Élet-Stílus

Blokád alatt a Wikipedia

Úgy tűnik, Kínában rövid életű az internetes szabadság. Nem sokkal azután, hogy az online enciklopédiát hozzáférhetővé tették a távol-keleti ország felhasználói számára is, bizonyos tartományokban ismét blokád alá vonták az oldalt.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a Wikipedia bejegyzései technikai akadályoknak, vagy a kormányzat hathatós intézkedéseinek köszönhetően kerültek ki újra a netes forgalomból. Jelenleg sem a külügyi, sem az informatikaügyi minisztérium nem volt hajlandó kommentálni az esetet – írja a Forbes. A kommunista vezetés ádáz küzdelmet vív, hogy kordában tartsa és megszűrje a szólásszabadságot megtestesítő világhálóról állampolgáraihoz érkező információkat. Az eszközök tárháza a kifinomult szűrőktől kezdve a kényes témákat felderítő szoftvereken át a webforgalmat figyelő közszolgákig terjed. Így ha valaki Kínából internetezik, egészen más „élményhez” jut, mintha a világ más tájáról tenné ezt.

Peking először tavaly októberben blokkolta az oldal angol és kínai verzióit. A világ többi részén szabadon szerkeszthető Wikipedia angol nyelvű verzióját egy hónappal, míg a kínai változatot egy héttel ezelőtt oldották fel a blokád alól. Most úgy tűnik újra tiltólistára került az enciklopédia. “A kínai internetezők semmiben sem különböznek a többiektől. A Wikipedia nagyon fontos információforrás a számunkra” – nyilatkozta Yuan Mingli, 33 éves shanghai szoftvermérnök, aki az oldalon több, informatikával és kínai történelmi személyiségekkel kapcsolatos cikkben is közreműködött.

Korábban több szakértő is kifejtette azon aggodalmát, hogy a kínai vezetés megengedő intézkedései csupán átmenetiek lesznek. “Jó látni korlátok nélkül a Wikipediát, de Kínában a feloldások próbajellegűek, így lehet, hogy egy nap, egy hét, vagy egy hónap után újra visszahelyezik őket” – adott hangot pesszimizmusának már az “embargó” megszűntetésekor Jonathan Zittrain, az Oxford Egyetem internetes kormányzási és szabályzási tanszékének professzora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik