Élet-Stílus

Kirúgták az igazgatót: királydráma Győrött

Felfüggesztette állásából a győri önkormányzat Korcsmáros Györgyöt, a város színházának igazgatóját. A társulatból többen, köztük az igazgató is politikai szándékokat sejt a döntés hátterében, Korcsmáros szerint posztjára Eperjes Károly is pályázna. Utóbbi szerint az igazgató valótlant állít.

A csütörtöki zárt ülésen fegyelmi eljárás megindítását rendelték el a gazdálkodási területen tapasztalt hiányosságok és jelentős összegű költségvetési túlköltekezés miatt a Győri Nemzeti Színház igazgatója ellen. Az igazgató felfüggesztésével a közgyűlés Forgács Pétert, a színház művészét bízta meg az igazgatói teendők ellátásával.

A problémák már decemberben megkezdődtek, a Népszabadság akkor számolt be arról, hogy a színház háromnegyedéves gazdálkodási eredményeinek összesítésekor kiderült: időarányosan a tervezettnél több pénzt használtak fel. Akkor az igazgató póttámogatásként 57 millió forintot kért a közgyűléstől, melyet nem szavaztak meg, pedig Korcsmáros szerint nem csoda, hogy nem jöttek ki az előirányzott egymilliárd 200 millió forintból, hiszen emelkedtek a közüzemi díjak, nőtt az áfa, nőttek a költségek. „ A megyében velünk együtt 53 intézmény is túllépte a keretét, volt olyan oktatási intézmény, ami 60 millió forinttal adósodott el. Mégis többüknek megszavazták a póttámogatást, nekünk nem” – mondta Korcsmáros György lapunknak, aki szerint némileg ellentmondásos, hogy miközben a Városháza dícséri művészeti teljesítményét, mégis megpróbálják eltávolítani.

A felfüggesztett igazgató szerint a döntés hátterében politikai szándékok húzódnak, Győrben ugyanis az idei önkormányzati választások 15 éves baloldali vezetés után fideszes győzelmet hoztak. Véleményét a társulat tagjai közül is többen osztják, a jobboldaliságát nyíltan hangoztató Bede Fazekas Csaba érdemes művész például petíció aláírására bíztatta a társulat tagjait, melyben kiáll az igazgató mellett. Korcsmáros egyik legnagyobb sikerének könyveli el, hogy színháza ebben a nehéz helyzetben is kiáll mellette. Szerinte politikai okokon kívül nincs más magyarázat arra, hogy egy saját maga által is nyíltan elismert intézmény vezetője ellen fegyelmi eljárást indítsanak. A színház szerinte évek óta alulfinanszírozott.

Korcsmáros György utódjaként Nagy Viktor és Eperjes Károly nevét emlegetik. Utóbbival kapcsolatban a felfüggesztett igazgató azt mondta, hogy nemrég egy győri előadáson látta a nézőtéren, és érdeklődésből felhívta, minek köszönhető a látogatása. Állítása szerint Eperjes akkor kifejtette, hogy a neki felajánlott négy színház közül próbál választani, ezért tette tiszteletét Győrben. Korcsmáros szerint azt is hozzátette: „ Téged úgyis leváltanak”. Eperjes Károly tagadta, hogy közte, és a győri igazgató közt szóba került volna ilyesmi, s azt nyilatkozta, ha tisztázódik a helyzet, akkor dönt majd arról, mikor és hova pályázik. Eperjes megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni: „Én már mindent elmondtam, Korcsmáros Györgyöt kérdezzék arról, hová tűnt a pénz”- mondta indulatosan, majd lecsapta a telefont.

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón elzárkóztak annak kommentálása elől, amely szerint a felfüggesztés oka, hogy előkészítsék Eperjes Károly, az állítólagos utód érkezését. A döntés gazdasági és nem szakmai okokra vezethető vissza – hangsúlyozta Németh Zoltán alpolgármester. Azt is elmondta, hogy legfeljebb 90 napra Forgács Pétert bízzák meg a színház vezetésével, vizsgáló biztosnak pedig Kalmár Ákos önkormányzati képviselőt jelölik ki. Korcsmáros György lapunknak arról beszélt, hogy a fegyelmi eljárás során sorra veszik majd a revizori jegyzőkönyv tételeit, s tudomása van arról, hogy a revizorok szerint nincs szükség ennyi pénzre a színház fenntartásához. „Ez a papírforma, azonban itt egy élő és működő színházi, művészeti intézményről van szó, ami jóval többe kerül” – hangsúlyozta.

Az ügy gyenge pontja a sokat emlegetett üdülő-ügy: a revizori jelentésből ugyanis kiderül, hogy a színház a mostoha anyagi körülmények ellenére 30 évre szóló üdülési jogot vásárolt egy bükfürdői apartmanházban. Korcsmáros György erről azt mondta, több évre menő részletfizetéssel vásárolják meg az apartmant, mely azután a színház tulajdonába kerül, hosszú távú befektetésként is felfogható tehát. Hozzátette: a Győri Balett akár egy milliónál többet is költ üdülési csekkekre évente, míg a részletfizetés kiadásai nyomán tényleges vagyon jön létre majd, ami hosszú évekre megmarad. Azt is elmondta, amikor felvették a hitelt, 2006 áprilisában, még nem tudtak a megszorításokról, így nem is terveztek a többlet költségekkel.

Arra a kérdésre, hogy milyen végkifejletre számít, Korcsmáros György azt mondta: „ Ha tudomásul veszik, hogy a színház jól működik, de vannak gazdasági bajok, és nincsenek politikai tényezők az ügyben, akkor ősztől én vagyok az igazgató”. Korcsmáros még hozzátette: mellékolvasmányként az ügyhöz Shakespeare királydrámáit ajánlaná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik