Élet-Stílus

Madárinfluenza Japánban és Indokínában

Madárinfluenza miatt 12 ezer csirkét semmisítenek meg Japán Mijazaki prefektúrájában – jelentették be hétfőn a hatóságok.

A déli országrészben négy napja észlelték a betegséget, amely megölt 3900 csirkét, 8100-at pedig levágtak, és mindet elégetik. Az egészségügyi hatóságok nem közölték, hogy a betegséget a H5-ös vírus N1-es vagy a kevésbé fertőző N2-es alfaja okozta. H5N1-es madárinfluenzát utoljára 2004-ben jelentettek Japánból.

Felütötte a fejét a betegség Thaiföldön is, ahol az északi Phitszanulok tartományban fedeztek föl egy gócot. A laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a H5N1-es vírus ölt meg ott több mint száz kacsát. A hatóságok elrendelték a többi háziszárnyas levágását és megsemmisítését a gócpont 5 kilométer sugarú környékén. Thaiföldön öt hónapja volt utoljára madárinfluenza, akkor egy ember meghalt.

Vietnamban a Mekong deltavidékén újabb, immár a negyedik tartományban találtak H5N1-es vírussal megfertőzött és elpusztult szárnyasokat. Az állatok árusítását és szállítását megtiltották a hatóságok, s elrendelték a védőoltást a még meg nem fertőzött területen a Mekong-deltában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik