot számláz fel ügyfeleinek, ha azok a hagyományossal szemben a telefon nélküli szélessávú internetet választják.

Úgy tűnik, mintha a T-Com ragaszkodna meglévő előfizetőihez, s nem szívesen engedné el a kezüket, hogy azok a telefon nélküli ADSL-re térjenek át. A hírek szerint maga a vonal átengedése is viszonylag hosszú ideig tart, ráadásul korábban a T-Com-kirendeltségekben a valamelyik alternatív szolgáltatóval szerződni kívánó ügyféltől a hűségnyilatkozat nélküli vonal megrendelését is megtagadták.


ADSL: Meztelenül vagy szimplán? 2


Félmeztelen ADSL

Mindezeken túl még egy fogalmat érdemes megjegyezni: a félmeztelen ADSL-t, amely során az interneten kívül egy telefon-előfizetést is tartalmaz a havi ár. Azaz ekkor a lebeszélt percek után kell csak fizetnünk. Félmeztelen ADSL-szolgáltatást az Actel (Duo csomag), a Pantel, és a GTS Datanet kínál ügyfeleinek. Az utóbbi kettőnél a félmeztelen és a meztelen csomag havi díja megegyezik, így érdemesebb praktikus okokból a telefont is választani.

Az Actelnél azonban más utat választottak, s ott a telefon-előfizetéssel gazdagított szélessávú internet valamennyivel drágább, mint a csupasz testvére. Arra a kérdésre, hogy melyik is számít népszerűbbnek Orsy Balázs, az Actel innovációs vezérigazgató-helyettese sejtelmes választ adott: „A Solo csomag inkább a fiataloknak lehet csábító, akik szeretnének a vezetékes telefon-előfizetésüktől megszabadulni, míg a Duo inkább a családi háztartások igényeit elégíti ki. Elég csak megnéznünk melyikből van több, s választ kapunk a kérdésre”.

Aki bővebben szeretné megtudni, hogy lakóhelyén pontosan milyen szélessávú internetezési lehetőség van, annak javasoljuk hogy látogassa meg a Nemzeti Hírközlési Hatóság által fenntartott szélessáv-kereső web-oldalát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik