Élet-Stílus

Űrsétálnak az Atlantis űrhajósai

Elindultak első űrsétájukra kedden az Atlantis űrhajósai, köztük Heidemarie Stefanyshyn-Piper, aki ezzel belépett az űrsétát teljesítő űrhajósnők közé.

Az eddigi 159 amerikai űrsétán összesen hat nő vett részt, Oroszország 118 űrsétájának pedig csak egy nő volt részese. Piper szerint ennek egyik fő oka, hogy a szkafandert az általában magas férfi űrhajósokra szabták. Ő maga 178 centiméter.

Piperrel Joe Tanner veterán űrhajós, számos űrséta résztvevője lépett ki közép-európai idő szerint 11 óra 17 perckor, hogy együtt hozzáerősítsék a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) azt a 17 és fél tonnás, 15 méter hosszú, 372 millió dollár értékű toldalékot, amelyet az Atlantis – küldetése fő céljaként – vitt magával az űrállomáshoz. A toldalék egy áramtermelő berendezés két hatalmas napelemtáblával.

Az Atlantis hatfős legénysége az ISS-en töltendő 11 napja alatt még két, előre jól megtervezett sétát tesz majd. Két másik űrhajós, Steve MacLean és Jeff Williams az űrbéli laboratóriumból robotkarral illesztette oda a toldalékot az űrállomás vázszerkezetéhez.

A NASA úgy döntött, hogy nem kell tovább vizsgálni az Atlantis hővédőpajzsát

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA úgy döntött, hogy felesleges a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kikötött Atlantis amerikai űrrepülőgép hővédőpajzsának további átvizsgálása, mert a mérnökök nem találtak olyan mérvű sérülést az űreszköz burkán, amely veszélyeztetetné a visszatérést.

Az Atlantis hétfőn érkezett meg az űrállomásra, de még a összekapcsolódás előtt – az új biztonsági előírásoknak megfelelően – 180 méterre úti céljától tengelye körül egy teljes fordulatot tett, hogy az űrbázison tartózkodó asztronauták digitális fényképeket tudjanak készíteni az űrrepülőgép felületének egészéről. Ezeket a felvételeket küldték el a földi irányítóközpontba, ahol a szakemberek kielemezték azokat. Ebből vonták le azt a következtetést, hogy az űrhajósoknak nem kell fecsérelniük az idejüket a további vizsgálódásra, hanem inkább az amúgy is zsúfoltnak ígérkező szerelési-építési munkaprogramjukkal foglalkozzanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik