Élet-Stílus

Szilveszteri utak: télbe vagy nyárba?

Alig úszható meg százezer forint alatt, ha valaki szervezett keretek között, egy európai nagyvárosban szeretné a szilvesztert tölteni, de még ennél is mélyebbre kell nyúlnia a zsebében annak, aki a kötelező három napon túl is szán időt a kikapcsolódásra mondjuk egy mediterrán tengerparton. A belföldi utak sem sokkal olcsóbbak, különösen, ha valaki wellness-szállodában búcsúztatja az óévet.

Míg az elmúlt években a szentföldi útra szóló helyeket kapkodták el, addig az idén Thaiföld, Mexikó, Dubai, a Karib-tenger, Bali és Finnország számít a legnépszerűbb óévbúcsúztató célpontnak. Olyan is van, aki 500-700 ezer forintot áldoz arra, hogy a homokos tengerparton vagy éppen egy finnországi jégkastélyban köszöntse az újévet. A laposabb pénztárcájúak azonban akár 100 ezer forint alatti összegért is élvezhetik London, Róma vagy Prága szilveszteri kavalkádját.

Óévbúcsúztatással egybekötött városlátogatás, üdülés vagy éppen körutazás – az útra kelők igényére és fantáziájára, s persze pénztárcájára van szabva, hogy az idén milyen úti célt választ magának. Az utazási irodák tapasztalatai szerint szilveszterkor főleg a távolabbi, egzotikus országok iránt mutatkozik kereslet, ami nem is csoda, hiszen szívesebben búcsúztatjuk az óévet például Phuket homokos tengerpartján, mint a fogcsikorgató hidegben. Meglepő módon azonban ez utóbbira is van kereslet. „Egyre többen célozzák meg Finnországot, ahova egy hatnapos út több mint félmillió forintnál kezdődik” – mondta Borsányi Balázs, a HVG Travel értékesítési vezetője. A „jég-hó szafari” során a résztvevők ellátogatnak egy husky-farmra, „átlépnek” az Északi-sarkkörön, megtekintenek egy jégtörő hajót, élvezhetik a sarkköri fürdőzést a jégtáblák között, míg a szilveszteri gálaműsorra egy jégkastélyban kerül sor.


A későn foglalók rosszul járnak

Sokan keresik a két ünneppel összevont utakat, ezért is dominálnak az utazási irodák kínálatában a 7–14 napos időtartamú szilveszteri utak, amelyek rendszerint december 25–26-i indulással és január 4–5-i, illetve 7–8-i érkezéssel párosulnak – magyarázták érdeklődésünkre az utazási irodáknál. Ebben a kategóriában elsősorban az üdüléssel, pihenéssel eltöltendő, egzotikusabb országokba irányuló utazások dominálnak. Akik viszont a fővárosi vagy a vidéki szilveszteri forgatag után más európai nagyvárosok utcai óévbúcsúztatásába is belekóstolnának, azok a 3-4 éjszakás „városnéző túrák” között csemegézhetnek. Természetesen az utakat „megdobja” a szilveszteri felár, így a műsoros vacsora ára is, s ilyentájt többe kerül a repülőjegy, a szállás is, így szezonális többletköltsége összesen akár az 50 százalékot is elérheti.

Gondot jelent az is az utazási irodák vezetői szerint, hogy – ellentétben Nyugat-Európával – Magyarországon még mindig az utolsó pillanatban foglalják le az utakat. Míg nyugati szomszédaink az év elején, vagy legfeljebb márciusban már tudják, hol töltik a szilvesztert, idehaza jó ha október-november felé kezdik el böngészni az irodák kínálatát. Borsányi Balázs szerint ez azzal magyarázható, sokan reménykednek abban, hogy esetleg majd akciós utakat hirdet meg az iroda. Többeknek azonban csalódniuk kell, s a későn kelőknek vagy le kell mondaniuk a kinézett útról, vagy kénytelenek magasabb árral szembesülni a pár hónappal korábbi, kedvezőbb ár helyett.

Hogyan ússzuk meg a szilveszteri utat minél olcsóbban?

Szilveszterkor óriási az érdeklődés az európai nagyvárosok iránt – mutattak rá a megkérdezett utazási irodák. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint sokan mennek óévet búcsúztatni Londonba, Rómába, Párizsba, Lisszabonba vagy éppen Barcelonába. Ezen desztinációk ráadásul a laposabb pénztárcájúak számára is alternatívát jelenthetnek, hiszen egy 3 éjszakás útra, ellátás nélkül 60-70 ezer forinttal kell számolni. Egy 4 napos londoni út 99 ezertől, egy római 96 ezertől már elérhető, Prágában pedig akár már 60 ezertől lehet búcsúztatni az óévet félpanziós ellátással. Ha viszont Amszterdamban szeretne bárki koccintani pezsgővel december 31-én, akkor egy 3 éjszakára szóló szállásért mintegy 75 ezer forintot kell kifizetnie. A mallorcai szilveszter is megoldható a „pszichológiai” 100 ezer forintos határ alatt: 4 éjszaka 90 ezer forintból jön ki személyenként.

Amennyiben valaki inkább a mediterrán térségben szeretne üdülni és szilveszterezni, akkor ezt Madeirán fejenként 250 ezer forinttól, illetve egy 14 napos Thaiföldi út keretében 296 ezer forinttól teheti meg. Cipruson 127-167 ezer, Máltán 120-180 ezer forintért búcsúztathatja az óévet 6 napos út keretében. Az immár hagyományosnak számító Izrael-szentföldi körutazás továbbra is helyet kapott az irodák kínálatában: 8 nap alatt fejenként 185 ezer forintért lehet bejárni Jeruzsálemet és Názáretet. Ha viszont a dubai felhőkarcoló-hotelek közé vágyna bárki is, akkor egy négycsillagos hotelben 8 éjszakát 290-360 ezer forintból tölthet el.

Egy ötnapos bolognai-firenzei, lisszaboni illetve barcelonai szilveszteri városlátogatás is hasonló árkategóriában mozog: fejenként 120-140 ezer forintért érhető el reggelivel, a 25-45 ezer forintos szilveszteri vacsora nélkül.

Egzotikus utak – határ a csillagos ég

Egy 11 napos egzotikus szilveszteri nyaralást a Karib-tenger térségében vagy Balin 300-400 ezer forintból lehet megúszni, míg egy karib-tengeri luxushajóútra (Aruba, Curacao, Isla Margarita, Barbados érintésével) 560 ezer forintot kell „spórolni”. Hasonló árszinttel kell számolnia annak, aki Mexikóba vagy éppen Miamiba készül: egy tíznapos Martinique, egy kilencnapos miami és cancúni nyaralás 460-600 ezer forinttól érhető el.

A Maldív-szigetekre 9 napra 435-540 ezer forintért lehet elutazni, míg egy 12 éjszakás kubai út keretében a pálmafák között 460 ezer forintért lehet koccintani az újévre. Az ajánlatok sokaságában egy 14 napos Malajzia-Szingapúr utazás is szerepel 550 ezer forintért, ám egy tahiti útért borsosabb árral kell számolni: közel 2 millió forintba kerül.

Belföldi lehetőségek

Ha ragaszkodunk a belföldi szilveszterezéshez és a pihenéshez, akkor a wellness-szállodák ígérkeznek a legjobb választásnak. Az ajánlatokat átböngészve azonban úgy tűnik, egy egyhetes itthoni kikapcsolódás sem kerül sokkal kevesebbe, mintha külföldön búcsúztatnánk az óévet: egy másodmagunkkal eltöltendő egyhetes – szilveszterezéssel egybekötött – pihenésért 240-320 ezer forintot kell fizetni, amihez persze még hozzájön a 30-50 ezer forintos szilveszteri vacsora. Ha viszont csak négy napban gondolkodik a pihenni vágyó, úgy Noszvajon 140-160 ezer, Szilvásváradon pedig mintegy 120 ezer forintért teheti meg a 30-50 ezer forintos szilveszteri műsoros vacsora nélkül.

Bőséges a kínálat a wellness-szolgáltatásokat nem kínáló, háromcsillagos hotelekben (például Pécsett, Zalakaroson, Sopronban, Szegeden) is, többségükben három éjszaka 70-140 ezer forintba kerül két fő részére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik