Élet-Stílus

A Szovjetunióba, szeretettel – Ramones CD-ajánló

Egy klasszikus punkbanda, a Ramones emléke előtt tiszteleg a Hey Ho, Let’s Go című válogatásalbum. A zenekar a magyar punkkorszakra is hatott.

Bár Vető János (ex-Trabant, ex-Európa Kiadó) anekdotája szerint a Sex Pistols pop-kultúrát alapjaiban megváltoztató lemezéből, a Never Mind The Bollocksból már a megjelenés napján, 1977 októberében volt egy példány Budapesten is, amit másnap le is játszottak a Ferencvárosi Művelődési Központban, a magyar punk kialakulásában mégsem a Pistolsnak, hanem a jugoszláv Pekingska Patka nevű zenekarnak és az amerikai Ramonesnek volt meghatározó szerepe. Előbbi formációnak szinte a teljes életművét műsorára tűzte a szegedi CPg a hetvenes évek végén, de nem ezért kerültek börtönbe a demokratikus ellenzék tiszteletét is kivívó anarchisták, hanem egyebek mellett az „Áll egy ifjú élmunkás a téren, kommunista szombat lesz a héten” sorért.

Mivel a Beatrice hatóköre lényegesen nagyobb volt a CPg-nél, így Nagy Ferenc zenekarának Ramones-féle, több mint tízperces, magyar és halandzsa nyelven előadott blokkját úgy ünnepelhetjük, mint a magyar punk úttörő teljesítményét.


A Szovjetunióba, szeretettel – Ramones CD-ajánló 1

Nos, ebből az összeállításból három számot (Blitzkrieg Bop, Beat On The Brat, Judy Is A Punk) is idéz a Ramones Hey Ho, Let’s Go című válogatásalbuma. Tegyük hozzá, hogy a Ramones egyéb módon is hatott a magyar koncertrituálékra. Ők találták ki a csatakiáltásokat (Hey Ho Let’s Go! / Gabba, Gabba Hey!), amit a maga módján a Beatrice is átvett (Rice-Rice Beatrice, hó-rukk!), majd aztán szinte az összes akkor placcon lévő hard-rock, és punk zenekar. A Ramones csatakiáltásainak kizárólag gesztusértéke volt, ahogy számos ártatlan daluknak is, amelyek inkább a Beach Boys-féle surf-rock és a kockázatmentes rock and roll felé konvergáltak, mintsem a punk irányába. Ma már a gyűjtemény meglehetősen ártalmatlannak tűnik, ugyanakkor a Ramones, mint az első klasszikus értelemben vett punk zenekar, felmérhetetlen hatást gyakorolt a punk szerteágazó irányzataira, többek között a street-punkra, a surf-punkra, a melody-core-ra. És bár a Hey Ho, Let’s Go-féle dumáknak semmi értelme, viszont, amikor 1978-ban a Szabad Európa lejátszotta Rockaway Beachet a Rocket To Russia című lemezükről (Cseke László kaján fordításában: Bombát a Szovjetunióra!), nos, akkor tudtuk: ezek a fiúk nem viccelnek.

/Ramones: Hey Ho Let’s Go Warner • 50 perc, 20 szám. Poptőzsdei árfolyam:****és fél/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik