Élet-Stílus

Magyarokért izgulhatunk Oscar-gálán

Zsigmond Vilmos és M. Tóth Géza is Oscar-díjat kaphat a magyar idő szerint hétfő hajnalban kezdődő ünnepségen. Az előbbit a legjobb operatőr díjára, utóbbi Maestro című filmjét a legjobb rövid animációs filmek közé jelölték. A legtöbb – nyolc Oscar-jelölést – a Dreamgirls című musical kapta, és talán Martin Scorsese is megkaphatja az aranyszobrot.

Zsigmond Vilmost Brian de Palma 1940-ben játszódó The Black Dahlia című misztikus thrillerének fényképezéséért nominálták. Zsigmond Vilmos 1956-ban hagyta el Magyarországot, 1978-ban a Harmadik típusú találkozásokért már kapott egy Oscart, de később a Szarvasvadászért és A folyó című filmért is jelölték. 2001-ben Koltai Lajos is bejutott a legjobb öt operatőr közé Giuseppe Tornatore Maléna című filmjéért, de akkor a díjat végül a Tigris és Sárkány operatőre, Peter Pau kapta.

M. Tóth Géza Maestro című filmjét pedig jelölték a legjobb rövid animációs filmek közé. M. Tóth Géza rendező 2005-ben készült animációja egyszerű ötletre épül: a művész, a mester egy szobában fellépésre készül, feszülten, idegesen. Korábban Jankovics Marcellt jelölték Oscarra 1975-ben a Sisyphusért, Rofusz Ferenc pedig meg is kapta A légy című alkotásáért a díjat.

Eddig mindössze egy magyar rendező hozhatta el az Oscar-díjat: 1982-ben a legjobb külföldi film Szabó István Mephistója lett.

Magyarokért izgulhatunk Oscar-gálán 1

Két darab, 2,44 méter magas Oscar-szobrot helyeznek ki a New York-i St. Regis szálloda elé (Fotó: MTI/EPA)


Scorsese még nem kapott

A legjobb film díjáért a világ különböző részein játszódó, végül egymásba fonódó történetet feldolgozó Bábel című film verseng A tégla című Scorsese-filmmel, amely egy hongkongi beépített maffiózó-rendőr-sztorit dolgozott fel újra. Ugyancsak a legjobb film Oscarjáért indul Clint Eastwood japán nyelvű háborús darabja, a Letters From Iwo Jima, a szépségkirálynő-választás gyötrelmeit feldolgozó A család kicsi kincse és a Lady Di drámája mögé pillantó A királynő.

A legjobb rendezők közé Clint Eastwoodot, Stephen Frearst, Martin Scorsesét, Alejandro Gonzáles Inarritut és Paul Greengrasst, a United 93 alkotóját jelölték. Scorsesének ez volt a 6. Oscar-jelölése.

Királynő és király is csatázik

A legjobb külföldi filmek közül az algériai Rasid Busared Indigénes (Bennszülöttek), a kanadai Deepa Mehta Víz (Water), a mexikói Guillermo Toro Pán labirintusa, a német Florian Henckel von Donnersmark The Lives of Others (A mások élete), és a dán Susanne Bier After The Wedding (Esküvő után) című filmjei reménykedhetnek az Oscarban. Nem került tehát be a legjobb öt közé ebben a kategóriában Hajdú Szabolcs Fehér tenyér című filmje.

A legjobb férfi főszereplő díjára jelölték Leonardo Di Capriót a Véres gyémánt című filmben nyújtott alakításáért, Ryan Goslingot a Half Nelsonért, Peter O’Toole-t a Venusért, Will Smith-t A The Pursuit Of Happyness című alkotásért, Forest Whitakert a The Last King Of Scotlandért.

A legjobb színésznő idén vagy Penélope Cruz (Volver) vagy Judi Dench (Notes On A Scandal) vagy Helen Mirren (A királynő) vagy Meryl Streep (Az ördög Pradát visel) vagy
Kate Winslet (Little Children).

A Dreamgirlst szerették a Golden Globe-on

Az Oscar előszobájának tartott Golden Globe-on már aratott a Broadway sikerdarabja nyomán készült Dreamgirls, amelyet Diana Ross és egykori soulegyüttese, a Supremes sikertörténete ihletett, elnyerte a legjobb musical/vígjáték kategória díját, a további két földgömbbel pedig két mellékszereplőjét, Eddie Murphyt és Jennifer Hudsont jutalmazta a Hollywoodi Külföldi Filmes Újságírók szervezete, a HFPA.

Ugyancsak a Golden Globe-on Forest Whitakernek jutott a legjobb férfialakítás díja, az afroamerikai színész az egykori ugandai diktátort, Idi Amin Dadát személyesítette meg a The Last King of Scotland (Skócia utolsó királya) című filmben. A legjobb női főszereplő Arany Glóbuszát is kortárs történelmi személyiség megformálásáért ítélték oda: Helen Mirren A királynő című filmben II. Erzsébet angol királynő alakját öltötte magára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik