Élet-Stílus

Madárriasztó cápamájból

Néhány csepp cápamájolaj megmentheti a nagy tengeri madarakat attól, hogy a halászhajók vonóhálóiba akadva pusztuljanak el – derül ki a tengeri madarak megmentésére kiírt pályázat egyik munkájából.

Miután néhány tengeri madárfaj már a kipusztulás szélén áll, környezetvédelmi szervezetek pályázatot írtak ki, hogy a madarakat távol tartsák a hálóktól. A tengeri halászat során a hajók hosszú hálókat vontatnak, ezeken egymástól szabályos távolságra horgok vannak, amelyekre csalihalakat tűznek. A csalik azonban nemcsak a halakat, hanem madarakat is vonzzák, amelyek lemerülnek a zsákmányért, de a horog vagy megsebzi őket, vagy a hálóba gabalyodva vízbe fulladnak.

Az ötlet, hogy halolajat használjanak a madarak távol tartására, eredetileg Alex Aidken új-zélandi halásztól származik. Megfigyelte: a tengeri madarak kerülik azokat a vizeket, amelyek felületét olaj borítja, ezért amikor halászni indult, csónakja mögé halolajat öntött. Ezáltal sikerült jelentősen csökkenteni azoknak a madaraknak a számát, amelyek a hálójába gabalyodtak.

A későbbi tesztek bebizonyították a módszer helyességét, de azt is kimutatták, hogy olajkezelés nélkül, vagy napraforgóolaj használata esetén tíz perc alatt akár 40-50 madár is lecsapott a csalihalakra, s a kipróbált szerek közül egyedül a cápamájolaj volt olyan hatással, hogy ugyanannyi idő alatt csak két madár próbált zsákmányt szerezni a hálóból. A kutatók most azt vizsgálják, hogy az olaj mely alkotórésze riasztja el a madarakat, hogy ne feltétlenül a cápák májából kivont olajra legyen szükség, hanem az elriasztó szert mesterségesen is gyártani tudják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik