Élet-Stílus

Scorsese a győztes

Az amerikai filmakadémia törlesztette régi adósságát, és ezúttal Martin Scorsesenek ítélte a legjobb rendezésért járó Oscar-díjat. A legjobb női és férfi főszereplő Helen Mirren és Forest Whitaker lett. A magyar jelölteket, Zsigmond Vilmost és M. Tóth Gézát nem díjazták.

A Los Angeles-i Kodak Színház állva ünnepelte Martin Scorseset, aki a legjobb rendezésért járó díjat kapta az est csúcspontján. A mester által jegyzett film, A tégla a legjobb film kategóriájában is győzedelmeskedett. Forest Whitakeré lett a legjobb férfi alakítás Oscar-díja Az utolsó skót király című filmben játszott főszerepéért, amelyben Idi Amin Dada egykori ugandai diktátort személyesítette meg. Helen Mirren a legjobb női alakítás díját vihette haza. A királynő című alkotásban a 61 éves színésznő II. Erzsébet angol királynőt formálta meg.

A legjobb férfi mellékszereplőként Alan Arkint A család kicsi kincsében, a legjobb női mellékszereplőként Jennifer Hudsont a Dreamgirlsben nyújtott alakításáért jutalmazták.

A legjobb eredeti forgatókönyvnek A család kicsi kincsét találta az akadémia. A legjobb filmzene díjazottja Gustavo Santaollala lett a Bábelért. Aranyszoborral tüntették ki az egész estét betöltő animációs filmek között a Táncoló talpakat.

Ennio Morriconének, több mint 400 film zeneszerzőjének az olasz westernek egykori sztárja, Clint Eastwood adta át az életmű-Oscart. Sheryll Lansing producer filmes és humanitárius tevékenységért kapott Jean Hersholt-díjat, amely szintén egy Oscar-szoborral jár.


Scorsese a győztes 1

A gyõztes színészek (Fotó: MTI/EPA) KÉPGALÉRIA


Scorsese megérdemelte

A tégla a két fődíj mellett további elismerést is kivívott. Ugyancsak Oscart ért Thelma Schoonmaker vágó és William Monaham forgatókönyvíró adaptációs munkája.

Noha Martin Scorsese a filmművészet egyik mesterének számít, még egyetlen Oscar-díjat sem kapott, még az olyan, ma már klasszikus műnek számító filmjeiért sem, mint a Taxisofőr, vagy a Dühöngő bika.

Mivel A tégla megkapta a legjobb filmnek járó Golden Globe-díjat, sokan már befutónak tartották az akadémia díjára is. Maga a rendező úgy nyilatkozott, nem számít rá, hogy megkapná a rangos elismerést. “Már régen megtanultam, hogy nem lehet jó filmet csinálni azzal a céllal, hogy az ember megkapja az Oscart. Meg lehet ugyan próbálni így filmet készíteni, de felesleges, mert a dolog nem így működik” – mondta.

Elmaradt a magyar siker

Zsigmond Vilmost Brian de Palma 1940-ben játszódó The Black Dahlia című misztikus thrillerének fényképezéséért nominálták. Zsigmond Vilmos 1956-ban hagyta el Magyarországot, 1978-ban a Harmadik típusú találkozásokért már kapott egy Oscart, de később a Szarvasvadászért és A folyó című filmért is jelölték. Ebben a kategóriában Guillermo Navarro nyerte a legjobb operatőr Oscar-díját A faun labirintusa című film fényképezéséért.

M. Tóth Géza Maestro című filmjét pedig a legjobb rövid animációs filmek közé jelölték. M. Tóth Géza rendező 2005-ben készült animációja egyszerű ötletre épül: a művész, a mester egy szobában fellépésre készül, feszülten, idegesen. Korábban Jankovics Marcellt jelölték Oscarra 1975-ben a Sisyphusért, Rofusz Ferenc pedig meg is kapta A légy című alkotásáért a díjat. A legjobb animációs rövidfilm kategóriában 2007-ben a The Danish Poet című alkotás nyert.

Eddig mindössze egy magyar rendező hozhatta el az Oscar-díjat: 1982-ben a legjobb külföldi film Szabó István Mephistója lett. Idén Florian Henckel von Donnersmarck német filmrendező kapta a kitüntetést A mások élete című alkotásával.

Globális és lokális felmelegedés

A Los Angeles-i Kodak Színházban közép-európai idő szerint hétfőn hajnali két órakor vette kezdetét a 79. Oscar-díjkiosztó gála. Az idei gálán különös hangsúlyt kapott a környezetvédelem kérdése a Kellemetlen igazság című film kapcsán, amely a legjobb dokumentumfilm lett. Ebben az Egyesült Államok volt alelnöke, Al Gore rádöbben és igyekszik rádöbbenteni a világot, hogy mekkora veszélyt is jelentünk mi a bolygónkra és magunkra.

A globális felmelegedés azonban átvitt értelemben is megjelent a díjátadón. A gála szervezőinek ugyanis nem jelentett akadályt Ellen DeGeneres műsorvezető felkérésekor, hogy a korábban színésznőként is szerencsét próbáló tévés személyiség nyíltan vállalja leszbikus szexuális beállítottságát.

Az est folyamán azonban a fent említett Kellemetlen igazság kapcsán is előkerült áttételesen a homoszexualitás témája, a film betétdalának szerzőnője Melissa Etheridge a feleségének köszönte meg a díjat, amit nem mellesleg három Dreamgirls-szám elől nyert meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik