Élet-Stílus

Európa – olcsóbb lesz mobilozni?

Cáfolta az Európai Bizottság, hogy a roamingdíjak tervezett csökkenése miatt nőnének a belföldi mobilhívások perc- és csatlakozási díjai. A testület képviselői szerint ezek a félelmek teljesen alaptalanok.

Péterffy Gábor az NHH kommunikációs igazgatója szerint az IRG – a nemzeti szabályozó testületek európai szervezete – is a roamingdíj csökkenését preferálja, mindamellett, hogy az uniós álláspont szerint a kiskereskedelmi díjakat kell szabályozni. Az IRG nagykereskedelmi díjak szabályozása mellett foglal állást. Az uniós álláspontok a szolgáltatókkal való egyeztetési folyamatokban közelednek a szolgáltatók által elfogadható és az unió által képviselt elvárások között elképzelhető megállapodás felé.

Az Európai Unió intézkedéseket javasolt a nemzetközi mobiltelefonálás olcsóbbá tételére. Korábban erről Viviane Reding, az EU illetékes biztosa beszélt a Financial Times című brit lapnak. A politikus olyan törvénykezési folyamat elindítását helyezte kilátásba, ami – várhatóan 2008-tól – a mobil szolgáltatókat azonos tarifák alkalmazására kötelezné a nemzetközi és a helyi hívásoknál, azaz a külföldi beszélgetéseket, a roamingdíjakat olcsóbbá tenné. Később az EU roamingdíj-csökkentési terveit kritizálta Georg Serentschy, az osztrák telekommunikációs piac szabályozásáért felelős szakember és a Mobilkom Austria távközlési cég képviselői. Mind Serentschy, mind a Mobilkom szakemberei attól tartanak, hogy amennyiben a mobilszolgáltatóknak kötelező lesz csökkenteniük a roamingdíjakat, akkor ennek következtében jelentősen drágulhatnak majd a belföldi mobilbeszélgetések díjai.

Az Európai Bizottság ezeket az aggodalmakat teljesen alaptalannak tartja. A kiszivárgott vélemények szerint amennyiben a nemzeti szakemberek jól végzik feladatukat, akkor az európai uniós tagor­szágoknak nem kell tartani attól, hogy a roaming­díjak csökkenése miatt nőni fognak a belföldi mobilhívások díjai. Ráadásul ez a veszély azért sem fenyeget, mert a javaslat kidolgozásában részt vettek az európai szakemberek is, így elvileg egyetlen mobilszolgáltatónak sem származhat majd kára az új szabályozásból. Amennyiben egyes szolgáltatók mégis megemelnék a hívásdíjakat, úgy azt Brüsszel illegális árrögzítési kísérletnek tekintené.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatója a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy a piaci trendek mindenképpen a telefontarifák csökkenése felé irányulnak, s az Európai Unió tervezett egységesített szabályozási tervei is ebbe az irányba mutatnak. Így a mobilhasználóknak nem kell azon aggódni, hogy a szolgáltatók a roamingdíjak csökkenésekor megemelik a telefonálási díjakat.

Az Európai Bizottság a tervek szerint szerdán ismerteti majd a roamingdíj-csökkentési elképzeléseit. Szintén kiszivárgott, hogy magán a testületen belül sincsen egységes álláspont az ötlettel kapcsolatban. Kérdéses például az is, hogy az EB csak a tarifahatárokat jelölné ki vagy konkrét díjszabást is kidolgozna. Az EU-bizottság távközlési szabályozó egységének munkaokmánya szerint a „barangolás” alapdíját percenként 0,30 euróra kellene csökkenteni. Jelenleg percenként 0,70-0,80 eurós díjak is vannak. A piaci versenyre a cégek a barangolási díjak átlagosan 8 százalékos csökkentésével reagálnak évente, de mivel a mobiltársaságok az elmúlt hat hónapban nem csökkentették barangolási díjaikat, az EU-bizottság hathatósabb lépésre szánta el magát.

A legújabb, júliusra elkészülő európai uniós tervezet szerint 50-70 százalékkal csökkentenék a külföldre irányuló mobilhívások roamingdíját. Ezenkívül teljesen eltörölnék az európai uniós országokból érkező hívások után a mobilszolgáltatók által megkapott, úgynevezett passzív díjakat. Az Európai Unió azt szeretné elérni, hogy mind a mobilszolgáltatók egymás között használt, mind pedig az előfizetőkkel szemben támasztott díjai átláthatóak és egységesek legyenek.

Péterffy szerint abból is látható, hogy a roamingdíjak a figyelem középpontjában vannak, hogy a hivatal által üzemeltetett Tantusz.hu oldal nemrégiben indult roamingszolgáltatásokkal foglakozó oldalaira mintegy 50 ezer látogató volt kíváncsi az elmúlt héten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik