Élet-Stílus

Újabb „Stonehenge-ekre” bukkantak

Két hatalmas, több ezer éves kőépítmény nyomaira bukkantak régészek a Salisbury-fennsíkon, a világhírű Stonehenge közelében. Az új leletek azt bizonyítják, hogy a Stonehenge nem egymagában állt, hanem egy kiterjedt kultikus hely része volt.

A két feltárás egyike egy temetkezési domb, a másik pedig egy kőcsoport, amely egy eredetileg facölöpökből készült kör helyén állt.

Az új felfedezés megerősítette a kutatók korábbi gyanúját, hogy a térség valószínűleg még számos rituális építményt rejthet, vagyis a Stonehenge nem egymagában állt, hanem egy kiterjedt kultikus hely része volt.

A kutatás a Stonehenge Riverside nevű projekt része, melynek célja a Stonehenge környékének feltárása. A kutatómunkában hat nagy-britanniai egyetem vesz részt, Mike Parker Pearson, a Sheffield Egyetem kutatójának vezetésével – írja az amerikai National Geographic hírportál.

A temetkezési domb

Az első építménynél egy 2,8 méter hosszú, homokkőből készült kőtömböt találtak az Avon folyó partján, 3,2 kilométerre a Stonehenge-től keletre. A kőtömb, amelyet az ország déli részéről származó homokkőből faragtak ki, valószínűleg a Stonhenge-nél találhatóakhoz hasonlóan valaha fel volt állítva. A kutatók még a kő egykori helyéül szolgáló mélyedést is megtalálták.


Újabb „Stonehenge-ekre” bukkantak 1

A legendás Stonehenge titkait kutatják a régészek


A kövön és a mélyedésen kívül i. e. 2500–2000-ből származó tárgyakat és két emberi maradványt is találtak, egyikük egy meglehetősen magas (182 cm) férfi csontváza. Kőből készült kések és nyílhegyek, két agyagedény, és egy feltehetően az Alpokból származó kristály is a leletek közé tartozik.

A kutatók feltételezik, hogy a környéken lévő szakrális helyek kapcsolatban voltak a kontinensen lévőkkel, és a Stonehenge valószínűleg igen fontos zarándokhelynek számított az összes közül.

„Kő körön nem maradt”

A másik újonnan talált építmény Woodhenge-nél van, két kilométerre, északkeletre Stonehenge-től. Ez a kör alakú építmény valószínűleg i. e. 2200 környékén épülhetett.

A kőtömbök feltárt maradványai alapján a kutatók azt feltételezik, hogy a kövek akár 3 méter magasak is lehettek. Kutatók úgy vélik, hogy miután a korábbi facölöpökből készült kör alakú építmény elrothadt, a facölöpöket először kisebb, majd nagyobb kőtömbökre cserélték. Tehát a faépítményt lassan felváltotta a kőépítmény, amely méretében azért elmaradt a Stonehenge-től.

Hogy mi történhetett a Woodhenge leghatalmasabb kőtömbjeivel, egyelőre rejtély. Az egyik feltételezés szerint a Stonehenge-nél használták fel azokat.

Kutatók – régi térképek és feljegyzések alapján – úgy vélik, hogy még vannak a Stonehenge közelében hasonló, de valószínűleg kisebb egykori kultuszhelyek.

Ezeknek valószínűleg az volt a feladatuk, hogy a Stonhenge szerepét növeljék, távolabbra kiterjesszék a hatáskörét a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik