Élet-Stílus

Eb-pályázat: Gálvölgyi a Halászbástya szépségével érvel

Az Európai Labdarúgó-szövetség képviselői a napokban szemlét tartanak hazánkban, felkeresik a magyar-horvát Eb-pályázatban szereplő helyszíneket. Közben a szurkolók azt találgatják, vajon mennyi esélyünk van a rendezési jog megszerzésére, mi szólhat mellettünk és mi ellenünk. Erre kereste a választ a FigyelőNet is.

Három labdarúgó-szakembernek és két közéleti személyiségnek szegeztük a kérdéseinket. Egy: mennyire ismeri a horvát-magyar Eb-pályázatot? Kettő: Mi dönthet pályázatunk mellett, illetve mi szól ellene? Három: hogyan győzné meg az európai szövetség ítészeit arról, hogy Magyarország jó házigazdája lenne a 2008-as Európa-bajnokságnak?

Telek András, korábbi válogatott játékos, a magyar női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya

1. A hírekből ismerem a pályázatunkat és láttam a látványterveket is. Szép lenne, ha a tervekből valódi stadionok lennének. Reálisan nézve azonban az olaszok a 2012-es Eb-pályázat esélyesei.

2. Az európai szövetségnek is érdeke, hogy eltűnjön a nyugat- és kelet-európai labdarúgás között még ma is meglévő óriási különbség. Az illetékesek helyes döntésükkel kellően segítenék a keleti régió felzárkózását. Azzal is érvelhetünk, hogy bár Magyarországnak tekintélyes labdarúgómúltja van, még soha nem rendezett világeseményt, itt lenne az ideje. Ellenünk pedig első helyen az szól, hogy kaotikus állapotok uralkodnak a labdarúgásunkban és egyáltalán a magyar sportban.

3. Nem tudom, meg tudnám-e győzni valamivel a döntéshozókat. Nem is vállalnám a feladatot.
Esély a rendezésre: 30%

Supka Attila, labdarúgó edző, a Debrecennel kétszeres magyar bajnok, kétszeres Szuperkupagyőztes

1. A médiából tájékozódom, illetve ismerem a stadionokra vonatkozó terveket. Ezzel csak az a baj, hogy ezek egyelőre csak
Eb-pályázat: Gálvölgyi a Halászbástya szépségével érvel 1

Supka ötven százalék esélyt ad (MTI)

tervek, megvalósításuk a kandidálás eredményének függvénye.

2. Mi szólhat mellettünk. Kapásból nehéz lenne erre válaszolni. Elmondható, hogy Kelet-Európában még nem volt kontinensviadal, igaz, ezzel az ukránok és a lengyelek is érvelhetnek. A létesítmények tekintetében Olaszország egyértelműen előnyben van, de még az ukránok is előttünk járnak. Nálunk csak látványtervek vannak, nagy kérdés, hogy meggyőzhető-e az UEFA azzal, hogy ha azt mondjuk, ha megkapjuk a rendezés jogát lesznek itt utak, stadionok, szállodák.

3. Nem az én feladatom meggyőzni az UEFA-t, ez a szerep Gyárfás Tamásé.
Esély a rendezésre: 50 %

Bozsik Péter, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya

1. Nem is ismerem különösebben a pályázatunkat, most a válogatott köti le a figyelmem, persze, nagyon boldog lennék, ha mellettünk döntene az UEFA.

2. Ha az UEFA úgy gondolkodik, mint a FIFA, akkor komoly esélyünk van a rendezésre. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség ugyanis a felzárkóztatásra, a futball népszerűsítésére helyezi a hangsúlyt, ennek köszönhetően lehet házigazda Dél-Afrika 2010-ben. Ha az európai szövetség egy kézlegyintéssel el akarja intézni a dolgot, akkor Olaszországnak adja az Eb-t, ha részt vállal az UEFA koncepciójában, akkor mi nyerhetünk, mert úgy gondolom, a mi pályázatunk valamivel erősebb, az ukrán-lengyel kandidálásnál.

3. Azt mondanám a döntéshozóknak: Magyarország és Horvátország tett már le annyit az európai labdarúgás asztalára, hogy kapjon egy esélyt a felzárkózáshoz.
Az esély a rendezésre: 50%

Gálvölgyi János, Kossuth-díjas színész



Eb-pályázat: Gálvölgyi a Halászbástya szépségével érvel 2

Czeizel Endre nem túl optimista (MTI)

1. Meg mondom őszintén a kérdésnek ez a része egyáltalán nem foglalkoztat, ezért nem is mélyedtem el benne.

2. A nyáron sikeres úszó Európa-bajnokságot rendezett Budapest, és talán ez növelheti az esélyeinket. Más részről az elmúlt napok eseményei nagyon sokat rontanak a megítélésünkön, a futballhuligánok miatt veszíthetjük el a pályázatot.

3. Szép a Halászbástya…
Esély a rendezésre: 40%

Czeizel Endre, genetikus


1. Csak a sajtóból értesülök az eseményekről, amiket Gyárfás elmondott. Nem néztem meg a pályázati anyagot.

2. A stadionok jelenlegi állapota, a magyar futball színvonala és a szurkolóink botrányai árthatnak a pályázat megítélésének. Akkor kaphatjuk meg a 2012-es Eb-t a horvátokkal együtt, ha megszánnak minket az UEFA illetékesei, illetve figyelembe veszik a két ország futball múltját.

3. Nem igazán értek hozzá, de a magyar sajátosságokat emelném ki a pályázati anyagban: a kultúrát, az ételeinket és Bartókot. Ezekkel tudnánk újat mutatni a globalizálódó világnak.
Esély a rendezésre: 10 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik