Élet-Stílus

Elszabadultak a bukaresti lakásárak

Már évekkel uniós csatlakozása előtt az ingatlanbefektetők érdeklődésének a fókuszába került Románia. Az árak évente átlagosan 20-30 százalékkal emelkednek, a lakásárak már az égbe szöktek, miközben több érdeklődő is hoppon marad.

Az Európai Unióhoz frissen csatlakozott Románia fővárosa hihetetlenül vonzó ingatlanpiaci mutatókkal rendelkezik. „Romániában még a csatlakozás előtt lezajlott a restitúciónak az a része, amely busás haszonnal kecsegtetett. A legelső befektetők Olaszországból és Ausztriából érkeztek – meséli lapunk kérdésére Czibere Ilona, a külföldi ingatlanokat forgalmazó Mitropa U.S. igazgatója – nekik sikerült felvásárolniuk azokat a területeket, amelyeket a legnagyobb haszonnal lehetett aztán értékesíteni.”

Bukarestben mára már elszabadultak az árak: nemcsak az irodapiac bérleti díjai lettek mintegy 25 százalékkal magasabbak a budapestieknél, de az égbe szöktek a lakásárak is. A kereslet ugyanis olyan szinten pörög, amivel már képtelen lépést tartani a kínálat: a jó minőségű, modern ingatlanok piacán szinte nem található üresen álló négyzetméter. Így nem csoda, hogy Bukarestben 2006-ban körülbelül ötezer lakáskereső maradt hoppon ingatlan híján.

Bukarest már drágább Budapestnél

A bukaresti belső zöldövezetben 800 eurónál (200 ezer forintnál) kezdődnek az építési telkek négyzetméterárai, de az 1200 eurós (300 ezer forintos) sem ritka – derül ki a Neocity Group legfrissebb ingatlanpiaci gyorsjelentéséből, amely egyúttal azt is leszögezi: az EU-csatlakozás sokat lendített az ingatlanárakon. „Jelenleg a romániai ingatlanárak és az irodabérleti díjak Bukarestben nemcsak megközelítik a budapesti árakat, hanem több esetben meg is haladják azt” – hangsúlyozza Czibere Ilona.

A bukaresti új építésű lakások átlagos négyzetméterára jelenleg 1500-2400 euró (375-600 ezer forint) közé tehető, azonban a frekventált helyen lévő luxuslakásokért 3000-4000 eurót (750 ezer-1 millió forintot) is elkérnek négyzetméterenként. A román fővárosban a használt lakóingatlanok ára is a tízszeresére emelkedett három év alatt, elérve helyenként az ezer eurós (250 ezer forintos) négyzetméterárat is.


Elszabadultak a bukaresti lakásárak 1

Bukarest belvárosa már drágább Budapestnél


A főváros után – a külföldi befektetőknek köszönhetően – Temesvár és Kolozsvár sorolható a legdrágább részek közé. Kolozsvárott a négyzetméterárak 900-1500 euró (225-375 ezer forint) között mozognak, bár mérsékeltebb áron is hozzá lehet jutni új építésű lakásokhoz. Például a városközponttól 5 kilométerre a TriGánit 225 millió eurós beruházása keretében felépülő több mint 1700 lakás négyzetméterára átlagosan 600-700 euró (150-175 ezer forint) között alakul. Temesváron a városközpontban 700-1000 eurós (mintegy 175-250 ezer forintos) négyzetméterárakkal találkozhatunk, míg a külső övezetekben 150-300 eurós (40-75 ezer forintos) négyzetméteráron már kertes házakhoz juthatunk.

Befektetés hazaiaknak: irány Erdély

A magyar kisbefektetőknek elsősorban az erdélyi ingatlanpiacot ajánlják a szakemberek a kis távolság miatt, ahol hétvégi ház felépítésére alkalmas telkeket is találhatnak. Igaz, a termőföld vagy a parasztház vásárlása valamivel kockázatosabb, mint a drágább, új építésű lakások megvétele, hiszen az utóbbi esetében folyamatosan lehet számolni a bérleti díjjal. A termőföldek ára jelentősen függ az elhelyezkedésüktől, minőségüktől és tulajdonjogi helyzetük tisztázottságától.


Elszabadultak a bukaresti lakásárak 2

Erdélyben még érdemes befektetni.


Erdélyben az elmúlt években már jelentős felvásárlást hajtottak végre olasz befektetők (Bihar, Arad, Temes megyében), osztrák, német, spanyol és holland vásárlók (utóbbiak főleg Maros megyében). Hargita megyében 8,5 hektár fenyőerdőt 50 ezer euróért (12,5 millió forintért), míg Kovászna megyében 20 hektár fenyőerdőt 100 ezer euróért (25 millió forintért) kínálnak.

A Hargita megyében lévő Gyergyóalfaluban 1,3 hektár szántóhoz 2 ezer euróért (500 ezer forint) , Székelyudvarhelyen pedig egy 0,51 hektárnyi kaszálóhoz mintegy 16 ezer euróért (4 millió forintért) lehet hozzájutni. Gyimes-Hidegségen 1 hektár területnek 10 500 euróért (2,6 millió forintért), míg a homorodi sípályához közel 1,2 hektáros teleknek 22 ezer euróért (5,5 millió forintért) lehetünk a birtokosai.

Négy-öt éves megtérülés

Bár az árak megugrottak az elmúlt években, most is megéri befektetési céllal vásárolni, hiszen az életszínvonal emelkedésének köszönhetően a vásárlási kedv és az árak további emelkedésével lehet számolni a friss EU-tagországokban – hangzik a piaci szakértők egybecsengő véleménye. Érdeklődésben pedig nincs hiány, amit jól mutat az MRI Overseas Property nemzetközi ingatlaniroda tanulmánya, miszerint minden hetedik brit Romániában és Bulgáriában vásárolna ingatlant. A külföldi ingatlanok értékesítésével foglalkozó brit internetes ingatlanközvetítő cég, a Homesgofast.com elemzése szerint Románia egyes területein öt éven belül megduplázódhatnak az ingatlanárak.

Vannak viszont, akik már csak nagybefektetőknek javasolják az ingatlanvételt. A Mitropa igazgatója szerint csak nekik van valós esélyük arra, hogy elfogadható hozamokat érjenek el Romániában. Ezt egyrészt a budapestit is túlszárnyaló bukaresti ingatlanárakkal és bérleti díjakkal, másrészt a megfelelő hitelkonstrukciók hiányával magyarázza.

Zűrzavar a földhivatalban

További jó tanácsnak számít az is, hogy aki Romániában illetve Erdélyben ingatlanvételre adja a fejét, csak megfelelő tájékozottsággal és jogi segítséggel vásároljon. A földhivatali nyilvántartás ugyanis alig pár éve működik, s emiatt gyakran nehéz kiigazodni a tulajdonviszonyok útvesztőjében. Emellett a kárpótlási folyamat is „belezavar” a képbe.

A 2001-es kárpótlási törvény értelmében az 1945-1989 között kisajátított ingatlanokat, ha azokra időben bejelentették bizonyított igényüket, bármely egyéb megkötés nélkül visszaszolgáltatták az eredeti tulajdonosnak, illetve azok örököseinek. Ennek köszönhetően Bukarest fejleszthető területeinek nagy része magánszemélyek kezében van, akik vagy még nem döntöttek az ingatlanjaik sorsáról vagy tudatosan kivárnak az eladással. Ráadásul, bár a kárpótlást lezárták, még előfordul, hogy jelentkeznek az ingatlanokért a volt tulajdonosok.

Jóllehet külföldi állampolgár bármilyen épületet megvásárolhat Romániában, a beltelkekhez csak a csatlakozás után 5 évvel (2012), szántóföldhöz, kaszálóhoz és mezőgazdasági területhez csak 7 év után (2014) juthat hozzá. Ezt ki lehet kerülni, ha egy Romániában bejegyzett saját cégre vagy magánszemélyként román állampolgárral közösen történik az ingatlan megvásárlása. A finanszírozás egyelőre nem megoldott, azaz magyar állampolgárok jelzáloghitelt nem vehetnek fel romániai ingatlanra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik