Élet-Stílus

Jávai szökőár: 380 halott

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 380 ember életét oltotta ki az indonéziai Jáva szigetén hétfőn pusztított szökőár.

A sebesültek száma meghaladja a hatszázat, további 229 személyt eltűntként tartanak nyilván, és több mint 54 ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására. Jáva déli partvidékén szükségállapotot hirdettek ki a hatóságok.

Az áldozatok között a keddi értesülések szerint hat külföldi van, de nagy valószínűséggel magyar állampolgárt nem érintett a természeti csapás. Mint Rabovszki András, a jakartai magyar nagykövetség ügyeletese az MTI érdeklődésére elmondta: a hivatalos indonéz szervek, mint például a külügyminisztérium vagy a helyi vöröskereszt szervezete, nem tudnak esetleges magyar áldozatról, és a külképviseleten sem kért segítséget magyar állampolgár. A cunami helyszíne egyébként sem közkedvelt úti célja a magyar turistáknak – fűzte hozzá a követségi illetékes, aki elmondta: a jakartai svéd külképviselet diplomatái a helyszínre utaztak, és ők nemcsak a svéd hatóságokat, hanem az Európai Unió tagállamainak nagykövetségeit is értesítik a fejleményekről. A svédeknek sincs tudomásuk magyar áldozatról – mutatott rá Rabovszki András.

A külföldi áldozatok között a jelenlegi értesülések szerint egy svéd, egy holland, egy belga, egy japán és két szaúd-arábiai van. Korábban egy francia nőt is a halottak között tartottak számon, de később kiderült: bár a fején megsérült, életben van.

A 2-3 méteres szökőárt egy, a Richter-skála szerint 7,7 erősségű, tenger alatti földrengés idézte elő. Az elemi csapás elsősorban Nyugat-Jáva, Közép-Jáva és Yogyakarta tartományok tengerparti körzeteit érintette. Különösen súlyos károkat szenvedtek a Jakartától délkeletre fekvő Pangandaran kedvelt strandjai. Ott teljesen romba dőltek, vagy súlyosan megrongálódtak szállodák, lakóházak és több száz halászhajó. Állítólag a földrengést a lakosok nem érezték, és csak kevesen vették észre, hogy a tenger visszahúzódik, ami a cunami előjele. Aki ezt látta, igyekezett magasabban fekvő területre menekülni. Később kiderült, hogy két regionális előrejelző központ is figyelmeztette a közelgő szökőárra az indonéz hatóságokat, amelyek azonban meg sem próbálták továbbítani az információt a veszélyeztetett térségbe. A vészjelzést körülbelül 45 perccel azelőtt küldték el, hogy a cunami lecsapott az érintett tengerparti szakaszokra – ismerte el a jakartai kormány.

A 2004. decemberi pusztító indiai-óceáni szökőár után, amelynek 230 ezer halálos áldozata volt – többségük Indonéziában –, Szumátra szigetén cunami-előrejelző rendszert létesítettek. Jáva szigetén, amelyet a hétfői szökőár sújtott, csak a jövő évben tervezik felállítani ugyanezt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik